Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Týden v regionu: od podnikatelských nálad k centrálním bankám

Rozbřesk – Týden v regionu: od podnikatelských nálad k centrálním bankám

01.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Kromě indexů podnikatelských nálad, které budou zajímavým pohledem na konjunkturu ve střední Evropě dnes po ránu, budou tento týden regionální trhy sledovat z domácích událostí především zasedání polské a české centrální banky.

Pokud jde o polskou NBP, tak částečně obměněný Výbor pro měnovou politiku (RPP) měnit rozhodně nebude. Deflační prostředí v polské ekonomice sice přetrvává, ale výrazné oslabení zlotého nedává NBP prostor reagovat uvolněním měnové politiky. A právě zmínky na adresu zlotého uvedené v komentáři k rozhodnutí NBP či pronesené na tiskové konferenci guvernérem Belkou mohou být tím nejzajímavějším výstupem pro trh. V této souvislosti stojí za zmínku, že nově jmenovaní členové RPP si jsou velmi dobře vědomi toho, že nemohou zlotý nechat zcela padnout, neboť by tím silně prodražili financování polského vládního dluhu.

Hlavně česká koruna pak musí ve čtvrtek velmi pozorně sledovat zasedání ČNB. Bankovní rada zde bude mít k dispozici novou prognózu, přičemž od nového výhledu ČNB očekáváme, že mírně sníží krátkodobý i střednědobý výhled inflace v ČR a dá jej do souladu s vývojem komoditních trhů. Samozřejmě nelze vyloučit ani následné implikace týkající se dosud platného kurzového závazku centrální banky. Prozatím platí, že by ČNB mohla opustit současný kurzový režim někdy ve druhé polovině letošního roku, respektive na jeho konci. Vzhledem k pravděpodobnému snížení inflačního výhledu a dalšímu uvolnění politiky ECB se jeví jako možný krok mírné posunutí kurzového závazku za horizont roku 2016. Pokud by však ČNB tento týden takový signál nevyslala, tak hrozba opuštění kurzového závazku ještě v roce 2016 opět o něco vzroste a tím i možný tlak na pokles forwardových kurzů EUR/CZK pod intervenční hranici 27,00.

Region - forex
Zlotý s forintem v pátek vůči euru poměrně významně posilovaly, patrně kvůli sázkám na další uvolnění měnové politiky v eurozóně. Zlotý se dostal na dvou týdenní a forint dokonce na šestitýdenní maxima vůči euru. Koruna zůstala přilepená k hranici kurzového závazku ČNB, a co se týče konference o přijetí eura, tak ta žádné revoluční závěry nepřinesla. Premiér Sobotka potvrdil poněkud rezervovaný postoj k přijetí společné evropské měny a uvedl, že tento kabinet datum přistoupení k euru nestanoví.

Nadcházející týden je z hlediska regionálních událostí zajímavý. Kromě dnešních indexů podnikatelských nálad zasedají i ČNB a NBP. Ani v jednom případě neočekáváme změny měnové politiky (v Polsku zasedá částečně obměněná bankovní rada). Zasedání ČNB okoření zveřejnění nové inflační prognózy, které patrně posune termín dosažení inflačního cíle za horizont letošního roku.

Dluhopisy
Překvapivá akce Bank of Japan byla zásadním hybatelem tržního dění ke konci týdne. Rozšíření měnové expanze v Japonsku si trhy přeložily jako pozitivní zprávu pro americký dolar a dluhopisy - může zvýšit příliv peněz z jenů do dolarových aktiv. Dvouletý americký výnos spadl během dvou dnů o necelých 10 bps. Dolů šly i dlouhé konce křivek a to jak v USA, tak i v Evropě.

Komodity
Cena ropy Brent dnes ráno klesá poté, co přišla slabší data o podnikatelské náladě z Číny (oficiální index spadl na nejnižší úroveň za posledního tři a půl roku) a zároveň se pomalu rozplývá naděje na koordinované snížení produkce ze strany hlavních těžařů (a exportérů) ropy. Ruský ministr pro energetiku Novak uvedl, že žádná dohoda na schůzce s OPECem není na stole, ale že Rusko se jí - pokud by se uskutečnila - zúčastní.

Z ekonomických událostí budou tento týden trh zajímat zejména USA, respektive data z trhu práce a indikátory podnikatelských nálad v čele s ISM z průmyslu.

 

Čtěte více:

Patria Finance uvádí na český trh svůj první strukturovaný fond!
30.01.2016 13:00
Patria Finance začala od 21. ledna 2016 nabízet k úpisu první struktur...
Japonské akcie příznivě ovlivnily první únorovou seanci v Asii
01.02.2016 8:21
Rozhodnutí Bank of Japan o tom, že zvýší své stimuly pro japonskou ek...
Barclays a Credit Suisse zaplatí rekordní pokutu za
01.02.2016 8:40
Britská banka Barclays a švýcarský finanční ústav Credit Suisse urovna...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data