Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světová banka: Tlak na ropu přetrvá v prvních dvou čtvrtletích 2016, pak dojde k oživení

Světová banka: Tlak na ropu přetrvá v prvních dvou čtvrtletích 2016, pak dojde k oživení

15.02.2016 15:01
Autor: Pavel Daniel

Ceny komodit mají v roce 2016 podle prognóz Světové banky oslabovat. „Předpokládáme, že většina komoditních titulů zaznamená v roce 2016 ve srovnání s loňským rokem pokles,“ řekl Patrii Online John Baffes, Senior Economist World bank. Cena zlata by podle něj měla například dosáhnout hodnoty 1 066 amerických dolarů za trojskou unci. Cenovým propadákem má být v roce 2016, podle odhadů Světové banky, železná ruda.

Patria Online: Jaké komodity budou mít podle Světové banky v roce 2016 největší vliv na finanční trhy?

Jedinou komoditou, která je dostatečně „velká“, z hlediska objemu produkce a obchodu, aby mohla ovlivnit finanční trhy, je ropa. Domníváme se ale, že i přes výkyvy cen ropy je nepravděpodobné, že kvůli tomu dojde k „vykolejení“ globální ekonomiky (přestože výkyvy cen ropy mohou způsobit problémy pro země vyvážející ropu).

Abych to uvedl v perspektivě: Globální trh s ropou produkuje zhruba 95 milionů barelů ropy denně, což při ceně z předchozího roku na úrovni zhruba 50 amerických dolarů za barel, přinese asi 1,8 bilionu  dolarů. Globální HDP v loňském roce činil zhruba 80 bilionů amerických dolarů. Takže – ropa, navzdory pozornosti, které se jí dostává, tvoří jen relativně malý podíl na světovém HDP.

Patria Online: Bude trh s ropou i v roce 2016 „pod tlakem“ a kdy se dá čekat, že cena ropy začne růst?

Čekáme, že tlak na cenu ropy přetrvá po dobu prvních dvou čtvrtletí roku 2016. Předpokládáme, že k oživení dojde ve třetím čtvrtletí a k růstu ceny ropy ve čtvrtém čtvrtletí 2016, kdy čekáme pokles objemu produkce ropy v USA a snížení celosvětových zásob ropy.

Patria Online: Které komodity, u nichž se dá čekat v roce 2016 další propad ceny, by podle Vašeho odhadu mohly ohrozit - díky „dominovému“ efektu - existenci těžařských společností?

Nevidíme žádný závažný dominový efekt vyplývající z pohybu cen komodit. Ropa je jediná komodita spojená s dalšími komoditami. Za prvé, jde o klíčový zdroj energie, který je důležitý například pro produkcí potravin. A za druhé - ceny zemního plynu v Evropě a zkapalněného zemního plynu (LNG), většinou určeného pro trhy ve východní Asii, jsou propojeny s ropou. Pokles cen ropy ale již sehrál klíčovou roli pro tyto skupiny komodit.

Patria Online: Jak vidí Světová Banka výhled celosvětového trhu s komoditami na rok 2016?

Předpokládáme, že většina komoditních titulů zaznamená v roce 2016 ve srovnání s loňským rokem pokles. Důvodem je u průmyslových komodit přetrvávající převis nabídky a dále slabé vyhlídky růstu v rozvíjejících se tržních ekonomikách. Kromě toho cenu ropy ovlivnily následující faktory: Vlažné zimní počasí na Severní polokouli, snižující se objem produkce ropy v USA, dřívější termín dodávek iránské ropy a dosud nezměněná politika OPECu (Sdružení zemí vyvážejících ropu), která upřednostňuje udržení podílu na trhu.

Očekáváme, že ceny energií se v průměru oproti roku 2015 v letošním roce sníží o 25 procent a průměrná cena ropy dosáhne v roce 2016 37 amerických dolarů za barel. U neenergetických komodit očekáváme v roce 2016 propad cen vůči roku 2015 o 3,7 procenta. U průmyslových kovů odhadujeme pokles cen o 10 procent, následovaný po loňském 21procentním propadu. Důvodem jsou slabší vyhlídky poptávky v rozvíjejících se ekonomikách a nové produkční kapacity. Největší pokles očekáváme u železné rudy, kde by propad ceny mohl dosáhnout až 25 procent. U cen zemědělských komodit očekáváme v roce 2016 pokles cen o 1,4 procenta.

Patria Online: Čekáte, že v roce 2016 dojde k výprodejům drahých kovů z devizových rezerv centrálních bank ve světě?

Obecně platí, že pokud nastanou v globální ekonomice problémy, investoři se utíkají ke zlatu a méně ke stříbru či platině, jako bezpečným přístavům. Není divu, že cena zlata zůstává relativně vysoká (nebo alespoň nenásleduje sestupný trend cen ostatních komodit) během nedávné doby. Očekáváme, že cena zlata bude v roce 2016 průměrně 1 066 amerických dolarů za trojskou unci, což je velmi malá změna od 1 160 USD za trojskou unci v roce 2014 a 1 075 USD za trojskou unci v roce 2015. Nevidíme důvod, proč by se centrální banky zbavovaly svých zlatých rezerv.

Patria Online: Které komodity mohou být podle Světové banky v roce 2016 „nebezpečné" kvůli k dalšímu ohrožení lidí na Zemi?

Nemyslíme si, že existují nějaké „nebezpečné" komodity. Nízké ceny energií mohou podpořit větší spotřebu energie, což může vést ke zvýšení emisí skleníkových plynů. Ale to je téma, které je podle našeho názoru dobře uchopeno a diskutováno na různých mezinárodních fórech, včetně například nedávného setkání v Paříži.

Patria Online: Bude podle Světové banky v roce 2016 pokračovat éra „levných" potravin?

Domníváme se, že potravinové trhy s komoditami, jako jsou ty s obilovinami (pšenice, kukuřice a rýže) a jedlými oleji (jako je palmový a sójový olej), jsou v současné době dobře zásobovány. A to i přes některé obavy, že klimatický jev El Nino by mohl způsobit určité narušení. Ukazuje se ale, že náklady na energie míří dolů, což je příznivý moment, který při opačném trendu způsobil, že ceny „potravinových“ komodit dosáhly v letech 2008 a 2011 svých maxim. Proto čekáme, že v případě absence nepříznivého počasí, které by mohlo narušit produkci, dojde v roce 2016 k mírnému oslabení cen potravinových komodit a jen mírnému zotavení v příštím roce. V delším časovém horizontu čekáme, že se ceny potravin zvýší, ale ne do maximálních hodnot, které jsme zažili v letech 2008 a 2011.


Čtěte více:

Zápis Fedu, průmysl a inflace v USA … týdenní výhled
15.02.2016 11:00
Týden začíná svátkem v USA, který přibrzdí pondělní rozjezd. V program...
Černé zlato tíží pokles čínského dovozu a íránské dodávky do Evropy
15.02.2016 11:21
Pondělní zprávy o íránském vývozu a čínském zahraničním obchodě nevyz...
T. Vlk: Čínská měna, sazby Fedu a americký průmysl (video)
15.02.2016 13:03
Týden začíná svátkem v USA, který přibrzdí pondělní rozjezd. V program...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data