Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD chce, aby vyspělé země podpořily růst z veřejných kapes

OECD chce, aby vyspělé země podpořily růst z veřejných kapes

19.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Organizace OECD, kdysi velký zastánce rozpočtových škrtů a měnové expanze, dokončila obrat o sto osmdesát stupňů. Dnes chce po vyspělých ekonomikách, aby z kapes státu více investovaly a podpořily tak pomalou globální ekonomiku.

OECD má jako mnoho dalších lidí na trhu strach z toho, že problémy řady rozvíjejících se ekonomik (od Číny po Brazílii) mohou dnes vyspělému světu přidělat víc vrásek než jindy v minulosti. Váha rozvíjejících se ekonomik ve světovém HDP totiž výrazně narostla. V minulosti problematické rozvíjející se trhy stěží překonávaly 6 % světového HDP (asijská, latinsko-americká a ruská krize v devadesátých letech). Dnes má jenom Čína okolo 15 % světového HDP. Není tedy divu, že i když se vyspělým ekonomikám (především EU a USA) daří vesměs velice slušně, globální růst v tomto roce zůstane relativně slabý. OECD opět snížila svůj odhad - sází na 3 % (stejně jako v roce 2015) a bojí se, že může být ještě hůř.

Právě proto chce, aby vyspělé ekonomiky na rostoucí rizika reagovaly. Odrazuje je ale (podobně jako již delší dobu Banka pro mezinárodní platby) před další měnovou expanzí. Další zlevňování peněz a souboje o nejslabší měny mohou nadělat více škody než užitku. Apeluje naopak na to, aby se zapojila více rozpočtová politika. Ta by mohla mít v dnešním prostředí nízkých úrokových sazeb silné účinky a to s relativně mírným dopadem na veřejný dluh.

Je pravdou, že globální plán hlavních hráčů od USA přes Evropu po Japonsko navýšit vládní investice by své ovoce přinesl. Smysl také dává větší sázka na rozpočtovou politiku na úkor měnové, která své zbraně do velké míry vystřílela. Je ale otázka, zda ve chvílích cyklického oživení další stimulace řady vyspělých ekonomik čistě kvůli rostoucím vnějším strašákům dává smysl. Navíc v Evropě je na scéně četník v podobě Evropské komise. Ta bude chtít, aby relativně dobré časy využily členské země ke sražení veřejných deficitů alespoň pod 3 % HDP (ve Francii se to nedaří již osmým rokem). Na větší rozjezd vládních investic to tak zatím nevypadá. Na scéně ale asi opět zůstane Evropská centrální banka, která se (soudě podle zápisu z posledního zasedání) v březnu rozhoupe k navýšení měnové expanze. Eurozóna připomíná trochu situaci běžce na trati, kterému se poranila noha, ECB se mu snaží podat dvacátou láhev vody a věří, že díky tomu nakonec zrychlí své tempo.

Region - forex

Na trzích s regionálními měnami včera panoval vcelku klid, snad jen s výjimkou zlotého, který během dne solidně posiloval. Možná mu přispěly i komentáře vicepremiéra Morawieckého, který uvedl, že zákon o konverzi hypoték ve švýcarských francích v současné podobě představuje pro banky velké riziko.

V Česku mohou zaujmout zprávy z konference ČNB pro exportéry. Viceguvernér ČNB Hampl zopakoval, že koruna po exitu z intervenčního režimu skokově neposílí a v případě neočekávaného zhoršení vývoje globální ekonomické situace je ČNB připravena bránit cenovou stabilitu v první řadě ještě větším oslabením koruny.

Dnešní den je bez očekávaných událostí a pozornost tak přitáhne zejména americká inflace, která pomůže k rozlousknutí hádanky růstu amerických sazeb v letošním roce.

Dluhopisy
Navzdory solidním výkonům akcií se výnosy jak v Evropě, tak v USA ponořily níže, což mohlo být jednak výsledkem reakce na holubičí zápis z lednového jednání ECB a jednak zklamání z výsledku podnikatelské nálady od Philly Fedu. Ten nedopadl nic moc, což ukazuje na to, že ani únorový výsledek ISM nemusí být dobrý.

Podporou pro dluhopisy budou dnes každopádně nižší ceny ropy, které se od včerejšího večera opět tlačí dolů. Dnes se trh soustředí na data o americké inflaci za leden a také na vystoupení členů FOMC (Williams, Mesterová).

Komodity
Taktika přehazování horkého bramboru pokračuje. Irácký ministr pro ropu Mahdi včera v podstatě zopakoval stanovisko svého íránského protějšku z předchozího dne. Tedy i Irák podporuje jakoukoliv iniciativu, která by přispěla k vyrovnání trhu, nicméně otevřený závazek, že se jí Irák zúčastní, nezazněl ani v tomto případě. Stále jsme tak v situaci, kdy ropy je na trhu více než dost, což reflektuje i vývoj ceny, která včera víceméně stagnovala.

 

Čtěte více:

Summary: Vodafone, Wal-mart, Ringing Bells
18.02.2016 17:00
Evropa: Britský operátor Vodafone dnes představil plán na vydání mand...
Jenu se stále daří, naopak euro se dostalo pod tlak
18.02.2016 17:37
Během většiny dnešního dne jsme viděli solidní růst na evropských akci...
Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích
19.02.2016 8:29
ČR Index pražské burzy PX si včera na hluboce podprůměrném objemu ob...

Váš názor
  •  
    19.02.2016 13:12

    To je zase snůška kňourání. Já se mám lépe než kdy předtím a v zásadě ani neznám nikoho, kdo by se měl hůř než před 5,10 a 20 lety. Asi mají ty lidi potřebu skuhrat a nadávat a když není na co, tak si něco vymyslí třeba neexistující inflaci, socialismus nebo migranty kterých sem přišlo asi 8 na milion obyvatel. Přeji hezký sluníčkový den.
    ..
  •  
    19.02.2016 12:14

    nejdrive je stat zamestnavatelem posledni instance - min. v Evrope miliony zbytecnych VS z ruznych podivnych oboru, neziskovky, gender studies apod.... a ted ma byt stat primo generatorem rustu?! :-) to nepujde jinak nez dalsim zadluzovanim, ktere budou financovat CB ze vzduchu vzeslymi penezi ... a mame tu posledni fazi - prima, uz neskryvana monetizace statniho dluhu... a dalsim fazi uz je jen Vymar... :-)
    neo029
  • Babišovy dotace na podnikání bez zisku
    19.02.2016 11:34

    Plus dotace na další odborářské neziskové práce ruinují ekonomiky.K tomu Merkelová a miliardy eur na přemnoženou černotu s holou řití a nakonec dojde k vykradení bank pomocí nutnosti pomáhat sociálnu.Už jen ta blbost o těch pomoc prý koloniím,které západ zneužíval............k smíchu.To je nějakých tisíc let a my v Evropě jsme se zvedli po světových válkách a nekecali jsme o kolonialismu.Hitler nám zlikvidoval měnu,Stalin nás vysával desítky let a přece pořád žijeme.Černoch jen plodí a nezvedne se nikdy.Jen ty kecy o kolonialismu omlouvají neschopnost přežít bez dotací a daní.Na bělochy tvrdý kapitalismus na čmoudy je dál dotovanej socialismus.K tomu vysávající oligarchové na podnikání bez zisku a OECD si může přát co chce.Prachy došly.I kdyby nám dali vlády jističe i na zadní část těla.
    mc
  • Pitomci
    19.02.2016 10:13

    kdyby to nechali před 8 lety padnout tak už jsme pár lety zase rostli takhle to stále odkládají a nakonec z toho vyleze Bůh ví jaká černá labuť
    Mike -Green D. is killing Europe
  • zvrhlost na pokračování
    19.02.2016 9:58

    Koho sakra napadla tato další zhovadilost - jak nakrmit ekonomiku? Když neumí ekonomika produkovat zisky, jak to pak mají udělat veřejné rozpočty? Tady někdo zešílel...
    Jesse
    • Re: zvrhlost na pokračování
      19.02.2016 10:07

      stačilo by, kdyby do to přestali kafrat.....trh by se s tím poradil....záporné úrokové sazby, neustálé tisknutí....z toho jednou bude velký chaos
      abc
  •  
    19.02.2016 9:33

    Problém je v tom, že EU nedokáže více investovat bez toho, aby se více zadlužovala, protože rozhazuje příliš velkou část HDP na nejrůznější sociálna a výsledkem jsou jen plné popelnice a dluhy.
    QEntity
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data