Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Michal Hanák z Fortuny pro Patrii Online: I ve světě sázení funguje přísné řízení rizik

Michal Hanák z Fortuny pro Patrii Online: I ve světě sázení funguje přísné řízení rizik

26.02.2016 11:00
Autor: Pavel Daniel

Selhání lidského faktoru bude zřejmě brzy položkou číslo jedna v žebříčku řízení rizik pro sázkové společnosti. Patrii Online to řekl v exkluzivním rozhovoru Michal Hanák, Group Chief Sportsbook Officer společnosti Fortuna, která je také kotovaná na Burze cenných papírů Praha.

Patria Online: Jak těžké je řízení rizik spojených se sportovním sázením?

Sázení, tedy betting, není obecně téma, které by bylo sledované, například jako elektřina a není také snadné mu porozumět. Kdybych měl říct, jak pracujeme s rizikem, začnu tím, že si definujeme, co je pro firmu riziko. Náš produkt, chcete-li zboží, jsou kurzy. U nás tedy zákazníci kupují za nějakou cenu kurzy na sportovní zápasy. To je náš artikl. A naším úkolem je, abychom měli cenu kurzu tržní, to znamená, aby nebyla výrazně pod nebo nad trhem.

Patria Online: Co by se stalo, kdyby Fortuna neměla tržní kurz?

Pokud by to tak nebylo, mohlo by se stát, díky tomu, že jednotlivé kurzy jdou spolu kombinovat, že bychom mohli klidně přejít do tzv. „surebetu“, tedy jakési sázky na jistotu. A to je pro nás největší riziko. Znamenalo by to, že by si klient našel v naší nabídce kurz „A“ a proti němu by vsadil u konkurence kurz „B“. A měl by jistou výhru. To je základní bod, kterému se snažíme vyhýbat. O tom je řízení rizik v sázkové společnosti.

Patria Online: A lze stanovit kurzy tak, aby neobsahovaly žádné riziko?

Snažíme se, abychom neměli žádný „surebet“. Pravdou ale je, že se tak občas stane. A to proto, že kurz je něco jako komodita, jehož cena se neustále vyvíjí. Důvodem jsou celosvětové vklady, u různých sázkových kanceláří, které reagují kurzem a na ně ihned reagují ostatní sázkové společnosti. Trend byznysu udává asijský trh, kde je největší likvidita. Podle toho, jak se vyvíjejí kurzy v Asii, na to reaguje burza sázkových kurzů a na ní reagují sázkové kanceláře. A ty mají vlastní nástroje proto, aby mohly kontrolovat všechny zmíněné kurzy na to, zda v nich nejsou nějaká rizika.

Patria Online: Proč je surebet pro sázkovou kancelář největší riziko? Dá se proti němu nějak pojistit?

Toto riziko nechceme podstupovat, a proto pracujeme s tím, jak riziko sázky na jistotu co nejvíce eliminovat. A surebetů je opravdu minimálně. Kdybychom našim klientům přijímali sázky na nadhodnocené kursy, tak by to riziko bylo. Snížila by se ziskovost společnosti. Řekněme v řádu tak do jednoho procenta ze zisku. Jednoduše řečeno – pokud bychom neřídili riziko sázek na jistotu, dosahovala by společnost nižší ziskovosti.

Patria Online: Jak se problematika řízení rizik sázek na jistotu řeší?

Máme několik prostředků, jak surebety hlídat. Jedním z nich je program od Betradaru, který jsme optimalizovali na poměry ve Střední a Východní Evropě. Díky programu vidíme, jaké kurzy ve světě padají, jaké už přesáhly nějaký limit a kontrolujeme existenci surebetu už od 0,03 procenta. Porovnáváme pak naše kurzy s kurzy Betting Exchange a podle toho, zatím ručně, upravujeme kurzy v našem systému. Pracujeme na tom, abychom tento systém zautomatizovali. Mělo by to fungovat na základě algoritmů, který když vidí nějakou změnu ve světě podle nastavené procentní změny, upraví automaticky kurz Fortuny.

Kromě programu Betradar, který řeší ale jen část „surebetů“, a to hlavní zápas a několik dalších důležitých podher, máme i další programy, které analyzují další navazující podhry. Problémem totiž je, že dneska jsou na internetu dostupné hodně sofistikované programy, které agregují kurzy většiny sázkových společností ve světě a dokáží mezi nimi najít „surebety“ v podhrách. Problematiku uvedu na příkladu – vsadím si výhru domácích v 1. poločasu utkání v kursu 2:1, proti tomu neprohru hostů v handicapu v kursu 2,3:1 a tahle kombinace mi dá sázku na jistotu. Pro lidi jsou tyto programy snadno dosažitelné, protože stojí jen pár desítek dolarů. Proti většině z nich proto musíme mít ochranu.

Patria Online: Jaký je ideální profil kandidáta, který by mohl řídit rizika ve Fortuně?

První, co musím říct je, že máme v týmu řízení rizik minimální fluktuaci. Od toho se to totiž všechno odvíjí. V tom oddělení pracují lidé, kteří jsou ve Fortuně dlouho a měli šanci se vše učit za pochodu v reálném životě. Řadu rizik, zvláště zmíněné surebety, jsme před takovými deseti lety vůbec nemuseli řešit. A naše nabídka byla úplně jiná než dnes.

Patria Online: Jaká je perspektiva lidí v řízení rizik v sázkové společnosti?

Zastávám názor, že rizika v sázkové kanceláři musíte zažít. Proto žádný risk manažer ve společnosti Fortuna nepřišel „rovnou“ do risk managementu, ale prošel i jinými pozicemi. A budu rád, když je budu moct posunout někam dál v rámci společnosti. Problém ale je ztratit takového člověka. Nyní máme ve firmě deset „riskařů“, kteří pracují na uvedení nového kontrolního systému ve Fortuně, a může se stát, že tak velký tým nebude potřeba.

Patria Online: Jak řízení rizik pomáhá dlouhodobě v čase firemním maržím Fortuny?

Sázková společnost Fortuna má svou marži rozdělenu na tzv. „prematchovou“, tedy marži z před zápasových sázek a „live“ marži. Prematchovou marži se daří Fortuně každoročně navyšovat. Celková marže firmy ale klesá, protože trendový produkt, což jsou právě „live“ sázky, je nízko maržový. Byznys se posouvá, zatímco před několika lety jsme nabírali 80 procent vkladů z předzápasových sázek, dnes se stále více prosazuje „live“ sázení. Na předzápasových sázkách přitom máme marži zhruba 22 procent, u sázek live je asi 9procentní.

Patria Online: Proč se zákazníci přesouvají k live sázkám?

Je to trend, který využívá toho, že po uplynutí části utkání klient má nějakou informaci, která mu pomůže lépe se rozhodnout, na co vsadí. Předzápasové sázky mají limit v tom, že si sázku jen připravíte, vsadíte si a čekáte na výsledek. A trendem je, že zákazníci nechtějí čekat a chtějí dostat výplatu ihned. Takže jim vůbec nevadí, pokud by měla sázka na stejný zápas live nižší kurz, než ta „prematchová“. Ale může se stát, že stejný zápas může mít v live sázky i vyšší kurz.

Fortuna 

Patria Online: Může rostoucí zájem o sázení live způsobit to, že předzápasové sázky Fortuna přestane nabízet?

To se určitě nestane. I tento typ sázek má své neoddiskutovatelné výhody, pro které je nemalá část sázkařů bude vždy využívat. Prematch se nepřestane podávat nikdy. Vždyť – klient má dost času si tiket připravit, sehnat si informace a kurz může být i výhodnější. Podíl live sázek poroste, to ano, ale spíše pod tíhou rostoucího zájmu o tento typ sázení, než tím, že by předzápasové sázky své příznivce ztrácely.

Patria Online: S jakými dalšími riziky Fortuna pracuje?

Rizikem pro společnost je, že má špatný sázkový kurz, tedy že je mimo trh. To poznáme až ve chvíli, kdy trh začne nabízet stejné kurzy. Uvedu to na příkladu – Fortuna jako lídr lokálního trhu nabízí sázky na soutěže, které má třeba i jako první na světě, tím jsme pro naše klienty velmi atraktivní. Proti konkurenci nabízíme jako první například zápasy hokejové Extraligy a v tom je určité riziko – nemáme srovnání s trhem. Pravdou ale je, že jsme jakýmsi „market-makerem“, takže světový trh na české sporty v kurzech určujeme my. Kredibilita toho kurzu je totiž tak velká, že i světové sázkové společnosti se podívají na kurz, který nabízí česká společnost.

Takže – může se stát, že v danou chvíli můžeme mít nadhodnocený kurz, než ostatní konkurenti vypíšou své. Na případnou kolizi nás ale upozorní kontrolní program, který používáme. Kdybych měl vyjádřit číslem, kolik můžeme prohrát na zápase, na kterém máme nadhodnocený kurz, tak můžu říct, že by se jednalo o maximálně desítky tisíc korun.

Patria Online: Jaká rizika jsou spojená s jednotlivými typy sázek?

Jde o riziko výhernosti u jednotlivých typů sázek. Když je rozdělíme na „sólové“ sázky a tzv. „akovky“, tedy akumulované sázky, tak „akovky“ jsou pro sázkovou společnost ty nejvýhodnější. Je to proto, že z každého kurzu v akovce máme díky nastavení kurzu zajištěnu nějakou výhernost. Počítejte se mnou - na fotbalový zápas bude vypsán kurz na výhru domácích, remízu a výhru hostů 3, 3, 3. Tedy stoprocentní kurz. Když budete mít tři sázkaře, jenž si každý vsadí na jednu stranu 100 , tak jeden vyhraje tři stovky: 100 svých a 200 od těch zbylých dvou. Sázková společnost by na tom nevyhrála nic, takže by dosáhla nulové marže.

Proto nedáváme stoprocentní kurzy, oněch zmiňovaných 3, ale ponižujeme kurzy o 5% marži, takže vypíšeme kurz 2,85, 2,85, 2,85. A zákazníci, když v akovkách sázky kombinují, už mají snížení kurz oproti reálnému, právě o tu marži a kombinací kurzů navíc ještě snižují pravděpodobnost své vlastní výhry. Výhernost na akovkách se nyní pohybuje okolo 20 procent pro sázkovou společnost. Nižší výhernosti dosahujeme u sólo sázek, kde se naše výhernost pohybuje do 6 procent. Sólo sázky jsou ale z pohledu sázkové společnosti bezpečnější, protože u nich marže tolik nekolísá, jako u „akovek“. Sólo sázky tak zajišťují stabilnější, i když menší profitabilitu.

Patria Online: Jak velkým rizikem jsou pro sázkovou společnost profesionální skupiny sázkařů?

Ano, je to riziko. Jde totiž většinou o profesionály, kteří se tím živí. A takové skupiny mohou mít lepší informace, které sázková společnost nemá. A to proto, že se zaměřují na jeden zápas, nebo jeden turnaj, tedy na jednu věc. A taková skupina si může dovolit být třeba v hotelu, kde jsou ubytováni hráči a sledovat, jak co dělají, jak se chovají a z toho vyvodit nějaké závěry, zkrátka je zhodnotit. Na tohle sázková společnost nemá kapacitu. Rizikem pro nás pak je, že takové skupiny mají připraveno například několik spících kont, které použijí, až takovou informaci získají. Nebo programy, které sázejí na určitý zápas jen po malých částkách. Proti tomu má sázková společnost mechanismy, jak se jim bránit. I když třeba ne hned při první takové sázce. Milionová rizika to ale rozhodně nejsou.

Patria Online: Kolik stojí průměrně Fortunu za rok řízení rizik?

Je to víc jak 10 milionů korun. Jsou to náklady za personál, IT týmy, které vyvíjejí aplikace a softwary pro odhalování a zabezpečení rizikových záležitostí a licenční poplatky za používání ochranných programů.

Patria Online: Dá se říct, jaká je průměrná doba pro odhalení porušení klíčových rizik v sázkovém byznyse?

Záleží to na povaze porušení rizika. Někdy to může trvat minuty, někdy hodiny. Můžu ale říct, že to nikdy netrvá dny, ani týdny. A to se týká i hackerských útoků či selhání lidského faktoru.

Patria Online: Překvapil vás nějaký útok na společnost Fortuna?

Před několika lety jsme zaznamenali nečekané sázky, které, jak se nakonec ukázalo, vyústily v manipulaci výsledku zápasu. Systém spočíval v probuzení spících kont a sázení velkých částek v noci na výsledek zápasu.

Patria Online: Jaké sporty jsou z pohledu řízení rizik pro sázkovou společnost nejproblematičtější?

Největší rizika jsou spojená s fotbalem a tenisem. U tenisu je to proto, že je to sport, který lze velmi snadno ovlivnit. Pokud vezmeme, že riziko rovná se možnost ovlivnění, tak tenis je ideální příležitost. Stačí se totiž domluvit s jedním hráčem, nebo mít o něm nějakou „insider“ informaci a je to.

Patria Online: Kde vidíte hranici zneužívání sázkové společnosti jako terče pro získání peněz?

Myslím, že sázkové společnosti budou muset řešit problematiku selhání vlastních lidí. A to proto, že díky propracovanějším programům a nástrojům, mají sázkové společnosti stále více dokonalé nástroje na svou ochranu a zneužití firmy coby snadného terče pro získání peněz. I pro profi hráče, kterých je sice stále více, je ale velkým problémem zneužívat sázení. Takové skupiny navíc musí ročně protočit doslova sta miliony korun, aby si zajistily ziskovost v řádu milionu. Proto si myslím, že i kvůli tomu se bude stále více pozornosti profesionálních sázkařů soustředit na zneužití „lidského“ faktoru v sázkových firmách.

Michal Hanák - S prací v bookmakingu, sázkovém provozu či product developmentu má Michal Hanák více než dvacetileté zkušenosti, které získával v sázkových kancelářích Pari, Tipsport, PSK (Chorvatsko) nebo Milenium (Polsko). Ve Fortuně pracoval už mezi roky 1996 a 2012 na pozici ředitele sázkového provozu, následující tři roky byl ředitelem pro strategii ve slovenské sázkové kanceláři Niké. Od září 2015 v rámci holdingu Fortuna Entertainment Group zastává pozici Group Chief Sportsbook Officer.


Čtěte více:

CFO KB Šperl exkluzivně pro Patrii (1.díl): Likvidita KB je silná, vidíme další prostor pro růst úvěrů. Tlak na marže ale bude pokračovat
24.02.2016 15:00
Komerční banka 11. února zveřejnila výsledky hospodaření za poslední č...
Radek Němeček z NWR pro Patrii Online: Hledáme se stakeholdery řešení, které zajistí udržitelné fungování firmy
25.02.2016 10:11
„Chceme se všemi stakeholdery společnosti New World Resources najít ta...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.