Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  01.03.2016 11:43:17

Na internetu se ve velkém prodávají diamanty jako přírodní, vyrobené jsou ale uměle


Na světoznámém prodejním portálu Alibaba se ve velkém množství prodávaly syntetické diamanty se zfalšovanými certifikáty GIA. Podle Hany Šimonové, soudní znalkyně na drahé kameny, bude podobných případů přibývat i v České republice. Alojz Ryšavý, majitel největšího českého klenotnictví ALO diamods, odhaduje, že je na českém trhu až 20 % falešných či nadhodnocených diamantů.

Na podvodnou nabídku upozornil odborný e-mailový zpravodaj Diamond Intelligence Briefs a na základě jeho zjištění vydala varování Světová federace diamantových burz (World Federation of Diamond Bourses). Podvodný prodejce International Trading Corporation v soukromé komunikaci s Diamond Intelligence Briefs uvedl, že za případné dodávky požaduje 100 dolarů za karát. International Trading Corporation na svém webu uvádí, že je schopna dodat 10 000 karátů syntetických diamantů týdně.

 

Pozor na falešné a nadhodnocené diamanty na českém trhu

I v České republice je dobré se vyhnout nedůvěryhodným obchodníkům, kteří nabízí šperky s diamanty či samotné diamanty za nezvykle nízké ceny. „Podle našeho odhadu je 15 – 20 % diamantů na českém trhu nadhodnocených nebo falešných. Často je kvalita a čistota kamene nižší, než je uváděno v certifikátu. Rozdíl ale pozná jen znalec. Vždy je proto lepší nakupovat u ověřených velkých prodejců, kteří k uznávaným certifikátům přidávají i posudek soudního znalce,“ dodává Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

 

Syntetické diamanty se budou vydávat za přírodní stále častěji

Podle odborníků, kteří dlouhodobě sledují trh s diamanty, bude podvodných nabídek, kdy jsou syntetické diamanty vydávány za přírodní, přibývat. „Syntetické diamanty bývají o třetinu levnější než ty přírodní. Počet laboratoří, které diamanty uměle vyrábí, roste a s rostoucí nabídkou klesá cena. To nahrává podvodníkům, kteří se snaží vydělat na cenovém rozdílu mezi umělými a přírodními diamanty,“ uvádí Hana Šimonová, soudní znalkyně pro obor drahé kovy a drahé kameny.

 

Počet synteticky vyrobených diamantů roste

Syntetické diamanty vyrábí specializované laboratoře v izolovaném prostředí o vysokých teplotách a vysokém tlaku. Výsledné kameny mají stejné chemické, fyzikální i optické vlastnosti jako diamanty těžené ze země. Analýza renomované poradenské společnosti Frost & Sullivan uvádí, že v roce 2014 bylo vyprodukováno 360 000 karátů (72 kilogramů) syntetických diamantů. V nadcházejících třech letech by měly být vyrobeny další dva miliony karátů. V roce 2018 budou podle studie syntetické diamanty tvořit 1,9 % celosvětových prodejů leštěných diamantů.

 

Zákazníci šperky se syntetickými diamanty nepřijali

 

I přes nižší ceny si zatím šperky se syntetickými diamanty hledají své zákazníky spíše s obtížemi. Z průzkumu poradenské společnosti Bain & Company pro Antverpské světové diamantové centrum vyplynulo, že drtivá většina z více než 5 000 dotázaných v různých částech světa vnímá syntetické diamanty negativně a nejčastěji k nim přiřazuje slova levné a falešné. Podobné vnímání laboratorně vytvářených diamantů zjistilo i dotazování americké televizní stanice CBS, při kterém dvě třetiny dotázaných odpověděli, že by určitě dali přednost šperkům s přírodními diamanty i za cenu vyšších nákladů.

Přírodní diamanty mají pro zákazníky nesrovnatelně větší kouzlo než synteticky vyrobené kameny a toto vnímání se v dohledné době určitě jen tak nezmění. Kupující mají rádi příběh, který stojí za každým přírodním diamantem. Mají rádi pocit, že kupují něco výjimečného, co bylo dlouhou dobu skryto pod povrchem naší Země. Syntetické diamanty bývají všechny stejné. U přírodních diamantů je každý kámen originál,“ uvádí Ivo Weber, ředitel výroby klenotnictví ALO diamonds.

 

Diamant: výjimečné vlastnosti i krása

 

Diamant je nejtvrdší přírodní minerál, který lze na naší planetě najít. Jde o krystalickou formu uhlíku C. Analytici portálu Statista.com odhadují, že v roce 2015 bylo celosvětově vytěženo celkem 127 milionů karátů (25,4 tuny) přírodních diamantů.

 

Pro hodnocení kvality diamantů se ve šperkařském průmyslu používají kritéria známá jako 4C: carat (váha), clarity (čistota), colour (barva), cut (brus). „Přírodní diamanty se nejvíce vyskytují v bílé barvě, často s mírnou příměsí žluté. Existují ale i sytě žluté, modré, růžové, zelené a černé diamanty,“ dodává Alojz Ryšavý.

 

 

  Ondřej Hubatka 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688