Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Clintonová a Trump: jasní vítězové Velkého úterý v prezidentských primárkách

Clintonová a Trump: jasní vítězové Velkého úterý v prezidentských primárkách

02.03.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Velké úterý máme za sebou, aneb překvapení v tzv. primárkách na úřad amerického prezidenta se dnes v noci nekonalo. Ve většině z třinácti amerických států, kde se hlasovalo o nominaci na úřad amerického prezidenta, zvítězili favorité: H. Clintonová a D. Trump.

Za normálních okolností by tzv. super-úterý znamenalo pro finanční trhy konec nejistoty, kterou přestavují americké prezidentské volby, avšak letos to tak nutně být nemusí. V prvé řadě vítězství favoritů ještě není zdaleka tak přesvědčivé, aby Clintonovou a Trumpa bylo možné považovat za jasné stranické kandidáty na úřad amerického prezidenta a jednak vítězství diplomaticky řečeno nekonvenčního Trumpa vnáší do prezidentské volby minimálně dva prvky nejistoty. Předně republikánská strana v USA je sice více konzervativní než většina pravicových stran v Evropě, ale fakt, že Trump se například nedistancoval od podpory amerického Ku-Klux-Klanu, může být i pro ni problém, takže není vyloučeno, že nakonec bude hledat cesty, jak Trumpa jakožto populárního kandidáta shodit ze stolu. Za druhé, ač se to zdá být absurdní, tak nejistota vyplývá i z toho, že Trumpova rétorika je natolik přímočará, že na konec osloví i amerického většinového voliče, takže on si při absenci silných levicových kandidátů nakonec v prezidentské volbě zvolí populistu.

Sečteno a podtrženo: favorité na úřad amerického prezidenta se po Velkém úterý opravdu vykrystalizovali, avšak nejistota s výsledkem listopadových voleb neodezněla a bude s námi přítomna po většinu letošního roku.

Region - forex
Zlotému včera prospěla data o podnikatelské náladě (PMI), která nečekaně vzrostla na sedmiměsíční maxima. Vazba na výkon průmyslu sice není úplně silná, avšak data i tak naznačují, že polská ekonomika na tom letos znovu bude dobře (na což sázíme i my), s čímž by měl jít ruku v ruce i tlak na postupné posilování zlotého. Výborné byly opět i výsledky podnikatelské nálady v Česku a v Maďarsku.

Další zajímavou událostí v regionu bude asi až revize českého HDP za poslední čtvrtletí loňského roku (pátek). Dnes budou hrát hlavní roli události na hlavních trzích (ADP report). Ten sice může forintu a zlotému mírně nahrávat, ale prostor pro posilování je podle nás v krátkém horizontu poměrně omezený. A to zejména v případě forintu, nad kterým se vznáší možnost snížení oficiálních sazeb.

Dluhopisy
Poměrně významné pozitivní překvapení, které s sebou přineslo zveřejnění indexu ISM za únor, včera poslalo americké vládní výnosy prudce vzhůru. Výnosy rostly podél celé křivky, přičemž desetiletý výnos se zvýšil o 9 bps (dvouletý o 7 bps). Výnosy německých bundů se měnily méně, i když ten desetiletý (+4 bps) se mírně vzdálil historickým minimům.

Dnes se pozornost soustředí opět na USA, resp. na data z trhu práce (index ADP), jež jsou předskokanem pátečních payrolls. Od těch očekáváme mírně lepší výsledky než trh a tedy i další tlak na ceny amerických dluhopisů.

Komodity
Cena ropy Brent včera vystoupala na dvouměsíční maxima nad 37 USD/barel. Ropě pomohlo patrně i poměrně významné pozitivní překvapení spojené se zveřejněním indexu ISM za únor. Naopak večerní data Amerického petrolejářského institutu (API), která poukázala na výrazný růst zásob ropy v USA (o 9,9 miliónů barelů), na cenu sice vliv měla, ale ne příliš výrazný. Dodejme, že dnes trhy sledují oficiální statistiky o stavu amerických zásob ropy, které zveřejní ministerstvo energetiky. V případě podobného výsledku, jaký včera naznačila data API, lze čekat tlak na pokles ceny.

 
 
 
 

Čtěte více:

Kdo je kdo v americkém honu na post nejmocnější osoby planety
03.02.2016 16:00
Bitva v USA o křeslo, které znamená být nejmocnějším na planetě, se ro...
Americký kandidát na prezidenta Rubio myslí hlavně na bohaté
05.02.2016 15:07
Paul Krugman si ve svém včerejším příspěvků všímá jednoho detailu v pr...
Project Syndicate: Apple versus G-Men
01.03.2016 16:30
Odmítnutí Applu odblokovat iPhone spojený s útoky extremistů v kalifor...

Váš názor
  •  
    02.03.2016 22:29

    Legendární investor Donald:-) Kdyby těch zděděných 200 mil. narval místo nemovitostí do indexu, tak má dneska 3x tolik:-)
    Hanc
  • Nebylo by to ostatně poprvé
    02.03.2016 10:56

    kdy v přímé volbě zvítězí trotl, který pak škodí celé volební období. Dobré k zamyšlení, zda má přímá demokracie výhody nebo též nevýhody ;)
    Bob
    • Re: Nebylo by to ostatně poprvé
      02.03.2016 11:20

      Ty budeš mít zřejmě rád ty "profesionální" politiky, kteří sice v "civili" nikdy nic kloudného po sobě nezanechali, ale jako politici se cítí nadlidmi, kteří jsou nadáni nadpozemskými vlastnostmi, čili rozumí politice lépe, než jejich blbí voliči. Mám pravdu?
      Jesse
      • nemáš
        02.03.2016 20:53

        Mám rád svobodu a nerad trotly a blby všeho ražení.
        Bob
        • Re: nemáš
          02.03.2016 21:18

          A jak jsi zjistil, že je Trump trol a blb, který ti svobodu ukradne? Zjevně nevíš co chce v USA udělat za změny. Hlavně chce zastavit nebezpečné oklešťování svobod bílých farmářů a dělníků. Zamysli se ještě jednou.
          Jesse
    • Re: Nebylo by to ostatně poprvé
      02.03.2016 11:14

      chudáčku,ty máš "pěkné" představy o demokracii, totiž pravé kavárenské.Co pak ty jsi tak ubohý, že si myslíš, že máš patent na rozum.Na to zapomeň, jsi jenom dobře zmasírovaný nestrannými medii a pak to tak vypadá.
      tutor
      • sám jsi chudák
        02.03.2016 20:52

        když se nikdo nesmí vyjádřit proti tvé pravdě. A také blb. A ještě vztahovačný. Zmasírovaný tím, o kom jsem mluvil.
        Bob
      •  
        02.03.2016 11:35

        Není to urážení zbytečné. Opravdu se domníváš, že přímá volba vždy v historii vybrala dobrého prezidenta? Opravdu si myslíš, že volby, kde negramotný pasák koz má stejnou váhu hlasu jako univerzitní profesor jsou ideál?
        ..
        •  
          02.03.2016 21:15

          Tím negramotným pasáčkem koz myslíš voliče, nebo kandidáta?
          Jesse
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y