Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odvážný Draghi a ECB – pozitivní zprávy pro banky, trhy a skutečnou ekonomiku

Odvážný Draghi a ECB – pozitivní zprávy pro banky, trhy a skutečnou ekonomiku

11.03.2016 13:39
Autor: Pavel Daniel

Odvážný postoj, politika zahrnující více stimulů, či dotace evropských bank. I taková hodnocení se objevují v komentářích finančních specialistů ke včerejšímu rozhodnutí Evropské centrální banky podpořit dalšími stimulačními opatřeními ekonomiky kontinentu.

Trhy a reálná ekonomika posledním rozhodnutím ECB získají

„Po zklamání v prosinci 2015 se nyní jedná o odvážný postoj od Maria Draghiho a ECB, což by mělo být pozitivní pro finanční trhy, ale ještě důležitější pro reálnou ekonomiku,“ uvedl George Efstathopoulos, portfolio manager ve Fidelity International. Podle něj od té doby, co Japonská centrální banka (Bank of Japan) na počátku roku 2016 představila negativní úrokové sazby tím, že přijala třístupňový systém, se evropští investoři obávali podobného scénáře, který by ještě více stlačil čisté úrokové marže evropských bank. To by mělo dopad nejen na ziskovost bank, ale také na jejich schopnost poskytovat více úvěrů a podstupovat rizika.

„Místo toho nyní prostřednictvím nové řady LTRO (Long Term Refinincing Operations = úvěry poskytnuté v rámci programu dlouhodobých refinančních operací) budou banky v podstatě dotovány, aby začaly půjčovat. To je velké plus pro bankovní sektor, který byl v posledních měsících přeprodán a pod tlakem,“ uvedl George Efstathopoulos. Nárůst programu nákupu aktiv o 20 miliard euro je podle George Efstathopoulose odvážnější než očekával trh. Kromě toho seznam aktiv způsobilých pro pravidelné nákupy se nyní rozšířil o dluhopisy s investičním stupněm, což je pozitivní pro riziková aktiva, v době, kdy jsou spready korporátních dluhopisů obchodovány na úrovni maxima letošního roku. Periferní státní dluhopisy budou mít z tohoto také prospěch, protože ECB si bude moci nyní koupit více ze svého nesplaceného dluhu.

Politika více stimulů

Podle Matta Siddleho, portfolio managera Fidelity European Growth Fund, ECB přistoupila k politice zahrnující více stimulů. „Zatímco snížení depozitní sazby u bank bylo předem dobře komunikováno (o 10bp na -0,40%) a podle mého názoru má nyní malý faktický stimulační účinek na reálnou ekonomiku, je to právě nákup aktiv, kde jsme zažili překvapení. Hovořili jsme o potřebě ECB přijmout více kreativní opatření a oni tak opravdu učinili. Tím, že zahrnuli firemní dluhopisy do seznamu aktiv, která lze nakoupit, stejně tak, že navýšili objem měsíčních nákupů v rámci programu nákupu aktiv o 20 mld. na 80 mld. měsíčně,“ vysvětlil Siddle.

Toto přidání firemních dluhopisů do seznamu aktiv má podle Matta Siddleho dva hlavní stimulační účinky na reálnou ekonomiku: „Přidáním nového kupce omezí interval, který firmy musí zaplatit a tím budou pro firmy půjčky levnější a bude investováno do reálné ekonomiky a budou vytvářena nová pracovní místa,“ uvedl Siddle. Toto má podle něj také jemný, ale významný přínos ke zlepšení tržní likvidity v těchto dluhopisech. Odstraňuje to jedno z rizik zpomalení finančního systému a jeho účastníků (včetně bank, ale hlavně pojišťoven, jejichž kapitálové požadavky jsou spojeny s těmito firemními spready), kde odliv ve třídě méně likvidních aktiv by mohl pohnout se spready (jak jsme viděli v lednu u některých bankovních dluhopisů) více než by bylo ekonomicky odůvodnitelné a mohlo by zbytečně utlumit aktivitu reálného světa.

Půjčky na záporný úrok

David Simner, portfolio manager, Fidelity International soudí, že po prosincovém zklamání aktuálně ECB oznámila silnou řadu opatření, která překvapila i ty nejvíce "holubičí" prognostiky. „V současné době máme tedy v Evropě kvantitativní uvolňování spolu s dluhopisy s investičním stupněm vydané nebankovními společnostmi způsobilé nyní pro nákupy ECB,“ upřesnil David Simner. Kromě toho nová LTRO podle něj umožní evropským bankám půjčit si peníze od ECB za záporný úrok, který teoreticky může být až -40bp (nová úroková sazba pro vklady po snížení o 10bp) po dobu 4 let, přičemž bude záviset na množství úvěrů, které budou poskytnuty reálné ekonomice. „To by mělo podpořit další poskytování úvěrů domácnostem a podnikům, nižší náklady na úvěry a významně snížit náklady bank na kapitál,“ doplnil David Simner.

ECB také snížila svou MRO (Main Refinancing Operations) sazbu na nulu a zvýšila objem měsíčních nákupů na 80 miliard EUR měsíčně, což je více, než se čekalo, a znamená to další pozitivní vývoj pro evropské instrumenty s pevným výnosem. „Evropské úvěrové trhy budou těžit z rozhodnutí ECB, protože se zmírní úvěrové podmínky, zatímco ECB bude nyní aktivním hráčem na evropském trhu podnikových dluhopisů. S rozšířením o index evropských firemních dluhopisů s investičním stupněm na nejvyšší úroveň za poslední 2 roky, zde existuje do budoucna prostor pro další utahování a ještě lepší výkony,“ uzavřel David Simner.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách