Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komodity mají to nejhorší za sebou. My také?

Komodity mají to nejhorší za sebou. My také?

16.03.2016 17:45

JPMorgan před pár dny na FT prezentoval svou tezi o tom, že „komodity mají už to nejhorší za sebou“. Není to tak dávno, co jsme se zde zamýšleli nad komoditními „hokejkami“ od Commerzbank, a zdá se, že medvědů na tomto segmentu trhů stále ubývá a místo nich se do jara probouzí býci. Jaká je teze od JPM? Možnosti jsou jako obvykle dvě – nabídková, nebo poptávková (tedy tři, pokud počítáme kombinaci). JPM se opírá hlavně o nabídku.

První graf ukazuje historický a projektovaný vývoj investic do těžby a zpracování komodit. Příběh je z valné části standardní: Někdy v roce 2004 začíná prudký růst investic podporovaný obrovským optimismem na komoditních trzích. V roce 2012 už dosahovaly investice několika násobku dříve standardních úrovní. S kolapsem cen komodit se ale opět přizpůsobuje i CapEx, podle JPM dosáhne v roce 2017 dna a cyklus se bude zase obracet.

Komodity1.png

S krátkodobou býčí interpretací výše uvedeného obrázku mám vlastně trochu problém, ale je pravda, že JPM hovoří jen o „konci toho nejhoršího“. Druhý graf ukazuje projektovaný vývoj nabídky v letošním roce. Mimo hliníku, mědi, uranu a nerezové oceli se čeká všude pokles, což by i při mírně rostoucí poptávce mělo znamenat obrat v cenách. Všimněme si také, že u niklu a stříbra jsou očekávané propady poměrně razantní:


Komodity2.png

To nehorší i za námi?

Dejme tomu, že ceny komodit mají nejhorší za sebou a vydají se nahoru. Minulé měsíce a roky nás naučily dívat se na takový vývoj pozitivně. Musíme si ale uvědomit, že logika tohoto pohledu je veskrze poptávková: Jde o vývoj, v němž globální poptávka ožívá, což je dobré pro komodity, akcie i další riziková aktiva. Jak ale bylo uvedeno výše, komodity může táhnout nahoru nedostatek nabídkový a ne jen nedostatek způsobený primárně silnou poptávkou po komoditách.

Pokud by byla globální agregátní poptávka v útlumu (jako stále je) a k tomu by přišel negativní nabídkový šok ve formě rostoucích cen komodit, nebylo by „učebnicově“ o co stát. Sice by se zvýšila inflace, byla by to ale inflace „špatná“ (i když v deflačním prostředí je toto rozdělení trochu na vážkách). Mohli bychom také optimisticky tvrdit, že rostoucí ceny komodit, byť tažené nabídkou, by vytáhly z největšího rizika některé EM, které představují poměrně znatelná centra globální nejistoty. Pokud by se to týkalo i ropy, zlepšila by se i situace amerických těžařů a rizikových korporátních dluhopisů v USA, která poslední dobou také vzbuzovaly obavy.

Obrázek by to byl tedy smíšený a růst cen komodit, byť tažený nabídkovou stranu, by vytáhl řadu subjektů z nejhoršího. Opticky by také pomohl v boji s deflací, ale je to pomoc sporná (viz výše) a zbytek je v podstatě onen negativní nabídkový šok globální ekonomice. Ta by tak z nejhoršího venku asi nebyla.


Čtěte více:

Project Syndicate: Íránská ekonomika po volbách
16.03.2016 16:00
Nedávné zisky provládních reformních kandidátů v íránských parlamentní...
O zmrazení produkce ropy se bude jednat v dubnu, dohoda je prý možná i bez Íránu
16.03.2016 12:23
V posledních týdnech tolik diskutované setkání producentů ropy nejen ...

Váš názor
  •  
    16.03.2016 18:07

    Pokles nabídky stříbra a platiny o 4-5% se mi moc líbí. To by mohlo znamenat zajímavej nárůst kurzu. Třeba u platiny jsem četl i očekávaný nárůst kurzu k 1200 USD/oz, ale moc tomu nevěřím, i když bych byl rád...
    qwer
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y