Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lombard Street: Šílenství centrálních bank povede ke krizi v roce 2017

Lombard Street: Šílenství centrálních bank povede ke krizi v roce 2017

29.03.2016 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Albert Einstein prý definoval šílenství jako neustálé opakování té samé věci ve víře, že se najednou dostaví rozdílné výsledky. Centrální banky svým chováním během pokrizových let dokazují, že Einstein měl pravdu. Trhy se nyní obávají, že centrálním bankám dochází munice na to, aby zvýšily tempo globálního růstu a inflaci. Ta jim ale nedochází, protože Bank of Japan posunula sazby do záporu, ECB rozšířila program kvantitativního uvolňování a Fed se rozhodl zpomalit tempo zvedání sazeb. Je tedy zřejmé, že munice je stále dost.

Problém tedy není v tom, že by toho centrální banky nedělaly dost. Spočívá v tom, že jejich politika je mylná a brání dosažení nové globální rovnováhy. Investoři by se měli obávat zejména toho, že centrální bankéři se nepoučili ve třech základních oblastech. Za prvé, pokud se ekonomika utápí v dluzích, řešením nejsou další dluhy. Je tedy chybou, když ECB nabízí program refinancování, který má za cíl zvýšit úvěrovou nabídku bank.

Je správné, že ECB provádí program kvantitativního uvolňování, ale svou pozornost by měla zaměřit zejména na dozor bank a měla by je donutit, aby rychleji odepsaly své špatné dluhy. Téměř 20 % úvěrů v italských bankách jsou úvěry špatné. ECB se doposud spoléhala na to, že kvantitativní uvolňování oslabí kurz eura. Měla by se ale snažit o to, aby díky němu poskytla bankám čas na to, aby vyčistily své rozvahy.

Za druhé, pokud je spotřebitelská poptávka slabá kvůli tomu, že domácnosti příliš spoří, nedá se problém řešit tím, že se jednotlivé země snaží o oslabení kurzu svých měn. Zejména Bank of Japan je v měnových válkách velmi aktivní. Abenomie měla za cíl kombinaci monetárního uvolnění, fiskální stimulace a strukturálních reforem. Během posledních dvou let se ale vše zcvrklo na devalvaci jenu. V tom je abenomie úspěšná, ale tato strategie je stejně pomýlená jako postup ECB.

Japonsko trpí zejména tím, že příliš velká část příjmů zůstává v korporátním sektoru. Ten sedí na hoře peněz a neinvestuje, ani peníze nevrací akcionářům. Slabý jen celý problém pouze zhoršuje, protože zvyšuje zisky generované z exportů a naopak zdražuje dovozy. Transfer příjmů od domácností do firemního sektoru je tak ještě silnější. BoJ by tak měla vítat současné posilování jenu.

V tuto chvíli je jasné, že finanční krize se Japonsku nevyhne. Můžeme se jen ptát, kdy se dostaví. I když jde o ekonomiku, která bojuje s poklesem cen, krize bude mít formu vysoké inflace. Dojde k ní ve chvíli, kdy banky už nebudou mít žádné vládní dluhopisy, které by prodaly bance centrální a ta je začne nakupovat od pojišťoven a dalších finančních institucí. Výsledkem bude prudký růst peněžní nabídky, kterému ale nebude odpovídat růst reálné ekonomiky. Japonští investoři znejistí a vrhnou se na americké obligace a další aktiva v zahraničí. Kurz jenu se prudce propadne. Pokud k tomu dojde během jednoho či dvou let, zbytek světa tuto krizi neustojí.

Za třetí, utlumený růst posledních let ukazuje, že je lepší rychle si projít tvrdými změnami, než se neustále snažit o udržení stávajícího stavu. Fed se měl držet svého původního plánu na čtyřnásobné zvýšení sazeb v roce 2016. Vyslal by tím pozitivní signál, protože vyšší sazby by byly interpretovány jako známka silné ekonomiky a trhu práce. Důvěra amerického spotřebitele by vzrostla, což by se projevilo vyššími výdaji podpořenými úsporami z nižších cen energií.

Centrální banky v USA, Japonsku i eurozóně tento měsíc promeškaly zlatou příležitost na korekci jejich kurzu. Eurozóna i japonská ekonomika tak zůstávají zranitelné, v USA se stále nedostavuje očekávané zlepšení fundamentu a globální ekonomika je tak stále nebezpečně rozkolísaná. Může se tak protloukat ještě rok, ale centrální banky nedokázaly odvrátit kalamitu, která se blíží s rokem 2017.

Autorkou je Diana Choyleva z Lombard Street Research.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Arrow: Američané dotují léky zbytku světa, regulace je jako demokracie
29.03.2016 15:27
Kenneth J. Arrow je jedním z nejvlivnějších ekonomů dvacátého století ...
Zpětné odkupy akcií: Ztráta nebo zisk pro odkupující firmy?
29.03.2016 14:29
Akciové společnosti ztrácejí doslova miliardy amerických dolarů při v...
O jednom alternativním způsobu měření nejistoty a předvídání recese
29.03.2016 12:27
Nošením dříví do lesa by bylo opakování postřehu, že jedním z nejvidit...

Váš názor
  • Dvě zásadní příčiny
    29.03.2016 23:21

    1. výše daní už dosáhla výše, kdy se prostě nevyplácí se víc snažit ( u "normálních" smrtelníků ne u nadnar.korporací ) 2. opak je pravdou u úroků, kdyby centr. bankám šlo skutečně o rozpoh.poptávky tak už dávno byly uroky na "normální" úrovni 3-4% nebo ještě nad ní, pokud je úrok nula nebo mínus tak jediné co spořílek udělá je že ještě začne více šetřit protože vidí jak mu základ ubývá, pokud by normálně měl +2-3 čí dokonce 5% z úspor tak klidně to + "zadarmo" pustí
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Dvě zásadní příčiny
      30.03.2016 6:09

      Nejsem si jist, zda 2. platí obecně. Mé nákupy se sice výší úroků neřídí, ale když už bych k nim měl přihlédnout, tak peníze do oběhu radši pustím při 0 % než při +5 %.
      JJa
  •  
    29.03.2016 21:04

    Dle mého je problém v tom, že bohatí jsou moc bohatí a od běžného spotřebitele již nemohou více vyždímat. Jejich hamžňost se dostala do extrému. Je hezké povídat, že je nutné aby drobní spotřebitelé utráceli, když vidíte sotva zaplatíte hypotéku a uživíte děti. . .
    Alesandro
    •  
      29.03.2016 23:37

      ty asi nebudeš z Prahe co? :-)
      Esmeralda
      • proč Praha?
        30.03.2016 12:35

        A co s tím má společného Praha? Navíc Alesandro má naprostou pravdu, banky chtějí zvýšit inflaci tím, že lidi budou utrácet - ale co mají utrácet? Když naprostou většinu příjmů sežerou paušální platby. Centrální bankéři jsou se svými milionovými platy zcela mimo realitu. Takže jako - když není co utrácet, tak si nabrat půjčky? Na spotřebu??? Větší úchylnost snad neexistuje. A hlavně taky - proč utrácet, respektive za co? Každého půl roku nový mobil za dvacet? Každý rok novou telku a notebook? Každé dva roky nové auto? Každé tři měsíce nové oblečení, boty? Co pořád kupovat? Proč? Vůbec to nechápu. Čím jsem starší, tím míň toho chci a potřebuju.
        radim
  • Už ne
    29.03.2016 19:42

    Další krize totálně zničí důvěryhodnost USA, tj. FEDu, pokud nyní centrální banky tíhnou k centrální kontrole a pasivitě, byly k tomu donuceny, úvěry nově začleněných zemí a stamilionů obyvatel světa, tzv. spotřebitelů, jenž ještě nedávno a po generace strkali peníze pod polštář, byli naplánováni jako hráči letadla (co zakryjí virtuální dluhy), vrženi na tzv. svobodný trh, avšak ne v pozici šetřílků, kteří mohou přijít o vše, to vše je chybou původního předpokladu !!!!, výsledkem je takřka stabilní nynější socialistický systém cenrálních bank a jejich plánování vydávané za kapitalismus, V ČSSR byly též kdysi půjčky a úroky na 1,5 resp. 1% :)))), např. investoři - nevydělávat, zn. nedávat pracovní příležitosti v ČR můžeme udělat 2. kuponovou privatizaci, 70mld. Euro, tj. 7000 Euro na 1 Čecha, bohužel právě tolik dlužíme,
    rob
    • Re: Už ne
      29.03.2016 19:58

      Ano, šílenství je tvrdohlavé opakování téže hlouposti. My jsme též mysleli, že se k prosperitě prošetříme - viz balíčky 1 a balíčky 2 Klausových vlád a později opakování téže blbosti, tj. že se k prosperitě proškrtáme Chamikových vlád. Ani jednou to nezabralo. Myslím, že tento národ si to potřebuje vyzkoušet potřetí :-)
      sgt.Mike
Aktuální komentáře
01.05.2024
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba