Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobře maskovaný bublinový eBay

Dobře maskovaný bublinový eBay

31.03.2016 17:45

Pokračujeme dnes v našem pohledu na společnosti, které by alespoň teoreticky měly těžit z toho, že globální elektronický segment maloobchodního trhu se bude pravděpodobně nadále těšit poměrně silnému růstu (viz předchozí příspěvek v sérii Zaostřeno na blue chips). Stejně jako nebylo třeba představovat společnost Amazon, které jsme se věnovali minule, není třeba představování u společnosti eBay.

Akcie eBay na rozdíl od Amazonu nedokázaly v roce 2015 akcionáře nějak výrazněji potěšit. V roce letošním pak dokonce poměrně prudce korigovaly. Pětiletá návratnost je ale stále znatelně nad celým trhem (díky roku 2012), i když beta společnosti je na hodnotě 1,07 a tudíž rizikovost akcie (a požadovaná návratnost) by měla být s trhem porovnatelná. Mimochodem podobně jako u řady dalších akcií tu pohled na volatilitu akcie ukazuje, že je znatelně živější, než celý trh. Což asi podtrhuje význam rozdílu mezi rizikem systematickým (odraženým v betě a relevantním pro diverzifikované investory) a rizikem celkovým (tj., volatilitou). To první je tu tedy na úrovni trhu, to druhé znatelně nad ním.

ebay 1.png

Zdroj: FT

Podle historického vývoje tržeb a zisků bychom mohli tvrdit, že eBay už má ty nejlepší roky za sebou. Analytici sice očekávají, že v roce 2016 a 2017 dojde k mírnému růstu tržeb a ziskovosti, ale ani jejich případný optimismus na nějaký klíčový obrat nenaznačuje. Návratnosti se také nepohybují na nijak výjimečných úrovních, i když náklad kapitálu je podle jednoduchého ROI a ROE pokryt:

ebay 2.png

Zdroj: FT

Provozní tok hotovosti eBay poměrně prudce rostl až do roku 2014, v roce minulém ale klesl na 4 miliardy dolarů. Po celkových investicích pak firmě zbylo asi 400 milionů dolarů, v roce 2014 to byly 3 miliardy dolarů, v roce 2013 byl eBay na úrovni cash flow po investicích hluboko v záporu. Volatilita je tedy dost vysoká i u těchto klíčových čísel. Možná je to jeden z důvodů, proč firma nevyplácí žádné dividendy, uchyluje se jen ke značně proměnlivým odkupům.

ebay 3.png

Zdroj: FT

Ke konci minulého roku měl eBay asi 6 miliard dolarů hotovosti, čistý dluh se pohyboval kolem nuly. Můžeme tedy použít slova sociálnědemokratického klasika a konstatovat, že „zdroje tu jsou“. Otázka je, jak budou použity – zejména s ohledem na vysoké ostatní investice, bez nichž by z eBay byl velmi efektivní stroj na peníze.


Firma je tedy ve stagnaci, v horším případě v útlumu, Tok hotovosti je proměnlivý, obvykle ale vydělá nějakou hotovost, které by mohla být vyplácena akcionářům. Namísto toho probíhají mohutné akvizice a hromadění peněz v rozvaze. Celé to asi nebude mít nijak vysokou valuaci. Nebo ano?

Valuace z říše snů?

PE (ttm) eBay se nyní nachází na hodnotě 15,22, což je zlomek valuace Amazonu. Ta ale v jeho případě trochu klame a podobné to může být i zde, jenže v opačném gardu. Takže nejlepší bude se opět podívat na to, jak na sebe „pasuje“ kapitalizace a volné cash flow, které eBay generuje. Kapitalizace nyní dosahuje 27,8 miliard dolarů. Určit nějaký krátkodobý standard volného cash flow je trochu oříšek (viz výše), postupujme tedy dnes na základě následující otázky: Jak vysoké volné cash flow ospravedlní současnou kapitalizaci v případě, že by toto CF dlouhodobě stagnovalo?

Odpověď zní: 2,1 miliardy dolarů! Pokud bychom od kapitalizace odečetli hotovost drženou v rozvaze (tj. optimisticky předpokládáme, že bude bez ztrát brzy doručena akcionářům), stačilo by 1,6 miliard dolarů. Jenže historie ukazuje, že i takové cash flow je až na hodně výjimečný rok 2014 z říše snů. Jinak řečeno, trh čeká hodně velké a hodně rychlé zlepšení. Jeho zdroj se zdá být na první pohled evidentní – významné omezení ostatních investic. Netroufám si odhadovat, jak pravděpodobná je tato podstatná změny v chování firmy, ale určitě tu je (jako u řady dalších technologických firem) patrné stále stejné riziko: Tyto firmy vydělávají hodně peněz, ale ve snaze udržet se na špici technologického pokroku jich také většinu propálí v řadě futuristických projektů.

Jak jsem zmiňoval minule, vysoké PE Amazonu vede některé odborníky k domněnce, že tato firma je dobrým důkazem další bubliny na technologiích. Jeho cash flow realita ale hovoří trochu jinou řečí (o cash flow se ale nikdo moc nezajímá). Pokud bych za každou cenu hledal důkaz předraženosti technologií, používal bych namísto Amazonu svým PE dost dobře maskovaný eBay.


Čtěte více:

Koruna čeká na ČNB, eurodolar má dál tendenci růst
31.03.2016 10:26
Nálada na finančních trzích se ve čtvrtek zhoršila, což je vidět na vý...
Evropská inflace v záporu, jádrová však míří nahoru
31.03.2016 11:38
Podle předběžného odhadu Eurostatu v březnu poklesly spotřebitelské ...
Krize světového ocelářství připomíná „dobu ledovou“
31.03.2016 12:41
Z aktuálního stavu globálního ocelářství doslova přechází mráz po záde...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)