Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Silná německá čísla jsou dobrou zprávou pro Česko

Silná německá čísla jsou dobrou zprávou pro Česko

01.04.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká ekonomika se může více než z návštěvy čínského prezidenta těšit z dobrého výkonu našeho suverénně největšího obchodního partnera - Německa. Poslední čísla z největší evropské ekonomiky totiž nevypadají vůbec špatně a ukazují na rychlý růst spotřeby na začátku roku 2016.

Zvlášť povzbudivá jsou čísla z pracovního trhu. Zaměstnanost vzrostla v únoru velice silně o 1,3 % meziročně - oproti roku 2015 je tak počet zaměstnaných v Německu o zhruba 550 tisíc lidí vyšší. A to v ekonomice, kde se nezaměstnanost pohybuje poblíž historických minim, v takových případech již zpravidla trh práce nezaznamenává nijak výrazné kroky vpřed. Německu ale v uplynulém roce pomohl velký přírůstek migrantů, kteří začínají pracovat. I proto navzdory rychlému růstu zaměstnanosti nezaměstnanost za poslední rok poklesla o poznání méně - zhruba o 100 tisíc nezaměstnaných. Silná čísla z trhu práce v kombinaci se solidními maloobchodními tržbami ukazují podle našeho názoru na růst německé spotřeby okolo 2 % meziročně. A to je dobrá zpráva i pro Česko - do Německa míří zhruba třetina exportů a naprostá většina z nich na německém trhu také skončí (neputuje dál v podobě re-exportů). Hlavním rizikem pro Německo, stejně jako pro Česko zůstává prohlubující se krize v čínské ekonomice, která by mohla výrazněji zchladit asijské exporty a investiční apetit řady německých podniků.

Dnes se pozornost soustředí na pracovní čísla z druhého břehu Atlantiku. Čekáme silný výsledek nad 200 tisíc - uvidíme, zda to bude stačit americkému dolaru k zastavení ztrát nastartovaných holubičími výroky Janet Yellenové.

Region
Hlavní událostí včerejška (nesoucí zřejmé následky do budoucna) bylo zasedání ČNB. Ze zasedání si lze vzít zejména následující: 1) korunu čeká nejméně ještě jeden rok ve stávajícím kurzovém režimu, 2) hrozba negativních sazeb nemizí, jejich pravděpodobnost zůstává stejná jako před zasedáním (cca 40 %), 3) o exitu a dalším směru měnové politiky může postupně hlasovat výrazně jiná rada, než je ta současná (dvěma členům končí mandát v červenci, dvěma v únoru), a nakonec 4) riziko prodloužení měnové expanze (další odklad exitu) v ČR není rozhodně zanedbatelné (v současnosti vypadá jako nejpravděpodobnější termín exitu květen 2017).

Kromě zasedání ČNB byly zajímavé i výsledky bleskového odhadu polské inflace za květen. Ty sice trh dle očekávání lehce zklamaly, nicméně výraznější dopad na zlotý údaje neměly. Zlotý naopak po jejich zveřejnění rozšířil předchozí zisky, ačkoliv další zklamání v podobě nízké inflace zjevně zvyšuje riziko obnovení cyklu uvolňování měnové politiky (viz dění v Maďarsku).

Dluhopisy
Výborné výsledky podnikatelské nálady z okolí Chicaga, které naznačují pozitivní výsledek dnešního národního indexu ISM, včera americkým výnosům vzhůru příliš nepomohly. Z pohledu celého dne šly tak výnosy dolů, přičemž desetiletý poklesl o 5 bps.

Dnešní den bude hlavně o datech z USA. Kromě zmíněného indexu ISM půjde především o data z amerického trhu práce (payrolls). Celkově by dnešní data mohla dluhopisům spíše ublížit…

Komodity
Cena měsíčního kontraktu na Brent se po exspiraci květnového kontraktu vrátila zpět do blízkosti hranice 40 USD/barel. Zajímavá byla včera především data EIA o americké produkci ropy za leden, která poukázala na její další pokles. Zajímavý byl však údaj za Texas, kde mohla produkce v lednu dokonce mírně vzrůst, což by naznačovalo velmi solidní odolnost zdejších producentů vůči poklesu cen ropy.

Celkově vzato podle nás zůstává prostor pro růst cen ropy v nejbližších měsících značně omezený. Na trh se jednak vrací Írán, jednak je při růstu cen nad 40 USD/barel patrná vyšší zajišťovací aktivita amerických producentů. Ti mohou ke zvýšení své produkce navíc využít “zásobu” nedokončených vrtů (což s sebou nese nižší náklady). Proto i nadále očekáváme pokles cen oproti současným úrovním. Blížící se zasedání v Daúhá však představuje významné riziko (oběma směry).

 

Čtěte více:

Aktivita v Chicagu pokračuje ve smíšených výkonech, březen byl ale dobrý
31.03.2016 15:57
Index podnikatelské aktivity sestavovaný chicagským ISM se za březen z...
Podmínky v čínském průmyslu se v březnu vylepšily
01.04.2016 9:10
V Číně vyšla dnes v noci bedlivě sledovaná statistika mapující kondici...
Technická analýza - Dolar euru ustupoval i včera, šanci na reparát bude mít díky dnešním datům z US trhu práce
01.04.2016 9:11
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...

Váš názor
  • Apríl ?:-)
    01.04.2016 9:40

    Nebo jiný blaf. Začátkem tohoto týdne se totiž zveřejnily nelichotivé výsledky a klesající důvěra německých spotřebitelů. Tak kde je pravda? Tady v té mediální kaluži se už nikdo nevyzná, vidno že ani anaytici ani novináři...:-))
    Jesse
    • Re: Apríl ?:-)
      01.04.2016 14:03

      Taky na to koukám jako puk. Vida, a to z toho měli Němci takové obavy, ještě před měsícem odhadovali, že je jen letos bude stát uprchlická vlna 15 miliard € . Přitom dle tohoto článku už 450 tisíc uprchlíků z onoho milionu pracuje, a tedy odvádí daně a stará se o své rodiny, tudíž jsou pro erár přínosem! Tak sláva, konečně nás přestanou Němci nutit, aby si uprchlíky přebíraly ostatní země EU, když teď zjistili, jak se jim přísun lékařů a inženýrů vyplatil. Doufám, že už brzo se přestane Turkům platit výpalné a Němci přijmou i ty další miliony, ať jim ekonomika šlape!
      MrBurnes
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m