Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S Čínou na věčné časy

S Čínou na věčné časy

01.04.2016 17:45

Z domácího vývoje posledních dní by se mohlo zdát, že bez nás by Čína už nedala ve světě ani ránu. A také, že běžní Číňané nesní o ničem jiném, než o návštěvě Prahy, respektive těch pár ulic v centru, které jsou za Prahu běžně vydávány (na ten často špinavý a nehezký zbytek asi zvědaví nebudou). Čínští turisté ale nenechávají v klidu jen nás a řada populárních destinací uvažuje o tom, zda by jim mohli nahradit už poněkud turisticky vyčerpané Japonce.

Podle průzkumu FT ale sny Číňanů vypadají trochu jinak, než bychom si přáli. Z následujícího grafu je zřejmé, že v následujícím roce by Číňané nejraději navštívili Francii, za ní se umístilo Japonsko, Korea a Německo. Nevím ale, zda byla ČR do průzkumu vůbec zahrnuta.

Čína 1.png

Třeba takový Natixis je ohledně čínsko – japonské turistické substituce poněkud skeptický a poukazuje na to, že příjmy jsou v Japonsku mnohem rovnoměrněji rozložena napříč celou společností, než tomu je v Číně, kde se jasně patrná příjmová hranice mezi městy a venkovem. Nicméně následující graf ukazuje, že vazba mezi HDP na hlavu a do zahraničí cestujícími turisty je v zemi draka prozatím silná:

Čína 2.png


K Číně čelem, nebo zády?

Výše uvedené považujme jen za rozcvičení před tématem a otázkou, která je o řád důležitější: Měli bychom se k Číně stavět pragmaticky s otevřenou náručí, či se k ní naopak kvůli etickým otázkám stavět zády?

Onen „pragmatický“ pohled tvrdí, že pro moralizování není v ekonomických věcech místo. Čína je jedním z tahounů globální ekonomiky (i když se mimochodem může lehce a brzy stát koulí na její noze) a to by pro nás mělo být klíčové. Podle mého toto není pragmatizmus, ale slepota, která ignoruje prostý fakt: Bez etiky a morálky se ekonomika i trhy řítí do záhuby. Posledním globálním důkazem byl vznik a průběh hypotéční krize. Jinak řečeno, je naivní si myslet, že lze dlouhodobě ekonomicky prosperovat bez toho, abychom rostli i lidsky. Což je mimochodem dilema, které není snad nikde aktuálnější než v samotné Číně. Znamená to tedy, že bychom se k Číně měli skutečně stavět zády a občas na ní jen káravě zahrozit prstem? Ne.

Kdysi byla provedena jedna ekonomická studie, která se zaměřovala na obchod mezi indiány v Latinské Americe (na jméno studie si bohužel nevzpomínám, ale snad mi budete věřit). Zjistila, že jednotlivé kmeny mezi sebou čile obchodují, což není žádné překvapení. Jenže ony mezi sebou obchodovaly i v případě, že žádný z nich neměl žádnou komparativní výhodu. Prostě si vyměňovaly předměty, které uměly stejně dobře vyrobit samy. A to už překvapivé je, ale jen do chvíle, kdy se ukáže, že i takový ekonomicky nesmyslný obchod je výhodný. Snižuje totiž pravděpodobnost konfliktu, odstraňuje nejistotu a nedůvěru a podobně.

Pokud je tedy naším cílem to, aby se v Číně zlepšila situace v oblasti lidských práv, máme velké dilema: Jít cestou izolace v duchu „dokud se nezlepšíte, nic s vámi nechceme mít“? Nebo jít cestou naznačenou v předchozím odstavci, kterou můžeme nazvat cestou konvergence, sbližování, obrušování hran? V tomto případě můžeme dokonce hovořit o určitém pozitivním vlivu konzumu (i když to na první poslech zní jako protiklad, ale z výše uvedeného je snad logika tohoto prohlášení jasná).

„Indiánské“ řešení našeho čínského dilematu není bezproblémové. V první řadě vyžaduje, abychom sami mohli jít příkladem a ukazovat, jak si vede a má vést demokraticko – kapitalistická země. V neposlední řadě se pak v praxi ukazuje, že u některých zemí nefunguje posilování ekonomických a obchodních vazeb ani zdaleka tak, jak bychom si představovali. U Ruska je aplikováno už dlouhé roky a výsledky jsou, řekněme, smíšené.

Faktem každopádně je, že s Čínou tu svět bude na věčné časy a já jsem přesvědčen, že žádný extrémní postoj vůči ní (čistý pragmatizmus a čisté moralizování) není tou nejlepší cestou. Konfucius prý řekl: „Je lehké nenávidět a těžké mít rád. Tak to ve světě chodí. Získat dobré věci je těžké, získat věci zlé je lehké“. Pragmatizmus i moralizování jsou jednoduchými cestami a podle toho vypadá jejich ovoce. A indiáni byli v mnoha ohledech moudří.


Čtěte více:

Komoditní rally – začátek býčího trhu, či poslední záchvěv mrtvé kočky?
01.04.2016 12:40
Brazilské akcie dosahovaly roky velmi slabých výsledků, letos jsou ale...
Project Syndicate: Tahle země není pro mladý
31.03.2016 16:30
V posledních 20 letech se zhruba půl milionu Italů ve věku 18 až 39 le...
Podmínky v čínském průmyslu se v březnu vylepšily
01.04.2016 9:10
V Číně vyšla dnes v noci bedlivě sledovaná statistika mapující kondici...

Váš názor
  • Dobré zprávy..konečně pravda vycházi najevo
    25.04.2016 10:16

    "....Dokument nabízí svědectví několika lidí, kteří tvrdí, že před pádem letadla viděli na obloze dva stroje. Kromě Boeingu 777 i další letadlo, které na civilní letoun střílelo. „Bylo to v létě, zrovna v době sklizně, slyšeli jsme ránu a viděli dvě letadla, byla jako malé stříbrné tečky. Jedno letělo přímo a druhé se po té ráně otočilo a vrátilo se,” popisuje v dokumentu svědkyně Nataša Beroninová....."........Sice až po roce, ale nicméně se konečně našli a ozvali očividní svědci jak to bylo a sankce proti Rusku se budou rušit protože jak je vidět sestřelení malajského letadla bylo velice účelové a určite zosnováno CIA a nohsledy USA. Ale Pravda se nakonec prodere, krz všechnu tu špínu a lži na povrch. Nejhorší ale je že reputace Ruska byla pošpiněna a zdejší havloidi si zažili svých několik dní slávy. Ted' by se měly všem veřejně omluvit. To bysme ale od nich čekali zbytečně a hodně dlouho.
    Sidolsilkony
    • Re: Dobré zprávy..konečně pravda vycházi najevo
      27.04.2016 18:35

      Další dobra zpráva k výročí Černobylu. Tz ztráty jsou také přehnané. Podle posledních důkazů vyšetřovatelé dospěli k závěru že tam zařvali jen 2 muži. Jeden zařval . "vypni to" a ten druhý zařval "nejde to".
      hb
  • Ach jo Xilooude
    22.04.2016 22:52

    Počet sebevražd v Rusku se snižuje oproti dřívějšímu SSSR, Protože lidi bez budoucnosti napáchají sebevraždy ale ted' místo toho utíkaji na západ, nebo jsou vražděni. Zajed' se podívat do Varů tam je ted' Rusáků. Podívej se jen kolik dovolenkářů ted' žije na Ukrajině a Krymu. Dokonce mají i nové přísloví. Ne doma, ale všude jinde nejlíp. A v armádě se alespon' troche zadarmo nají.
    Robert
  • Jak se zbavit otravného xiliouda
    20.04.2016 21:51

    Stačí mu jen dát pár dotazů a žádat o důkazy a logickou odpověd' a je pryč. Musí počkat na příští schůzi výboru a instrukce. Sám jen mele stále to samé.
    .
    • Re: Jak se zbavit otravného xiliouda
      21.04.2016 18:23

      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tak-vam-do-Evropy-posilame-milion-fanatiku-smeje-se-studak-v-Syrii-Tereza-Spencerova-veze-dalsi-dojmy-a-rozklicovava-bombu-o-vine-za-11-zari-431948
      mša
      • lobotomie
        21.04.2016 20:23

        je nová evropská hodnota.....hojně používaná EU politiky
        el mrcoch
  • Xilooude
    19.04.2016 19:07

    taky si přečti co píší naše kontrolní orgány a potravinách z Číny. 24% závadných s vysokým obsahem pesticidů. Dokonce i potrviny oficielně označené jak BIO. Ale to je v pořádku protože je to od ted' našich nových spolusoudruhlů a přátel našeho hradního pána. Také nám vysvětli, jak to umíš jen ty proč se pan president tak kamarádí a otvírá dveře Čín'anům, kteří tady kupují sportovní kluby a podniky, ale nic nestaví aby zaměstnali a dávali práci místním lidem. Proč taky , když mají doma tu nejlevnější pracovní sílu. Tady se loni strhla kampan' proti potravinám z Polska ale naše inspekce zaznamenává jen 11% závad porovnáno s 24% závadných potravin z Číny. Celý svět ví jak Čína obchází patenty a normy a my si ted' budeme dávat na stůl vstále vice šmejdů z Číny díky našemu panu hradnímu. Měl jsi vidět jak zase sjednocoval náš národ na náměstí v Berouně.
    Robert
    • Re: Xilooude
      20.04.2016 20:47

      TO :Robert Poslední průzkum o podpoře Zemana = 62 %. To je většina národa. Není zrovna demokratické ,když pan Shapiro z US velvyslanectví v Praze nechá natisknout červené karty a pak je neziskovky rozdávají na náměstích demonstrantům. To je pokus o puč proti demokraticky zvolenému prezidentovi řízený ze zahraničí. Cekem silný kafe !!! O tom, co budeme dovážet z Číny Zeman nerozhoduje.
      xiluodu
      • Přesně - 62% .....
        21.04.2016 18:14

        To souhlasí a odovídá těm 2/3 národa který jsou dmentní jak on sám nedávno prohlásil. Nejsi ty ten jeho mluvčí Ovčáček píšeš úplně stejně Vrat' se k vraždění indiánů to ti jde líp.
        .
        • Re: Přesně - 62% .....
          21.04.2016 20:18

          TO: . Ten, kdo zesměšňuje dvě třetiny svého vlastního národa je také silně k smíchu. Odstěhuj se do USA, možná se tam uplatníš. Tady tě neptřebujeme.
          xiluodu
          • jen blec mluví za celý národ
            22.04.2016 17:52

            to že mezi ty dvě třetiny patříš ty tady každý ví. Napiš radči zase něco o indiánech, tím pobavíš víc.
            .
  • xilioudu
    19.04.2016 18:17

    ".... tak se chci také dočíst, že USA napadly roku 2003 Irák nebo 1964 Vietnam..." ale to se těžko dočteš. To máš jako stím článkem, který hledá už přes rok tvůj prezident. ...Jste stejné krve ty a on...USA nikdy Iraq nenapadly, nýbržto přišli vyhnat Husejna s jeho gardama z Kuweitu když tam vpadnul on a vraždil místní lidi a zapaloval ropná pole. Jak jsi starý že nepamatuješ olejem pokryté vody zálivu a jak naopak Amíci byli jediní co ten ohen' uhasili. Čekat na Rusy tak to možná hoří dodnes. A do Vietnamu byli Amíci pozváni tehdejší svobodně zvolenou vládou aby pomohli v boji proti rudochům(proč ti nevadí Rusové v Syrii) nasazenými a podporovanými Ruskem a nakonec pod nátlakem vlastních komunistů, protestujících proti umíráni Američanů za cizí zájmy, odešli. Je smutné že takový chytrý hoch jako ty neví takové základní věci a jak to bylo. Ale u tebe to je něco jiného že joo. Propaganda je fuj.
    Robert
    • Re: xilioudu
      20.04.2016 20:40

      TO :Robert Trochu neznáš letopočty. USA nevyháněly roku 2003 Saddáma z Kuwajtu, to si myslíš jenom ty. Roku 2003 G.W.Bush v noci přepadl tento členský stát OSN bez souhlasu RB OSN. Svou agresí tam vyvolal občanskou válku, kde bylo zavražděno 200 000 civilistů a asi 5 milionů Iráčanů v hrůze z války uteklo za hranice. Takový chytrý hoch a nevíš to ? Zásadní neznalost. Ani o Vietnamu nic nevíš. US ministr obrany McNamara roku 1964 nechal připravit incident v Tonkinském zálivu, kdy byl prý údajně US torpédoborec Maddox napaden Vietnamci. Bylo to smyšlené nepravdivé přepadení, jak dnes Američané sami přiznali. Hned druhý den začaly USA bombardovat Severní Vietnam. Celkem bylo zabito 60 000 Amíků, což je dobře. Byli to imperialističtí agresoři, kolonizátoři. Bohužel tam bylo zavražděno i 2 miliony nevinných civilistů. I do Iráku 2003 vtrhly USA pod vylhanými důvody o existenci zbraní hromadného ničení. Žádné se nenašly.
      xiluodu
  • Snažit se Xilooudovi něco vysvětlit
    19.04.2016 17:50

    ...je jako bylo vysvětlit Goeblsovi, když ruský vojáci už vyvěsili svoji vlajku nad Berlínem, že válka byla prohraná. Ono je hezký že člověk na něco věří ale co je moc je moc a všechno má svoje meze a mezi nezměrnou vírou a totalním .diotizmem je velmi tenká čára. Jako včera na Berounsku, když Zeman označil svoje oponenty za zanedbatelnou skupinu z Prahy, která nakonec pomáha ČD k zisku a nic nepomohlo že všichni křičeli "My JSME Z BEROUNA". Ten Sapiero Těm zkrátka chybí ta část mozku kde se vyhodnocuje čest, morálka, lež a sebeůcta a stud za jejich akce. Takoví se dostávají na místa nejvyšší. To ale Xilooudovi nehrozí ten má jiný problém. Psí oddanost svému pánu co ho krmí a trénuje
    Robert
    • Re: Snažit se Xilooudovi něco vysvětlit
      20.04.2016 20:55

      TO :Robert Zeman má podporu 62 % občanů = 6,2 milionu Čechů. Má tedy přes 6 milionů Čechů "psí oddanost" svému pánovi co ho krmí a trénuje ?? Já si už léta vydělávám vlastníma rukama v německé firmě, k volbám chodím jak se mi zachce a nejsem členem žádné polit. strany. Cítím se tak svobodným a nezávislým. Zemana jsem volil, věčně chrápající senilní Schwarzenberk by byl pro národ katastrofou.
      xiluodu
  • SSSR, USA
    19.04.2016 9:05

    TO:. Já jsem pro rovnoprávné posuzování činů velmocí !! Když se v našem tisku dočtu, že Stalin způsobil hladomor na Ukrajině s velkým počtem obětí, tak chci také číst , že osidlování území USA mělo velký počet obětí. Když se dočtu, že SSSR napadl roku 1968 ČSSR, tak se chci také dočíst, že USA napadly roku 2003 Irák nebo 1964 Vietnam. Atd, atd. Nějak se mi ale zdá, že se o masovém vraždění našich spojenců z USA se našim novinářům a reportérům nechce skoro vůbec psát !! Jako by měli nějaký strach. Před čím , před kým ?? Že by je vyhodili z práce jako za časů socialismu ??
    xiluodu
  • Sebevraždy
    19.04.2016 8:58

    TO:. Ano, Rusko je zemí s vysokým počtem sebevražd - je třetí na světě. Ale za 15 let 1995 - 2010 se jejch počet na 100 000 obyvatel snížil ze 42 na 23 ,což je velký úspěch časů Putina. Vysoký úpočet sebevražd v Rusku vyplývá se ze složité adaptace lidí na kapitalismus, když byli 70 let zvyklí na to, že se stát o veškerý jejich život postaral = plná zeměstnanost, bezplatný lékař, škola, bydlení skoro za darmo,...atd. atd.
    xiluodu
  • Indiáni a Robert
    19.04.2016 8:48

    TO:Robert Když se dnes mají Indiáni v USA tak báječně v rezervacích, kdysi jim patřily celé USA, tak to ti asi taky vymezím nějakou tu rezervaci v ČR, třeba Doupovské hory. Ano, já říkám vyvražďování !! Indiáni měli luky a kopí, armáda USA děla ,pušky a kolty. To se to střílelo z děla a opakovacích pušek do lidí s luky a kopími, to bylo pravé hrdinství !! O problému vyvražďování nevíš vůbec nic. Běloši skalpovali Indiány a jejich skalpy se prodávaly jako kůže stažených bobrů za několik dolarů. Byla to pravá genocida Indiánů, asi jako nacisté likvidovali Židy. Dnes etaké vNěmecku chovají k Židům uctivě, ale pomůže t otěm 6 milionům zavražděných ???těžko. Stejné je to s Indiány, nejdříve jim patřilo všechno, teď jsou v rezeracích, ale mají se prý báječně. Co kdyby Indánům stále patřil celý Texas a oni by tam pronajímali ropná území ruskému Lukoilu a Gazpromu k těžbě ropy a plynu ??? Neměli by se líp než v těch rezervacích ?? Žili by si jako šejkové Saudské Arábie a Kuvajtu. Roberte, odejdi do rezervace.
    xiluodu
  • a co tohle - xiokoule nějaký názor ?
    19.04.2016 8:26

    Hlavní ruský cenzurní orgán se vydal do boje proti epidemii sebevražd, která se v posledních letech rozšířila zejména mezi mladými lidmi a kvůli nedostatku léků i mezi těžce nemocnými pacienty. Dnes 6:55 - Moskva Podle ruské agentury RBK návrh počítá s tím, že ve zprávách médií se nebude smět objevit víc než jedna informace o sebevraždě denně. Slovo "sebevražda" se nesmí objevit v titulku. Na titulních stránkách se podobné informace nebudou smět tisknout vůbec, nemluvě o popisu sebevrahova činu či o publikování fotografií. Doporučení, vychází z přesvědčení, že příliš časté zmínky o dobrovolném odchodu ze života mohou pro labilní osoby být návodné. Pokud článek o sebevraždě bude obsahovat popis života mrtvého, má být vyvážený se zmínkami "nejen o životních prohrách, ale i o vítězstvích" Počet sebevražd v Rusku v poslední době vyvolává velké znepokojení odborníků i veřejnosti. Časté jsou zejména případy dobrovolné smrti školáků a mladých lidí do 30 let. Alarmující jsou i časté případy těžce nemocných lidí, kteří volí smrt kvůli nedostatku utišujících léků. Jejich dovoz Rusko omezuje v důsledku hospodářské a finanční krize. ČTK
    .
  • Xilooude nevidíš si ani na špičku nosu
    19.04.2016 2:27

    Znáš tu o pinochiovi ? I ten tvůj musí být ze všech těch tvých lží hodně dlouhý. Jak se ztrapn'uješ svými šplechy. Ne že bych od tebe nebo jiného červenokabátníka očekával nějakou logiku ale tím že to tvoje dnešní Rusko bereš za něco jiného než byl SSSR jen řed pár lety, zatímco v tvojí Americe stále žijí ti samí co vyvraždili před vice než 100 lety indiány z tebe dělá ten největší kus hovězího. Ty nemáš IQ ani pát'áka. Tebe by měli dát do klece a ukzovat pro výstrahu co se stane z pokomunistovaného blbce.
    .
  • pro xilioudu
    18.04.2016 21:24

    18.4.2016 16:09 To je takový novodobý Jirásek. Taky píše proti všem až na to že ty jeho žvásty jsou legrační a jeho argumenty si vymýšlí on sám a neustále okecává vyvraždení indiánů. Zase se uchyluje ke lžím o věcech a místech hodně vzdálených a myslí si že si lidé nedokážou vygůglovat jak se věci mají. Ale američtí indiáni si ted' říkají First Nation a patří jim obrovská původní území jak v USA tak v Kanadě. Určují si kudy povede nebo nepovede ropovod nebo dálnice a pronajímají, za nemalé poplatky svoje území pro rekreační i průmyslové účely i vládám. Sami, pokud žijí na razervaci neplatí žádné daně aní DPH. Ve vládě mají svého ministra a bez jejich svolení, za tučný poplatek, by se nekonaly ani minulé zimní olympijské hry na Whistleru, který také leží na jejich území. Jen příslušníci tohoto "prvního národa" jak se nyní nazývaji smí používat při rybolovu sitě nebo se volně pohybovat na jejich území. Čas od času když se jim zlíbí tak zablokují se zbraní v ruce veřejnou dálnici která vede přes jejich území a vybírají mýtné a ani armáda na tom nic nezměni. To se dá vše zjistit na internetu a dokázat jak nám tady naše pátá kolona Pete-cetv-xilooud lže. A podobnými lži a výmysly se snaží oblbovat čtenáře o Číně Rusku a ostatních vzdálených místech. Psát takové kecy např. o Čáslavi, kde to místní lidé znají by si netrouf. I když v jeho případě, jeden nikdy neví. Ti indiáni co zemřeli byli zabiti v bojích jako v každé válce. Ale Xilooudovi se líp hodí vyvražd'ování. Ještě že je běloši taky neskalpovali - to by tu bylo zase pozdvižení. mn pověz nám proč jsi utek z vedlejší diskuze o indiánech ? Protože tam mluví někdo kdo tam byl a vyzná se. ten to popisuje přesně tak tam jsi si diskutovat. Jenže ten by tě setřel jak flus na botě.tak zase kecáš a oblbuješ tady s těmi svými indiány. To nevidíš jak jsi trapnej.
    Robert
  • SSSR a Rusko
    18.04.2016 18:43

    TO:.. Trochu se mýlíš. Kdo má dnes rád Rusko, tak nemá s rokem 1968 nic společného. To byl tehdá SSSR nikoli Rusko , SSSR vládla jedna strana - komunisté, Myslím, že ti už v Rusku nevládnou. Pokud dnes na Putina někdo vytahuje ČSSR a rok 1968, je to přesně stejné, jako na Merkelovou vytahovat německá zvěrstva za časů fašismu a nebo Obamovi neustále připomínat, že USA kdysi vyvraždily své Indiány. Je to k smíchu. Pokud budeme Rusku stále připomínat rok 1968, je nutné Německu připomínat roky 1939-45 a USA vraždění Indiánů. Je možné mít rád fašisty a vrahy Indiánů ?? - těžko.
    xiluodu
    • Re: SSSR a Rusko
      18.04.2016 21:36

      Když se ti to hodí tak rusáci nás neokupovali a byl to SSSR a vzápětí nám budeš tvrdit, že nás ti samí rusáci zachránili před Hitlerem. Ale nic to nemění na tom, že nás rusáci okupovali a dodnes jim média vymývají mozky tím, že to byla pomoc před imperialisty. To německá TV dnes němcům rozhodně netvrdí, že nás Hitler ochraňoval.
      ..
      • 1968
        19.04.2016 8:33

        TO: .. Já se na rok 1968 dívám poněkud jinak, neschvaluji ho sice, ale ani ho stále nezdůrazňuji. Proč ? USA dělaly v té době ještě horší věci. V časech studené války 1945-90 spolu USA a SSSR soupeřily v třetích zemích o sféry vlivu, každý se snažil šířit svou ideologii do jných zemí , USA kapitalismus , SSSR socialismus. Když na Kubě vyhrával Castrův socialismus, tak se ho CIA několikrát pokusila zavraždit a USA zorganizovaly vojenský útok na Kubu v Zátoce Sviní, když v Chile prezident Alllende začal zavádět socialistické reformy, tak CIA za pomoci fašisty Pinocheta Allendeho zavraždila a zavedla v Chile polofašistický režim, když ve Vietnamu hrozilo, že se Jižní Vietnam stane socialistický, tak tam USA poslaly svou armádu právě roku 1968 bylo na území Vietnamu 562 000 vojáků USA , tuším, že k nám stejného roku přijelo 200 000 vojáků SSSR/. U nás roku 1968 začínaly politické změny typu revoluce 1989 = postupné překlopení socialismu do kapitalismu. Ani se proto nedivím, že u svého člena Varšavské smlouvy a RVHP se tomu rozhodl SSSR zabránit. USA dělaly to samé, když v různých zemích hrozil příchod socialismu, SSSR zase bránil příchodu kapitalismu. Takže -"fifty fifty" pro USA i SSSR.
        xiluodu
  • Místní rudá bun'ka
    18.04.2016 6:03

    spravovaná a řízená cetv a xiluodem snad mají svoje výpisky už připravené a předtištěné z jejich ÚV strany a oni jen otrocky doplní jména - Kalousek - Káhl a jiná stejně jako ty jejich "lokaje, vlastizrádce, kavárenské povaleče, Havloidy" atd. atd. a nahodí pak do diskuze. Protože ta opakovaná jednoduchost a podobnost nemůže být čistě náhodná. Každému normálnímu člověku by bylo trapné neustále opakovat ta samá hesla a výmysly. Ovšem co požadovat od někoho kdo vlastní názor nemá a je placen, nebo zmanipulován za opisování předem připraveného materialu od jejich guru náčelníka. Jinak se ani nedá vysvětlit že se mohou najít omezenci, kteří opěvují národ a jeho vedení, který je přepadl uprostřed noci pod falešnou záminkou, zabil stovky těch co se bránili a okupoval a ždímal jejich zdroje po dlouhých 20 let. Kde udělali soudruzi z ČSSR chybu.
    ..
  • xiluodu
    17.04.2016 9:50

    tvoji odpurci jsou slunickari,kteri nikdy neprijmou realitu a pravdu,jejich kharl a jeho lokaj kalousek to nevzdavaji i kdyz to jsou politicke trosky,tito slunickari museji psat tyto nesmysly protoze jak bylo uvedeno ,tak to jsou studenti vysokych skol ktere si najima neziskovka a plati jim aby rozvracela diskuzi vnucovala pravdu a lasku,
    velkaamdvedice
    • Re: xiluodu
      17.04.2016 19:06

      Diot se pozná podle toho že nikdy nemá žádný doložitelný argument a začne odvádet pozornost. Navíc napadá a komolí jmena lidí se kterými nesouhlasí, protože na víc nemá a sám o sobě si myslí že snědl veškerou Šalamounovu "kaši". A když je nejhůř vytáhne ze šuplíku Kalouska, který byl uznávaným ekonomem a co se piti týče na hradního násosku nemá. Ale moc se hodí když už se mele z posledního a u plebejců vždycky zabere. Porovnáno s dnešním cizákem co hlídá státní kasu nikdy u Stb nebyl registrován, nepodváděl s dotacemi nebo nemanipuloval s dotacemi které přerozděloval na svojí rodinu včetně dětí a nebyl prověřován a hnán k soudu EU. Ale když se zmíní Kalousek jsou smlouvy stomilionových ztrát, jejich podpisovatelé a ti co je vymysleli okamžitě zapomenuty stejně jako všechny ty lži, sliby o odvolání kancléře bez prověrky a sprosté řeči a ostuda se státními klenoty, nebo zobání z ruky komunistickému papalášovi. Tak se vytáhne Kalousek a stádo vesele bzučí a jejich pasáček podává celou republiku na stříbrném tácu někomu kdo otročí vlastní národ a výkřiky o rozprodávání našich podniků cizím oligarchům jsou zapomenuty. Divní to lidé divný to národ.
      .
    • Re: xiluodu
      17.04.2016 11:48

      Tak Ti vadí pravda a láska?? o)) Radši máš lež a nenávist?
      Velkamedvědice
    • Re: xiluodu
      17.04.2016 9:57

      Hlavně se ví, že pro ruskou ambasádu pracuje více než 100 placených lidí, kteří přispívají do diskuzí podobnými sr*čkami jako ty a xiloudu. ;-)
      lump
  • Rusko
    15.04.2016 23:14

    To : mn Všichni pochopili, že jsem nemyslel podporu - "Mínus 27%", pouze ty považuješ pomlčku za Mínus. Putin chápe, že Trump za prezidenta by potopil USA ještě více, jak kdysi zcela neschopný G.W.Bush a proto nepřátelským USA takovou "figuru" za prezidenta veřejně přeje. Je nutné umět v politice - Číst mezi řádky " . Dohoda Stalin Hitler nastala až poté, co Západ odmítl nabídku SSSR na uzavření dohody o společné obraně proti Hitlerovi. Roku 1939 selhal Západ , nikoli SSSR. O Katyni se hodně kecá, bylo ale třeba nutné bombradovat atomovkou Hirošimu nabo německé civilisty v Drážďanech 1945 zápalnými bombami = asi 30 000 mrtvých ?? O Krymu se také hodně žvaní, přitom roku 1974 zaútočil stát NATO -Turecko na ostrov Kypr patřící Řecku a dodnes okupuje jeho severní polovinu. Až si NATO - "zamete před vlastním prahem , tak může za stejné věci kritizovat druhé. Dříve ne.
    xiluodu
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data