Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.04.2016 23:26:41

1. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek zdražily a zaznamenaly sedmý týden růstu v řadě. Náladu na Wall Street podpořily příznivé údaje o vývoji situace na trhu práce a oživení zpracovatelského průmyslu.

Index Dow v pátek zpevnil 0,61 % na 17 792,75 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,63 % na 2 072,78 bodu a technologický Nasdaq Composite přidal 0,92 % na 4 914,54 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,09 % na 13,10 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně zvýšil na 1,771 %.

V plusu v pátek skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru zdravotní péče a odvětví necyklického spotřebního zboží, pod nulou zůstaly energetický sektor a telekomunikační odvětví.

Americká ekonomika vytvořila v březnu zhruba 215 000 nových pracovních míst, mírně více, než se čekalo. Solidně rostly také průměrné mzdy. Náladu investorů zlepšila rovněž zpráva o obnovení růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru. Údaje ale nebyly tak silné, aby vyvolaly obavy z brzkého zvýšení sazeb Fedu.

Americké akcie (1. dubna 2016)
Americké akcie (1. dubna 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow získal 1,58 %, S&P přidal 1,81 % a index Nasdaq Composite stoupl o 2,95 %. Za březen všechny tři indexy vzrostly o 6 až 7 %.

Wall Street tento týden získala vzpruhu ve vystoupení šéfky americké centrální banky Janet Yellenové, která se v úterý vyslovila pro opatrné zvyšování úroků. Pro trh to byl signál pomalejšího tempa růstu úvěrových nákladů.

Americké akcie (týden do 1. dubna 2016)
Americké akcie (týden do 1. dubna 2016)Zdroj: Google
Akcie automobilky Tesla Motors (+3,4 %) v pátek zpevnily v reakci na čtvrteční odhalení nového vozu s označením Model 3 a spuštění jeho předobjednávek. Model 3, jehož cena bude začínat na 35 000 USD, si již objednalo více než 130 000 lidí, ačkoli firma hodlá zahájit jeho dodávky zákazníkům teprve koncem příštího roku. Generální ředitel společnosti Elon Musk uvedl, že nový automobil ujede na jedno nabití minimálně 215 mil (346 kilometrů), a dodal, že Tesla hodlá v rámci podpory prodeje vozu do konce příštího roku zhruba zdvojnásobit počet svých obchodů po celém světě na 441. Rezervační záloha na Model 3 činí tisíc dolarů a firma ji plánuje využít při financování jeho výroby. Ne všichni ale akciím Tesly věří, 25 % cenných papírů podniku mají aktuálně investoři "vypůjčeno" ke spekulaci na pokles jejich ceny, vyplývá z dat společnosti Markit. 

 

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v březnu vytvořila 215 tisíc nových pracovních míst, trh vyhlížel přírůstek 205 tisíc míst. Únor byl navíc revidován výše na 245 tisíc z 242 tisíc (leden byl naopak revidován níže na 168 tisíc ze 172 tisíc). Míra nezaměstnanosti však poprvé od května 2015 vzrostla, a to na 5 % z předchozích 4,9 %, přestože se očekávala stagnace ukazatele.
  • Tempo růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru USA se v březnu zvýšilo. Finální index nákupních manažerů sestavovaný společností Markit se zvýšil na 51,5 bodu z 51,3 bodu v únoru, předběžná data počítala s růstem ukazatele na 51,4 bodu.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v březnu podle finálních dat klesl na 91 bodů (flash: 90 bodů, únor: 91,7 bodu).
  • Zpracovatelský průmysl ve Spojených státech v březnu obnovil růst a ukončil pětiměsíční pokles. Vzestup aktivity v odvětví podpořily hlavně nové zakázky, které naznačují rovněž příznivý vývoj do budoucna. Vyplývá to z páteční zprávy organizace ISM, která sleduje ekonomickou aktivitu v zemi na základě průzkumů u firemních nákupních manažerů.
  • Americké akcie v průběhu uplynulého čtvrtletí vykazovaly pokles o více než 10 %, přesto nakonec kvartál zakončily v plusu. Takový obrat se jim naposledy povedl ve čtvrtém čtvrtletí roku 1933, upozorňuje Ryan Detrick z LPL Financial.
  • Americká automobilka Tesla Motors představila nový elektromobil Model 3, jehož cena bude začínat na 35 000 USD. Automobil si již objednalo více než 130 000 lidí, ačkoli firma hodlá zahájit jeho dodávky zákazníkům teprve koncem příštího roku.
  • Tempo růstu prodeje chytrých telefonů se bude v letošním roce poprvé v historii pohybovat v pásmu jednociferných čísel. Předpověděla to podle agentury Reuters výzkumná společnost Gartner.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen svolává ve Spojených státech do servisů 91 000 osobních vozů Passat s naftovými motory. Důvodem je možnost vadného elektrického vedení na podvozku těchto aut, sdělila v pátek automobilka podle agentury AP.
  • Saúdská Arábie přistoupí ke zmrazení produkce ropy na lednové úrovni pouze v případě, že stejný krok učiní také další těžařské země včetně Íránu. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to v pátek řekl místopředseda saúdskoarabské vlády Muhammad bin Salmán Saúd. Írán přitom zmrazení těžby vyloučil, protože po zrušení mezinárodních sankcí hodlá zvýšit produkci ropy zpět na dřívější úrovně.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu klesl o 10 na 362 a celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se snížil o 14 na nové rekordní minimum 450. Uvedla to v pátek společnost Baker Hughes, která údaje sleduje.

Výsledková sezóna:

  • Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry hospodařil ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí s čistou ztrátou 238 milionů USD, zatímco o rok dříve vykázal za stejné období zisk 28 milionů USD. Za ztrátou stojí hlavně náklady na restrukturalizaci a akvizice, oznámil v pátek podnik.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 4. dubnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 4. dubna

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 4. dubna a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici?

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688