Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Josef Rosenkranz exkluzivně pro Patrii Online: Prostředí úroků je pro klienty, kteří si půjčují, velice příznivé

Josef Rosenkranz exkluzivně pro Patrii Online: Prostředí úroků je pro klienty, kteří si půjčují, velice příznivé

10.04.2016 15:00
Autor: Pavel Daniel

Největší leasingová společnost na českém trhu – ČSOB Leasing připravila na letošní rok řadu novinek. Podle Josefa Rosenkranze, místopředsedy představenstva a obchodního ředitele ČSOB Leasing, a.s. se novinky spojené s financováním automobilů soustřeďují na dlouhodobý koncept permanentní mobility a poskytování doplňkových služeb.

Patria Online: Pomáhá ČSOB Leasingu aktuální makro prostředí v ČR, které se vyznačuje nízkými úrokovými sazbami?

Rok 2015 byl pro českou ekonomiku rokem mimořádně úspěšným. Nejen proto, že se nám po letech stagnace podařilo dosáhnout opravdu vysokého růstového tempa (nad 4 % meziročně), ale především proto, jaké parametry tento růst má. Jde totiž o růst rovnoměrně rozprostřený přes všechny složky agregátní poptávky.

A co se týká spotřebitelské inflace, ta by po relativně dlouhém období balancování na hraně cenového poklesu mohla konečně dojít prostřednictvím mírného nárůstu do blízkosti inflačního cíle ČNB. Krátkodobé úrokové sazby si naproti tomu asi budou muset na svůj vzestup počkat minimálně do roku 2017, kdy předpokládáme uvolnění kurzového omezení.

Úrokové sazby jsou v poslední době poměrně stabilní a na nízké úrovni, jinými slovy prostředí úroků je pro klienty, kteří si půjčují, velice příznivé. Kvůli vychylování tržní rovnováhy mezi poptávkou a nabídkou kapitálu jsou sazby stlačené dolů a úroky klesají. Stále tedy trvá ideální doba pořídit si nové komodity, jako je např. vozidlo na splátky nebo bydlení.

Patria Online: V čem je nyní pro fyzické osoby výhodnější si brát úvěry na pořízení auta než v předchozích letech?

V porovnání například s rokem 2008 si dnes spotřebitelé díky nízkým úrokovým sazbám mohou při stejné splátce dovolit o kategorii lepší vůz. Zatímco před pár lety by si se sazbou přes deset procent pořídili například Fabii, dnes jim výrazně nižší úrok pomůže získat Octavii, a to při stejné výši měsíční splátky. Navíc jim zůstává finanční rezerva pro jiné účely.

Nízký úrok totiž není jedinou výhodou pořízení auta na úvěr. Pokud klient použije hotovost, přijde o finanční rezervu a stejně si nekoupí auto podle představ, protože na něj nenašetří. Na auto si navíc bude muset počkat, než naspoří příslušnou částku. S úvěrem si naopak vybere pro něj ideální vůz, který bude mít k dispozici hned, a zůstanou mu vlastní finanční prostředky, které bude moci zhodnocovat jiným výhodným způsobem.

ČSOB Leasing 

Patria Online: Je kvůli nastavení měnové politiky vyšší poptávka spíše po českých vozech?

Ceny automobilů v posledních měsících mírně rostou, hlavním důvodem je velká poptávka i nízké ceny oproti cizině. A právě na nižších cenách ve srovnání se zahraničím se do určité míry podílelo a podílí fixace kurzu koruny. Pokračuje tak trend nastartovaný na konci roku 2013, kdy začaly intervence ČNB. Rekordní zájem Čechů o nová auta vede k tomu, že rostou jejich ceny. V loňském roce činil meziroční nárůst registrací nových osobních aut v ČR 20 % a padl prodejní rekord z roku 2014.

Lídr českého trhu Škoda Auto zvyšoval ceny už loni v listopadu. Řada dalších značek se nastavenému trendu nyní přizpůsobuje. Zdražily Superby, Fabie a většina Octavií, což firma zdůvodnila i růstem cen dílů. Ale i přes nárůst cen stále platí, že jsou v ČR auta výrazně levnější než například v Německu.

Zájem o česká auta je stabilní a na ekonomický cyklus reaguje poptávka jako celek. To znamená, že například při ekonomickém oživení roste zájem průřezově o všechny zajímavé značky na trhu včetně domácích i zahraničních. ČSOB Leasing disponuje jednou zajímavou konkurenční výhodou, a to že dokáže poskytnout financování opravdu všech automobilových značek. Díky tomu má reálnou a ničím nezkreslenou představu o tom, jaký je zájem o jednotlivé značky vozů. Obecně se ale dá říci, že čeští řidiči preferují hlavně cenu a spotřebu auta před značkou nebo zemí, kde se vyrábí.

Patria Online: Mohou si zájemci o úvěr na auto někde sami vypočítat, jaké náklady zaplatí?

ČSOB Leasing spustil na svých webových stránkách kalkulačku, kde je možné si Autopůjčku spočítat z pohodlí domova. Pomocí této online kalkulačky se klienti ihned dozvědí, na jakou sazbu mohou dosáhnout. Mohou tak velmi rychle a hlavně snadno získat auto na úvěr se sazbou již od 3,6%. Autopůjčka od ČSOB Leasing je klasická účelová půjčka na nová i ojetá auta do 5 let stáří s dobou splatnosti až 5 let a možností úvěr kdykoliv předčasně splatit. Klienti za uzavření a správu úvěru nezaplatí žádný poplatek a potřebují pouze dva doklady totožnosti, resp. kopii občanského a řidičského průkazu. Současně k tomuto produktu nabízíme velmi výhodné pojištění od naší ČSOB pojišťovny.

Druhou možnost máme připravenou pro zájemce o stále populárnější operativní leasing. Tento produkt je vlastně pronájmem vozidla za předem dohodnutých podmínek, kdy klient hradí jen měsíční splátku nájmu a ostatní náklady spojené s provozem neřeší. Na webové stránce Mobilita+ si může vybrat vůz dle svých potřeb a současně nakonfigurovat parametry tohoto nájmu.

Patria Online: Jaké konkrétní doplňkové služby zákazníci získají?

Autopůjčku si lze pořídit ve variantách s pojistnými benefity: například první rok povinného ručení a současně pojištění GAP (Guaranteed Asset Protection – Garantovaná ochrana majetku) od ČSOB Pojišťovny po celou dobu financování zdarma. Autopůjčku si lze kromě již zmiňovaného webu vyřídit na kterékoli pobočce ČSOB, ČSOB Leasing, při výběru auta v partnerských autosalonech, nebo díky spolupráci s Poštovní spořitelnou i na vybraných pobočkách pošty v celé ČR. ČSOB Leasing je součástí Skupiny ČSOB a v rámci ní pak klient může využívat další benefity, jakými jsou např. následná obsluha na pobočkách ČSOB po celé ČR nebo možnost získat již zmíněné výhodnější pojištění od ČSOB Pojišťovny a další zajímavé produkty.

Významnou výhodou pro klienty je i nabídka operativního leasingu se službami, kde jsou doplňkové služby v podobě servisu, pneu, dálniční známky, pojištění atd. nedílnou součástí produktu a vyplývají z jeho samotné podstaty. Takový produkt nabízíme pod názvem Mobilita +. Zákazník nehradí žádnou akontaci a při provozu pronajatého vozidla se stará vlastně jen o tankování. Veškeré ostatní náklady spojené s provozem vozidla za něj řešíme my. To samé platí na konci pronájmu, kdy klient vůz jednoduše vrátí a stejným způsobem může získat nový vůz, bez starostí s případným prodejem, apod. Konečná nabídka pro klienta ale vždy musí vycházet z jeho konkrétní potřeby řešení mobility.

Patria Online: Jaké novinky připravujete v ČSOB Leasingu?

Připravovaných novinek je celá řada. Jsme největší leasingová společnost na trhu, nabízíme nejen financování automobilů, ale i strojů a zařízení téměř všech podnikatelských oborů, těžké dopravní techniky nebo velkých investičních celků. Obecně se dá říci, že naše filozofie směřuje k tomu, abychom byli schopni neustále obohacovat naši nabídku financování dalšími službami. Novinky spojené s financováním automobilů se soustřeďují na náš dlouhodobý koncept permanentní mobility. Našim cílem je stát se pro klienty partnerem ve všech situacích spojených s výběrem vozu, jeho pořízením, provozem a následným prodejem. V průběhu tohoto cyklu chceme klientům zajišťovat další doplňkové služby, které nemusí přímo souviset jen s financováním. Toto je náš dlouhodobý koncept a již letos se naši klienti mohou těšit na spuštění řady novinek z této oblasti. Konkrétně nový koncept Asistenční služby ČSOB Leasing, nebo Autopůjčovny pro krátkodobé výpůjčky.

ČSOB Leasing také intenzivně podporuje rozvoj elektromobility a dalších alternativních pohonů a umožňuje svým klientům i jejich financování. Ekologická vozidla mají v porovnání s klasickými automobily odlišné provozní a užitné parametry. Vstupní pořizovací cena je sice vyšší, než u obdobného modelu se spalovacím motorem, provozní náklady jsou pak ale výrazně menší. Součástí vozového parku ČSOB Leasing je Volkswagen e-Golf, který díky spotřebě pouhých 12,7 kWh na 100 km patří k nejúspornějším elektromobilům ve své třídě. Oblast financování vozidel s alternativními pohony vidí ČSOB Leasing jako velmi perspektivní a to i díky vládou schválenému Národnímu akčnímu plánu čisté mobility. Tento automobil si může klient u nás zapůjčit a vyzkoušet.

 

Ing. Josef Rosenkranz - Pracuje ve skupině ČSOB od roku 2000, kde během své pracovní kariéry zastával řadu manažerských pozic, vedl např. společnost ČSOB Leasing ve Slovenské republice nebo byl ředitelem útvaru Řízení lidských zdrojů ČSOB. Je zkušeným manažerem a obchodním stratégem. Jeho silnou stránkou je schopnost motivovat a řídit pracovní výkon. Od konce roku 2010 zastává pozici místopředsedy představenstva a obchodního ředitele ČSOB Leasing v České republice, největší české leasingové společnosti.


Čtěte více:

Technická analýza - Fed se méně obává ekonomického vývoje v Číně
08.04.2016 9:36
EURUSD: Měnový pár se pohybuje pod denním pivotem. Oscilátor relativn...
Jak používat bonusové certifikáty v reálném tržním prostředí, I. část.
09.04.2016 12:30
Přinášíme vám první díl naší mini-série textů, zaměřených na ilustraci...
Týden technicky - Ropa tento týden umazala téměř veškeré ztráty z minulých týdnů
08.04.2016 17:11
EURUSD Euro překonalo svá únorová maxima. Tento týden se obchoduje nej...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data