Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Bayer (DIP), Fiat Chrysler (DIP), T-Mobile US (DIP)

Summary: Bayer (DIP), Fiat Chrysler (DIP), T-Mobile US (DIP)

26.04.2016 17:45
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Německá společnost Bayer (DIP) dnes představila svá hospodářská čísla za první čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně stouply o 0,5 % (+3,2 % ex-FX a ex-restrukturalizaci) na 11,941 mld. EUR. Tahounem byla farmaceutická divize, která se mohla opřít o solidní výkonnost nedávno uvedených a dobře prodávaných léků Xarelto (na vznik krevní sraženiny a ucpání cév) či Eylea (porucha zraku). Do budoucna by právě oblast farmacie měla sloužit jako tahoun růstu. Bayer se netají svou snahou využít svých zkušeností na poli výzkumu molekul a implementovat poznatky zejména ve sféře biochemických procesů živých organizmů. Výsledkem by mohla být cela řada (personalizovaných) biologických léků s vyšším účinkem. Primární zájem pak v případě Bayer bude pravděpodobně směřovat na kardiovaskulární onemocnění. Tato skupina nemocí ročně usmrtí až 17,3 mil. lidí. Zbylé dvě divize (Consumer Health, Crop Science) hlásí meziroční pokles tržeb, což nicméně odráží mj. nepříznivý vliv měnových kurzů. Krátká poznámka k oběma divizím – Consumer Health se specializuje na OTC léky (léky bez předpisu), Crop Science pak cílí na oblast zemědělství (semena, ochrana proti škůdcům..). Prvně jmenovaný segment představuje poměrně defenzivní složku mezi aktivy. Nabídka produktů na alergii, nachlazení, či analgetika patří mezi obvyklé položky v spotřebitelských nákupních košících. Druhý segment naproti tomu nabízí dlouhodobou sázku na expanzi poptávky po jídle, které nahrává obecný demografický trend rostoucí populace. Hybridní rýže (Arize), či speciálně modifikovaná semena pšenice patří mezi řadu produktů německé skupiny. Jejich výhodou je zpravidla výrazně vyšší odolnost proti přírodním nástrahám (sucho, záplavy atd.) a s ním spojená vyšší produktivita. Celkově čistý zisk stoupl o 13,3 % na 1,511 mld. EUR a předčil očekávání. Výhled na letošní rok byl potvrzen. Akcie Bayer patří na seznam DIP s doporučením „držet“.

Své výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku dnes představila automobilka Fiat Chrysler (DIP). Tržby meziročně stouply o 3 % na 26,6 mld. EUR. Hlavní měrou se o to postaral úspěch geografické oblasti NAFTA, kde stoupl nejen počet prodaných vozů, ale také průměrná prodejní cena. Fiat za to vděčí úspěchu stále populárnějšího segmentu SUV. S ohledem na tradičně vysoké fixní náklady automobilových výrobců pak relativně rychleji k tržbám rostl upravený provozní zisk. Ostatně marže stoupla na 7,2 %. Negativní vývoj v tržbách naopak zaznamenala oblast Latinské Ameriky, kde se projevila napjatá hospodářská situace (zejména na klíčovém trhu v Brazílii) či nepříznivý vliv měnových kurzů. Hlavní negativum čísel představuje vývoj zadlužení. Čistý průmyslový dluh stoupl mezikvartálně o 1,5 mld. EUR na 6,6 mld. EUR v důsledku sezónních vlivů a nepříznivého kurzového vývoje. Právě sektorově nadstandardní dluh patří mezi hlavní neduhy italského koncernu. Navázány jsou na jeho výši nejrůznější klauzule („covenanty“), které mohou negativně ovlivnit hospodaření (například v důsledku nuceného vypořádání závazků). O něco lepší zprávou je v tomto směru vylepšení hodnocení dlouhodobých závazků ratingovou agenturou Standard & Poor´s na stupeň BB z předcházejících BB-. Akcie (dnes -3 %) Fiat Chrysler jsou součástí seznamu DIP s doporučením „koupit“.

USA:

Akcie T-Mobile US (DIP) dnes ztrácí více než 2 %. Investory tak, zdá se, zklamala hospodářská čísla za první kvartál letošního roku. Tržby ve výši 8,6 mld. USD překonaly očekávání, za konsensem nicméně zaostal provozní zisk EBITDA. Celkový počet nových zákazníků stoupl o dalšího 2,2 milionu, zhruba milion pak připadl na paušální zákazníky. Jejich přírůstek by měl v letošním roce dosáhnout 2,6 – 3,2 mil. (proti původně komunikovaným 2,4 – 3,4 mil.). Nad očekávání vyšplhala průměrná výše faktury paušálních zákazníků. Naopak mírným zklamáním je přeci jen vyšší procento paušálních zákazníků, kteří od společnosti v průběhu čtvrtletí odešli. Zlepšení výhledu pro EBITDA je dán zejména vliv z prodeje licencí na část frekvenčního spektra.  Akcie T-Mobile US patří na seznam DIP s doporučením „koupit“.


Čtěte více:

Zisk společnosti Whirlpool klesl o pětinu
26.04.2016 14:20
Čistý zisk největšího světového výrobce domácích spotřebičů Whirlpool ...
P&G se ve 3Q vyplatily úspory nákladů i vyšší ceny
26.04.2016 14:02
Největší světový výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble před otevř...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data