Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Commerzbank: Komoditní korekce je na spadnutí, dlouhodobější výhled pozitivní

Commerzbank: Komoditní korekce je na spadnutí, dlouhodobější výhled pozitivní

17.05.2016 11:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Ceny komodit se v posledních týdnech po předchozí dlouhé korekci prudce zvedly. Největší pozornost je věnována ceně ropy, která od ledna posílila o 75 %. Ceny průmyslových kovů si připsaly přibližně 20 %. Dokonce i cena zlata, která se obvykle pohybuje v opačném směru než ceny průmyslových kovů, od počátku roku znatelně posílila. Připsala si více než 22 % a prošla tak největším čtyřměsíčním posílením od počátku roku 2008.

Co stojí za popsaným obratem na komoditních trzích? Pokud sledujeme jednotlivé komodity, u každé z nich nalezneme přesvědčující argumenty hovořící pro rally. U ropy došlo v USA k tak velkému omezení těžby, že to řadu odborníků zaskočilo. Podle dat z US Department of Energy už denní těžba klesla asi o 800 000 barelů, svého maxima přitom před rokem dosahovala na 9,6 milionu barelů. Zároveň pravděpodobně došlo k nadhodnocení cenového efektu, který má návrat Íránu na trh. Uvedený faktor byl už totiž v cenách odražen od července minulého roku.

U oceli a průmyslových kovů, jako je zinek a měď, nehrál hlavní roli pokles nabídky, ale vyšší než očekávaný růst poptávky, který se projevil ve vyšších cenách. Čínské dovozy mědi se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 35 %, u zinku dokonce došlo k 120% růstu. Cenám kovů pomohly i zprávy o tom, že Čína v následujících třech letech provede investice do infrastruktury ve výši 7 bilionů renminbi. To odpovídá asi 7 % jejího HDP.

Zlatu pomohl růst averze k riziku, který vedl investory k návratu do bezpečných přístavů. Následně došlo i k růstu nákupů zlata ze strany ETF, které v letošním roce odpovídají přibližně třetině celkové těžby tohoto kovu.

Jmenované faktory ale nevysvětlují to, že ceny komodit se pohybovaly směrem nahoru ve stejnou dobu. Tento pohyb můžeme pravděpodobně vysvětlit měnícím se sentimentem na straně finančních investorů. Ti se na počátku roku domnívali, že komodity budou dále v útlumu. Příčinou byla zejména slabost rozvíjejících se ekonomik, které v předchozích letech představovaly hlavní zdroj poptávky po komoditách. K tomuto pesimismu se přidávala i situace na akciových trzích. V podobných případech, kdy vládne extrémní pesimismus, se ale často stává, že dojde k prudkému obratu. A stejně tomu bylo i nyní.

V současné době se nacházíme v opačné pozici, protože na trhu panuje velmi silný optimismus. Existuje tak vysoká pravděpodobnost, že se dostaví korekce. U řady komodit navíc došlo k tak výraznému růstu cen, že jej nelze ospravedlnit na základě fundamentu. Investoři u nich pravděpodobně reagují pouze na pozitivní zprávy podobně, jako předtím reagovali pouze na zprávy negativní. Dlouhodobější vývoj by ale měl být pozitivní.

Rozvíjející se ekonomiky už sice neporostou tak rychle jako dříve, jejich tempo růstu ale bude stále relativně vysoké. A jejich poptávka po komoditách zřejmě nebude pokryta odpovídajícími investicemi na nabídkové straně trhu. Řada firem totiž nyní nevytváří zisky ani při současných cenách na trhu a tíží je i rostoucí mzdové náklady. Nové výrobní kapacity pak nejsou tak efektivní a jejich provoz sebou nese vyšší náklady. Většina nadbytečných kapacit, která na trhu ještě přetrvává, tak bude pravděpodobně v následujících měsících uzavřena.

U průmyslových kovů v poslední době prudce klesly investice do nových kapacit a to se zřejmě projeví na výrobních objemech příštích let (obvyklé je zpoždění v délce pěti až sedmi let). Podobný trend začíná být patrný na trhu s ropou, kde se investice snížily jak u soukromých společností v USA, tak u velkých státem vlastněných korporací. Velký zdroj nejistoty zde ale nadále představují geopolitické tenze. Cenám komodit by v delším období mohlo pomoci i to, že po stabilizaci trhu by se opět zvýšil zájem investorů. K tomu se přidává uvolněná monetární politika centrálních bank.

Zdroj: Commerzbank


Čtěte více:

Česká ekonomika zpomaluje…
17.05.2016 9:32
… ale ne zas až tak moc, jak vyplývá z předběžného odhadu HDP za prvn...
Výsledky Philip Morris ČR v 1Q16 (komentář analytika): Solidní růst objemů a tržeb
17.05.2016 9:35
Philip Morris dnes ráno zveřejnil své mezitímní výsledky za 1Q16. Trž...
Ruský HDP za 1Q16 signalizuje ústup recese
17.05.2016 11:30
Ruský statistický úřad včera zveřejnil předběžné údaje o vývoji hrubéh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data