Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podezřele zajímavá akcie Xylem

Podezřele zajímavá akcie Xylem

24.05.2016 17:45

Investice do výroby a jejího rozvoje jsou velkým makroekonomickým tématem pokrizových let a to napříč všemi vyspělými ekonomikami (o Číně a zbytku BRIC nemluvě). Jádro příběhu je jednoduché: Investic je málo. Korporátní sektor ve vyspělých zemích je sice stále velmi ziskový, ale namísto reinvestic se zaměřuje hlavně na syslení hotovosti v rozvahách, či její distribuci akcionářům přes dividendy a mnohdy sporné odkupy. Proč je investic tak pomálu nevíme, příčiny mohou být v technologickém pokroku a celkovém posunu „k měkkému“ i v celkově utlumené poptávce.

V tomto prostředí není divu, že si akcie řady strojírenských firem, které jsou na korporátních investicích závislé, nevedou nejlépe. Jako jejich zástupce můžeme považovat akcie německého giganta Siemens. Jejich cena je po pětileté stagnaci cca tam, kde byla ve stejném období roku 2011:

Xylam 1.png

Zdroj: FT

Lovit ve vodách bohatých na ryby umí každý a výsledkem je to, že na břehu už nebývá místo. Jinak řečeno, v atraktivních odvětvích jsou většinou valuace vysoko a na významu neodvratně nabývá faktor „ještě větší hlupák než já“. Investiční um se možná daleko více pozná v odvětvích a firmách, které jsou mimo hlavní módní proud a netěší se nadšení davů. Jak čtenář správně tuší, to je přesně ten důvod, proč dnes píšu o strojírenství. V grafu je vyznačen i vývoj cen akcií společností Xylem a Pentair, které ukazují, že ne vše je ve strojírenství a přilehlých pododvětvích tak šedé a stagnující. Zároveň jde o firmy, které by podle očekávaní některých analytiků měly dosahovat hodně slušného růstu zisků. To vše je, myslím, dostatečná motivace, abychom se na ně podívali detailněji.

Podezřele zajímavý Xylem

Začněme dnes prvně jmenovanou firmou. Xylem vyrábí širokou řadu technologií a nástrojů souvisejících s vodou, vodárnami a souvisejícími aktivitami. Společnost drží v posledních pěti letech zhruba stagnující tržby, zisky dokonce dokázala navyšovat. Návratnost vlastního kapitálu a investic je pak na poměrně vysokých číslech (16,5 % a 9 %). Konsenzus na FT předpokládá růst tržeb i zisků jak letos, tak v příštím roce. A analytici ze Zacks dokonce tvrdí, že zisky by měly v následujících pěti letech růst asi 10 % tempem.

Xylam 2.png

Zdroj: FT

Na cash flow společnosti je hezký pohled, protože provozní tok hotovosti roste a hravě pokrývá investice do provozu i investice celkové. V roce 2015 dokázala firma na provozu vydělat 464 milionů dolarů a investovala 132 milionů dolarů. Pro poskytovatele kapitálu v té či oné formě jí tak zbylo asi 330 milionů dolarů (v roce 2014 to bylo o něco málo méně). Akcionářům vyplatila firma na dividendách 100 a na odkupech 160 milionů dolarů a ještě jí tak něco zbylo na navýšení hotovosti v rozvaze. Pokud by se výsledky dále zlepšovaly, firma má jasný prostor pro udržení dividend, respektive pro jejich zvyšování.


Xylam 3.png

Zdroj: FT

Nezkazí nám tento doposud dosti zajímavý obrázek valuace? Beta společnosti je na hodnotě 1,16, požadovaná návratnost tak bude dosahovat asi 8,2 %. Dejme tomu, že firma by akcionářům od nynějška generovala oněch 330 milionů dolarů (rozvaha je velmi silná, dluhy snižovat není třeba). Současná hodnota takového toku hotovosti je 4 miliardy dolarů. To je ale příliš skeptický předpoklad, protože volné cash flow bude pravděpodobně růst. Tato přílišná skepse je potvrzena i tím, že kapitalizace dosahuje téměř dvojnásobné hodnoty: 7,78 miliard dolarů. Na ní se dostaneme, pokud necháme volné CF dlouhodobě růst o necelá 4 %. Pokud by volné cash flow nyní dosahovalo pouze 300 milionů dolarů, dlouhodobý růst by musel být cca na 4,4 %.

Pokud by tedy Xylem dokázal své volné cash flow dlouhodoběji zvyšovat podobným tempem, jako je tempo očekávaného růstu zisků (tj. cca 10 %), jde jednoznačně o přehlíženou hodnotu. A vývoj ceny akcie v letošním roce ukazuje, že investoři tomuto až podezřele zajímavému titulu začínají hodně věřit. Za větší pozornost určitě stojí.


Čtěte více:

Německý ZEW po silném dubnu zpomaluje
24.05.2016 11:16
Index podnikatelské nálady sestavovaný německým institutem ZEW přináší...
Kolaps černého zlata a nejméně nově nalezené ropy za 60 let
24.05.2016 12:24
Kolaps cen černého zlata se odrazil na celém ropném sektoru. Ve Spoje...
Průmyslové nemovitosti – jejich specifika a investiční potenciál
24.05.2016 13:30
Jak si trh stojí Trh s průmyslovými nemovitostmi je v posledních pár...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Palo Alto Networks Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Ryanair Holdings PLC (03/24 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - PPI, y/y