Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  01.06.2016 10:14:00

Česká obchodní inspekce varuje: pozor na zprostředkovatele půjček

Česká obchodní inspekce zaznamenala na konci loňského roku mnoho stížností na zprostředkovatele úvěru, kteří si účtují odměnu za zprostředkování půjčky předem a následně úvěr nevyřídí. Nový občanský zákoník bohužel těmto podvodných společnostem dává větší prostor, než tomu bylo před rokem 2014. Zájemce o půjčku stačí přimět k uzavření smlouvy o zprostředkování finančního produktu. Následně ho obchodní zástupce společnosti buď přesvědčí, že mu půjčka nemůže být poskytnuta výhradně kvůli jeho pochybení, nebo po převzetí financí zcela přestane komunikovat.  Kromě provize za zprostředkování příležitosti si pak společnosti v některých případech nárokují i smyšlené pokuty za údajná porušení smluvních podmínek.

 

Česká obchodní inspekce na konci roku 2015 uvedla, že ve třetím čtvrtletí loňského roku zaznamenala mnoho stížností spotřebitelů na zprostředkovatele půjček. Upozorňuje občany, aby, pokud je již úvěr nezbytně nutný, půjčku uzavírali přímo s poskytovatelem, nikoliv se zprostředkovatelem. Inspektorát ČOI se sídlem v Praze uvedl, že tyto společnosti neposkytují součinnost ani s dozorovým orgánem. Při kontrolách zjistil, že se zprostředkovatelé půjček nevyskytují na adresách, na kterých mají uvedená sídla, a na telefony nereagují. Radí také občanům, aby s obchodními zástupci, kteří chtějí peníze předem, ukončili komunikaci a smlouvu nepodepisovali.

 

Zájemci o půjčku by si především měli dát pozor, zda je jim k podpisu předložena smlouva o úvěru nebo pouze smlouva o zprostředkování finančního produktu. Nový občanský zákoník připouští, aby ke splnění závazku ze strany zprostředkovatele došlo již samotným obstaráním příležitosti. Spotřebitel se tak může dostat do situace, kdy musí zprostředkovateli zaplatit provizi, aniž by zároveň muselo dojít i k vlastnímu poskytnutí půjčky,“ upozorňuje na problematickou změnu občanského zákoníku Petr Novák, právník ze společnosti Vaše nároky.cz, která pomáhá získat finanční odškodnění občanům, kteří se stali obětí nepoctivého či nekalého jednání obchodníků.

 

 „Řešíme případ klientky, která chtěla zprostředkovat půjčku ve výši 100 000 korun. Telefonicky byla ujištěna, že pro ni splňuje všechna požadovaná kritéria. Aby prý nemusela ručit svým domem, musela ale předem zaplatit zálohu na provizi zprostředkovatele ve výši 6 200 korun. Po dlouhém ujišťování, že se jedná o běžnou praxi, bohužel nakonec zaplatila a smlouvu podepsala,“ líčí příběh poškozené zastupující právník Petr Novák. Zprostředkovatelská společnost však půjčku neposkytla a pouze se vymlouvala na údajnou nesprávnost dokumentů, které klientka poskytla. „Snažili se tak svalit vinu za neposkytnutí úvěru na klientku, aby vytvořili dojem, že si zálohu mohou oprávněně ponechat, na což pochopitelně odmítáme přistoupit,“ doplňuje právník.

 

Propadlou provizí za zprostředkování to však nemusí končit. Advokát uvádí také další případy, kdy společnost naúčtovala klientovi smluvní pokutu za nedodržení smluvních podmínek. Nejenže po spotřebiteli zprostředkovatel požadoval další peníze, ale samozřejmě si ponechal také zálohu ve výši několika tisíc, která byla podmínkou pro zaslání smlouvy. V dalších případech zase zprostředkovatelské společnosti přestaly po převzetí zálohy zcela komunikovat.

 

 

Jak poznáte, že pravděpodobně jednáte s podvodníky

· Na webu společnosti nejsou uvedeny žádné kontaktní údaje

· Společnost lze kontaktovat pouze na speciálně zpoplatněné lince

· Za společnost nevystupují konkrétní pracovníci, v emailech a SMS jsou podepsána fiktivní úvěrová, administrativní a podobná oddělení

· Podmínkou získání půjčky či zaslání smlouvy je poskytnutí zálohy

· Negativní ohlasy v internetových diskuzích

 

Společnost Vaše nároky.cz pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na www.vasenaroky.cz.

 
28.11. 11:58  No konečně (Jirka91)
18.06. 18:39  No konečně (Stanislav K)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688