Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O návratnosti amerických akcií v následujících pěti letech

O návratnosti amerických akcií v následujících pěti letech

08.06.2016 17:45

Odpoutejme se dnes na chvíli od krátkodobějších úvah, či dokonce informačních šumů a podívejme se na vývoj na akciových trzích s nadhledem delšího časového období. Při všech různých predikčních modelech a teoriích je dost dobře možné, že budoucí návratnost akciového trhu nejlépe ukazuje prostě jeho současná valuace. Logika je jednoduchá: Pokud je valuace (poměr cen na trhu k nějakému fundamentálnímu ukazateli) relativně k nějakému historickému standardu vysoko, dá se předpokládat, že časem bude klesat a návratnost tudíž bude mizernější. A naopak – pokud jsou valuace nízko, měl by jejich růst směrem ke standardu budoucí návratnosti pomáhat.

Výše uvedené by tedy znamenalo, že co se týče valuací, funguje onen pověstný „návrat k průměru“ a na nějaké „tentokrát je to jinak“ se tu nehraje. Posoudit relevanci této teze můžeme ze dvou grafů o které se s námi v posledním čtvrtletním reportu dělí analytici z JPMorgan. V prvním obrázku je (ne)vztah mezi valuací (PE) a roční návratností indexu SPX. Druhý pak dává dohromady toto PE a návratnost pětiletou:

USA INEV1.png

Zdroj: JPMorgan

První graf svou korelací moc nezaujme – vztah mezi valuacemi a krátkodobou návratností je velmi slabý, či spíše neexistující. Druhý graf ale už je jiná káva. Vyznačené konkrétní PE je sice z konce března, ovšem současná valuace je v podstatě stejná. A říká nám, že pokud bude fungovat „standardní“ historická závislost, můžeme se u amerických akcií v indexu SPX v následujících pěti letech těšit zhruba na 10 % návratnost ročně. To by ve světle stáří současného býka bylo jistě hezké. Pozorný čtenář si ovšem zřejmě všimne i znepokojivě systematického shluku bodů, který se nachází pod proloženou přímkou. Ten by implikovat, že při současné valuaci bude dlouhodobější návratnost zhruba nulová.

Požadovaná a očekávaná návratnost

Poprat se s uvedenými čísly můžeme mnoha způsoby. Pokud bychom předpokládali, že trhy jsou efektivní, pak ani jeden z uvedených odhadů nedává moc smysl: Bezrizikové výnosy (výnosy desetiletých vládních dluhopisů) nyní v USA dosahují 1,7 %. O výši rizikové prémie akciového trhu můžeme dlouze diskutovat, ale většina diskutérů by se asi shodla na rozmezí mezi 5 – 6 %. To znamená, že celková požadovaná návratnost pojící se s investicemi do amerických akcií jako celku se pohybuje kolem 6,7 – 7,7 %, průměr je na 7,2 %.

Pokud by tedy investoři požadovali 7,2 % a zároveň se čekalo, že akcie budou v následujících letech vynášet 10 % ročně, ani tuto mírnou „nerovnováhu“ by trh určitě neunesl a reagoval by okamžitým růstem cen akcií. Ten by zajistil, aby následující posilování cen už generovalo jen oněch 7,2 %. Pokud by naopak se stejnou očekávanou návratností trh čekal, že návratnost bude nulová, vzbudilo by to ještě mnohem větší tenze, tentokrát ovšem v opačném směru. Ceny akcií by korigovaly až do chvíle, kdy už by se očekávaná návratnost zvedla na 7,2 %. Jinak řečeno, nejbezpečnější odhad je ten provedený přes požadovanou návratnost. Všechny ostatní v sobě mají implicitně řečeno, že se trh jako celek nyní mýlí. Což je dobré mít na paměti.

Praktické implikace

Z ryze praktického hlediska je jasné následující: Nestandardně vysoké, či nízké valuace mají jasný predikční potenciál pro dlouhodobější vývoj na trhu. Pokud by držela obvyklá historická závislost, současné valuace implikují návratnost kolem 10 %. Požadovaná návratnost se přitom pohybuje někde kolem 7 %, takže by tu měla být určitá tenze (třeba ta typu „tentokrát jinak“).

Obě čísla pak já sám považuji za dosažitelná, ale ani náhodou nejde o můj hlavní scénář: Americké korporace trápí zisková recese, v následujících pěti letech už je také více pravděpodobné, že přijde i recese celoekonomická. Pokud ne, bude muset ekonomiku táhnout spotřebitel, který k tomu ale bude ochoten jen s podporou růstu mezd. Což eliminuje naději na cyklický obrat v ziskovosti. Divokou kartou jsou ceny ropy.


Čtěte více:

Britský průmysl za duben překvapil růstem
08.06.2016 10:44
Průmyslová výroba ve Velké Británii hlásí za duben solidní zlepšení op...
Project Syndicate: Podivný německý obrat proti obchodu
08.06.2016 14:01
Okno příležitosti k uzavření Transatlantického obchodního a investiční...
Měděné kontango je zpět
08.06.2016 14:35
V prvních dvou dnech tohoto týdne přistálo v burzovních skladech 43000...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách