Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská ekonomika ožívá, investoři do akcií na to zatím ale nereagují

Evropská ekonomika ožívá, investoři do akcií na to zatím ale nereagují

10.06.2016 12:59
Autor: Pavel Daniel

Evropské firmy sklízejí ovoce, které přinesla opatření Evropské centrální banky (ECB) oznámená v březnu. Kombinace nižších úrokových sazeb a rozšířeného kvantitativního uvolňování vedla ke snížení výnosů, přičemž nakupování dluhopisů ze strany Evropské centrální banky zaručilo dostatečnou poptávku pro rychle rostoucí nabídku. „Firmy zaznamenávají překvapivě pozitivní výsledky, hlavní ukazatele naznačují ničím neomezované oživení růstu, a evropské akcie proto získávají na atraktivitě a mohou aktivním portfolio manažerům pomoci zajistit vyšší zhodnocení, pokud si místo stabilních akcií zvolí akcie cyklické,“ konstatoval tým analytiků Fidelity International.

Faktem je, že rozšíření programu kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky také na podnikové (korporátní) dluhopisy přineslo významný nárůst jejich emise. Snížení sazeb u těchto dluhopisů podnikům umožnilo levnější financování a zlepšení vykazují také objemy poskytnutých úvěrů v téměř celé eurozóně. To podle Fidelity International napomáhá ozdravení ekonomiky. Zajímavé je ale podle analytiků společnosti to, že evropské cyklické akcie zaznamenaly horší výsledky než stabilní akcie. „I skromné oživení růstu by však mohlo vést ke zvrácení dané situace ve prospěch cyklických akcií,“ konstatují experti Fidelity International.

Za vším hledej ekonomiku

V době, kdy firmy navyšují emise svých dluhopisů a využívají výhody nižších souvisejících nákladů, přináší ekonomika eurozóny obecně spíše příjemná překvapení – viz graf Zlepšení indexu ekonomického překvapení. První odhady HDP Francie a Německa za 1. čtvrtletí naznačují nárůst v hodnotě 0,5 %, respektive 0,7 % - viz graf Meziroční růst HDP eurozóny – to je podle analytiků Fidelity International více, než se původně očekávalo. Spolu s rozvojem úvěrů v těchto zemích se zvýšil také ekonomický růst. „Kvantitativní uvolňování Evropské centrální banky podpořilo nárůst úvěrů i emisi podnikových dluhopisů, což má pozitivní vliv na celou ekonomiku,“ uvedli analytici Fidelity International.

Zlepšení indexu ekonomického překvapení

FI_akcie 

Zdroj: Bloomberg, Fidelity International, Citigroup

Meziroční růst HDP eurozóny

FI  

Zdroj: Datastream

Všeobecný růst příznivě ovlivňuje chování spotřebitelů

Shora uvedené argumenty podle Fidelity International zlepšují výhledy pro evropské spotřebitele. Nízká inflace a skromné zvyšování nominálních mezd přispěly k nárůstu reálných mezd, které se odrazily ode dna z první poloviny roku 2013, viz graf Reálný růst mezd. Díky zvýšené kupní síle a snižování nezaměstnanosti dochází ve stejném období také k nárůstu spotřebitelské důvěry ve Francii, Itálii a Španělsku, i když v poslední době hodnoty opět spíše stagnují, viz graf Vývoj spotřebitelské důvěry.

Reálný růst mezd

FI 

Zdroj: Haver

Vývoj spotřebitelské důvěry

FI  

Zdroj: Thomson Reuters

Evropské cyklické akcie jsou na vzestupu

Posilování ekonomické aktivity se odráží i v hodnotách tržeb a zisků firem, viz graf Očekávané zisky a tržby. Podle analytiků Fidelity International může také ovlivnit relativní výkon sektoru s tím, jak investoři směřují své alokace do ekonomicky citlivějších oblastí. Bližší informace o výhledu různých sektorů mohou poskytnout hlavní ukazatele aktivity. Například kompozitní cenový index PMI se v přiměřené míře shoduje s evropskými cyklickými a stabilními akciemi, viz graf - Hlavní ukazatel PMI je pozitivním příslibem pro cyklické akcie. To by naznačovalo prostor pro ještě lepší výsledky evropských cyklických akcií – pokud potrvá stávající ekonomické oživení. „Cyklické akcie jsou nyní v porovnání s dobou největší finanční krize levnější než stabilní akcie. To vytváří příležitost ke koupi stabilních akcií v cyklických sektorech s velmi atraktivním zhodnocením,“ konstatoval Matt Siddle, portfolio manažer Fidelity International se zaměřením na větší evropské společnosti.

Očekávané zisky a tržby 

FI   

Zdroj: Absolute Strategy Research Ltd

Hlavní ukazatel PMI je pozitivním příslibem pro cyklické akcie 

FI 

Zdroj: Absolute Strategy Research Ltd

Chování investorů zatím oživení evropské ekonomiky neodpovídá

Z výsledků uplynulého roku však podle Fidelity International vyplývá, že investoři zatím ekonomickému oživení příliš nedůvěřují. „Přestože negativní trend postihl všechny akcie, cyklické tituly zaznamenaly výraznější propad než tituly stabilní a rozdíl ve výsledcích se tím ještě prohloubil,“ říkají analytici Fidelity International. Pokud jsou ovšem hlavní ukazatele správné a oživení růstu bude pokračovat, investoři začnou potenciál cyklických akcií přehodnocovat a tento rozdíl se brzy smaže. Trh se pravděpodobně odkloní od stabilních akcií, které vykazovaly v uplynulém roce lepší výsledky, směrem k cyklickým akciím.

Pro využití tohoto potenciálu se nejlépe hodí aktivní fundamentální přístup k výběru akcií – je třeba určit akcie, které nejcitlivěji reagují na všeobecný výkon ekonomiky a které neomezují jiné faktory. „Mnoho cyklických akcií se v porovnání se stabilními akciemi jeví atraktivně, podle mě je ovšem k využití jejich hodnoty nutný určitý katalyzátor, například zrychlení ekonomického růstu,“ prohlásil pro Patrii Online Panos Theofilopoulos, portfolio manažer se zaměřením na větší evropské společnosti.


Čtěte více:

Commerzbank: Dolar bude posilovat a pomůže německým akciím, zlato míří k 1 250 dolarům za unci
10.06.2016 11:00
Na počátku roku poslaly obavy z americké recese kurz eura proti dolaru...
Evropa potřetí v řadě ztrácí, nedaří se bankám
10.06.2016 11:07
Evropské akciové indexy vstoupily do posledního obchodního týdne pokle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data