Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Jindřich Puhlovský, ekonomický ředitel a spolumajitel společnosti Foma Bohemia: Vidíme to černobíle

Jindřich Puhlovský, ekonomický ředitel a spolumajitel společnosti Foma Bohemia: Vidíme to černobíle

11.06.2016 14:00
Autor: Pavel Daniel

Málokterý ekonomický ředitel firmy přizná, že jejich klíčová výrobní linka je oproti konkurenci zastaralá. Také zamyšlení, že jsou ve vedení společnosti možná příliš zahleděni do svého oboru a nevidí všechny příležitosti, není od spolumajitele firmy úplně běžné. Ekonomický ředitel a spolumajitel královéhradecké společnosti Foma Bohemia Jindřich Puhlovský není ovšem jen upřímný. Je také odhodlaný, když hovoří o konkurenci ve výrobě černobílých fotomateriálů, a věří, že budou jedinou značkou na světě, která se bude starat o stále vysoký počet fotografů a příznivců klasické černobílé fotografie. Zároveň se těší na okamžik za pět let, kdy jeho firma oslaví sto let své existence. A je rovněž velmi hrdý na své zaměstnance, kteří jsou nejen mistři ve svém oboru, ale jsou také ochotni přijmout zkrácený pracovní týden, když je to potřeba.

Foma Bohemia je bezpochyby světovou značkou. S jejími výrobky se můžete setkat v osmi desítkách zemí celého světa. Stručně lze říct, že firma se zaměřuje na tři oblasti: na černobílé amatérské fotomateriály, filmy pro průmyslovou radiodiagnostiku - například rentgenování trubek plynovodů-ropovodů – a medicinální a dentální rentgenové filmy. V jednotlivých oblastech poptávka stagnuje, nebo dokonce klesá, protože ke slovu přicházejí nové digitální technologie. Současně s tím však ubývá i konkurentů. A v tom spočívá šance tradiční značky Foma. Obsloužit celý svět.

Patria Online: Která z oblastí vašeho byznysu vám v současnosti přináší největší radost?

Všechny oblasti našeho podnikání jsou obratově podobné. Nejvíce se dá vydělat v současnosti na průmyslové diagnostice. Naši budoucnost ale vidím v černobílé fotografii. Už to není samozřejmě ten produkt, kdy jsme vyvezli milion metrů čtverečních fotopapíru do Indie, kde jej používali na fotky pro občanky či pasy. Díky digitalizaci tento obor na začátku tisíciletí hodně poklesl, ale v posledních letech jsou naše prodeje stabilní a v některých segmentech dokonce rostou. Není to až tak zvýšenou poptávkou, ale spíše si ukusujeme větší podíl na trhu. Ve světě je kromě nás už jen jeden konkurent, který vyrábí plnou škálu těchto produktů.

Patria Online: Jak se přihodí, že se vaše výrobky dostanou do tolika zemí po celém světě?

Značka Foma je ve světě černobílé fotografie poměrně známá. Složitější je to v oblastech, do kterých jsme vstoupili později. Nejlepší cestou, jak se dostat do povědomí, je navštěvovat výstavy. To platí pro celý náš byznys, i když jsme například na dentálních výstavách už jediní, kteří vystavují filmy. Ve světě i v USA je stále generace zubařů, kteří pro svou práci stále používají klasické rentgeny. V průmyslové radiodiagnostice se filmy využívají v náročných terénních podmínkách, například pro kontrolu plynovodů a ropovodů, kde je použití digitální technologie problematické a kde máme mnoho stabil¬ních odběratelů. Samozřejmě máme i dobře udělané webové stránky v šesti jazykových mutacích a dokážeme být ve vyhledávačích v různých zemích na předních místech.

Patria Online: Takové množství států znamená spoustu různých platebních zvyklostí, problémy s měnovými kurzy. Jak to řešíte?

Nejvíce obchodujeme v eurech či dolarech, domácí trh pro nás představuje jen asi desetinu obratu. Kromě velkých zákazníků, se kterými nejsou problémy splacením, máme velké množství ma¬lých zákazníků, od kterých chceme ale zaplatit předem. Možná to někoho od obchodu odradí, ale nemáme tak problémy s platební morálkou. Současně platí, že kromě mezd, které samozřejmě vyplácíme v korunách, nakupujeme suroviny včetně stříbra v eurech nebo dolarech, takže nemáme tak velký přebytek inkasa v cizí měně. V tomto ohledu nám v současnosti významně pomáhá opatření České národní banky zaměřené na udržování slabé koruny vůči euru. Dříve jsme prostřednictvím své banky, kterou je prakticky po celou dobu mého působení ČSOB, využívali možnost zajištění kurzu koruny k euru i dolaru a očekávám, že tuto možnost budeme po uvolnění kurzu znovu využívat.

Patria Online: Zmínil jste stříbro, kolik ho během roku spotřebujete a na kolik se vás dotkly vysoké ceny této suroviny?

My nevyužíváme přímo stříbro, ale dusičnan stříbrný, který ho obsahuje kolem 67 procent. A byly doby, kdy jsme ho ročně potřebovali 15 tun. I dnes je to ale kolem pěti až šesti tun. A protože tato surovina tvoří prakticky polovinu našich materiálových nákladů, tak jsme se samozřejmě hodně obávali, když ceny stříbra před pár lety vyletěly hodně nahoru. V té době však skokově zdražili naši konkurenti, což naštvalo jejich zákazníky. My jsme zvyšovali ceny průběžně, proto jsme o žádné zákazníky nepřišli. Tento rok navíc patřil k jedněm z nejúspěšnějších. Do budoucna předpokládám, že budeme s naší bankou spolupracovat i na zajištění ceny této komodity.

Foma 

Patria Online: Z jiného soudku. Zaměstnavatelé si stěžují v poslední době na nedostatek vhodných pracovníků. Jak se vám hledají lidé?

My jsme taková zvláštní fabrika. Žádná podobná tady není a řada lidí tady pracuje desítky let. Před pár lety jsme ale zjistili, že nám hrozí generační výměna zejména v klíčovém provozu výroby emulzí a polévání. Na základě této diskuse jsme se domluvili se sousedícím učilištěm a už druhým rokem na něm vyučují obor, který nám pomáhá vychovat budoucí vhodné pracovníky. V ročníku zde studuje asi desítka lidí, a i když samozřejmě nevíme, kam po dokončení studia nakonec nastoupí, tak máme kde brát.

Patria Online: Zkrácený čtyřdenní pracovní týden, který jste uplatňovali v minulých letech, byl benefitem pro zaměstnance, nebo ekonomickou nutností?

To souvisí se zaměstnaností. A nás k tomu dotlačila nutnost. V momentu, kdy se vám nevyvíjí tržby, tak musíte snížit své náklady. My nejsme v situaci, kdy můžeme z našich 250 zaměstnanců propustit třeba pětinu, a když se bude dařit líp, tak je znovu nabrat. Museli jsme proto předloni jít za každým zaměstnancem a dohodnout se s ním na zkrácený pracovní týden. Samozřejmě jsme jim nesnížili plat o dvacet procent, ale méně, takže se jejich průměrný hodinový plat vlastně zvýšil. Tím jsme přečkali pět až šest těžších měsíců a pak jsme se vrátili do starých kolejí. Co se týče zaměstnanosti, máme určitý problém také s tím, že mnoho produktů směřuje k létu, a vyrábíme proto v první polovině roku více než ve druhé. Přičemž udělat si větší zásoby je v oblasti fotografie dost problematické. Jsme proto velmi rádi, že naši zaměstnanci jsou vstřícní a chápou, jak to v našem oboru chodí.

Patria Online: Je něco, co může vaše podnikání v budoucnu zkomplikovat?

Hlavně se zabýváme tím, jak udržet standardní kvalitu výroby při změnách vstupních surovin. To je totiž otazník pro budoucnost. My můžeme chtít vyrábět, ale otázkou je, zda na naše produkty seženeme všechny potřebné suroviny. Protože ubývají i jejich výrobci a my je pak musíme umět nahradit.

Patria Online: Na zadní vrátka u vstupních surovin i zaměstnanců tedy myslíte, ale může Foma dále růst a nějak i stimulovat poptávku?

Už jsem hovořil o tom, že u černobílých fotomateriálů máme prakticky jen jedinou konkurenci. A my bychom chtěli, aby se značka Foma stala třeba i poslední a jedinou volbou pro fotografické nadšence po celém světě. Šancí také je, že velké nadnárodní firmy v oblasti průmyslové radiodiagnostiky budou postupně trh s tradičními produkty opouštět. Ve stimulaci poptávky máme určitě rezervy. Podporujeme samozřejmě fotografické kroužky nebo aktivity jiných, jako je třeba oživení používání klasických kinofilmových fotoaparátů, ale třeba o využívání sociálních sítí teprve uvažujeme. Každopádně ve fotografii vidím budoucnost naší firmy. Příkladem nám je i úspěšné fungování loděnické firmy na vinylové desky, která prakticky ovládla světový trh.

Ilustrační foto: Razor512 – CC BY 2.0

Rozhovor vznikl ve spolupráci s Foma Bohemia a Korporátním a institucionálním bankovnictvím ČSOB.


Čtěte více:

ČR opět bez inflace
09.06.2016 9:35
Květnová inflace opět překvapila, tentokrát ovšem v jiném směru než m...
Centrální banky ztrácejí důvěru, projeví se to při další recesi
09.06.2016 16:00
Financial Times informovaly o tom, že Mario Draghi byl na poslední tis...
O evropských hodnotách se nediskutuje, musíme sami bránit naše hranice
11.06.2016 6:00
Sebastianovi Kurzovi je 29 let a tento Rakušan je tudíž nejmladším min...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.