Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  01.04.2011 09:04:41

ČS - koment 1.4. - inflace v EU, zklamání ze zaoceánských makro zpráv

Region

·          (PL) MinFin včera ohlásil, že ve druhém čtvrtletí plánuje umístnit na trhu USD-bondy a případně i další private placement  na zahraničním trhu. Zároveň data ukázala, že podíl zahraničních investorů na financování polského dluhu v únoru dále rostl a celkově jich portfolio dosáhlo nového rekordu – to je sice fajn, že se investoři do Polska rádi vrací, vysoká závislost na zahraničí však robí Poláky zranitelnými vůči prudkým výkyvům nálad. Trh včera netrpělivě očekával 4Q data za běžný účet (nakonec in-line) a hlavně to, jestli dojde k výraznější revizi, která by měla napravit příliš vysoké chybové položky. To pravděpodobně přispělo k tlaku vůči zlotému. Revize se však nekonala a CB je přislíbila v červnu.

Svět

·          (EU) Předběžná data o inflaci zveřejněná Eurostatem podpořila očekávání, že ECB zvýší sazby už příští týden. CPI totiž hodnotou 2,6% y/y přeskočil konsenzus trhu (2,3% y/y) i únorovou hodnotu (2,4% y/y). Přestože nejde zanedbat vliv vysokých cen ropy, takovéto hodnoty inflace svědčí o přehřívání německé ekonomiky, jak tvrdí také člen rady ECB Wellink z Holandska. Ten očekává růst sazeb příští týden a pak by měly následovat další hiky. My jich čekáme do konce roku 3.

·          (GE) Růst německých maloobchodních tržeb pouze o 1,1% y/y zklamal. Potvrzuje se to, že německé oživení je taženo ze zahraničí a že domácí poptávka je slabá. V kontrastu s maloobchodem je výborný údaj o nezaměstnanosti, která je při úrovni 7,1% nejmenší od sjednocení Německa před 20 lety.  Nízká míra nezaměstnanosti a solidní růst mezd by se tak měly dříve nebo později začít projevovat i na síle domácí poptávky.

·          (PT) Podle včera zveřejněných dat byl portugalský státní rozpočet ve schodku 8,6% HDP a o 1,3pb tak přesáhl výši dohodnutou mezi Portugalskem a EU. V reakci vystoupal výnos desetiletých PT dluhopisů na téměř 8,5% (rizikový spread oproti německým bondům 508 b.b.). Aneb další hřebíček do rakve portugalských nadějí na řešení dluhové krize bez vnější pomoci.

·          (US) Včerejší Chicagský PMI index vcelku pozitivní. Sice poklesl, ale méně než se čekalo a struktura i celková úroveň zůstává velice solidní. Velkým pozitivem je výrazný růst subindexu zaměstnanosti, což bude hodně důležité pro Fed  -kombinace silných indexů zaměstnanosti a cen může dále podpořit jestřábí křídlo.

·          (US) Včerejší tovární zakázky jak se dalo čekat zklamaly, hlavně díky volatilním objednávkám v sektoru dopravy. Dnes budou velice sledovaná datatrhu práce. Čeká se opět celkem slušný přírůstek počtu pracovních míst a stagnace míry nezaměstnanosti. Pokud se očekávání naplní nebo budou údaje lepší měl by to trh vzít klidně a reakce by měla být mírně pozitivní. Zklamání by mělo vést k poměrně silně negativní reakci, protože by vyvolalo obavy ze zadrhávání růstu.

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.06.2011ČS - koment 1.6. - Řecké DPH, makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.04.2011ČS - koment 29.4. - makro hýbe světem Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.04.2011ČS - koment 22.4. - Polsko, US zklamání Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688