Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Má pro investora vůbec smysl sledovat ekonomiku?

Má pro investora vůbec smysl sledovat ekonomiku?

22.06.2016 17:45

Selský rozum velí, že akciový trh si vede tak, jak si vede celá ekonomika. Někdy ale selský rozum nestačí, či přesněji řečeno, musíme mu dát trochu více času a informací. Stejné je to i v tomto případě a i díky pokrizovým rokům to není zase takové tajemství. Po roce 2008 si totiž americká ekonomika neprošla nijak zářným oživením, ovšem akciová rally byla svým rozsahem naopak velmi výjimečná. Příčina je jednoduchá: Vývoj zisků (či přesněji řečeno volného cash flow) a diskontních sazeb (bezrizikových výnosů a rizikových prémií) nemusí nutně kopírovat a působit stejným směrem, jako vývoj v celé ekonomice. Často je tomu naopak a po krizi roku 2008 se to potvrdilo.

Nejasný, či neexistující jednoduchý vztah mezi ekonomickým vývojem a návratností akcií je jasně patrný napříč trhy a to i v dlouhých předkrizových letech. Důkazem je graf, který dává dohromady reálný růst HDP na hlavu a návratnost akciového trhu ve velmi dlouhém období 1900 – 2009:

inve eko 1.png

V obrázku skutečně najdeme země s dost pomalým ekonomickým růstem a zároveň dost vysokou návratností akcií (UK, Jižní Afrika, Austrálie), ale i země s poměrně vysokým růstem ekonomiky a příjmů a zároveň mizernou návratností akcií (Irsko, Itálie a vlastně i Japonsko). Znamená tedy vše uvedené, že vlastně nemá cenu sledovat aktuální ekonomický vývoj? Určitě ne*.

Vývoj v ekonomice je dobré sledovat, jen nesmíme propad pocitu, že vše, co je dobré pro celou ekonomiku, je dobré pro akcie a naopak. Jinak řečeno, nestačí jen držet prst na pulsu celé ekonomiky, ale jeho změny musíme i správně investičně interpretovat. A tato interpretace není v principu zase tak složitá – vždy bychom se měli prostě ptát, co udělá aktuální a očekávaný vývoj s tokem hotovosti firem a s požadovanou návratností. Pokud snižuje první a/nebo zvyšuje druhou proměnnou, je pro akcie negativní. Pokud zvyšuje cash flow a /nebo snižuje požadovanou návratnost, je pozitivní. A jak to vše převést do současné situace na amerických trzích?

Co je vlastně pro akcie lepší?

Vývoj na indexu SPX a dalších US indicií už pár měsíců ukazuje, že trhy nevědí, kam se vydat. Není divu a důvodem je do značné míry právě výše uvedené. Nejenže totiž moc nevíme, kam se vydává celá ekonomika. My ani nevíme, jak interpretovat její možné směry z hlediska dalšího vývoje na trhu. Pokud by pokračovalo to, co lze nazývat anemickým oživením, projeví se to negativně na tržbách firem, ale marže nemusí být kvůli menšímu přehřívání trhu práce pod takovým tlakem, jako při silnějším ekonomickém oživení. Navíc neproběhne tak rychlá normalizace sazeb a to může sebou paradoxně i při slabším oživení přinést nižší rizikové prémie.

Pokud se naopak dostaví silnější ekonomické oživení, tržby korporátního sektoru mají větší naději na růst, ovšem další pokles nezaměstnanosti sebou přinese větší mzdové tlaky a ty se projeví negativně na maržích. K tomu se bude rychleji normalizovat monetární politika a tato normalizace sebou může paradoxně přinést vyšší rizikové prémie. Takže to téměř zní, že akciím by bylo lépe, kdyby oživení tak rychlé nebylo. Jak z toho guláše ven?

Cesta je nakonec překvapivě jednoduchá. Stačí si jen uvědomit, že dlouhodobějšího hlediska musí ekonomika stát na pevných nohách a jednou z nich je bezpochyby zdravý růst mezd a jím podpořená spotřeba. Jinak řečeno, v delším období určitě nechceme, aby trh táhly nahoru (či mu bránily v pádu) faktory, jako je anémií neustále oddalovaná normalizace sazeb (ještě horší je ale anémie spojená s normalizací za každou cenu). V kratším období je ale v případě posílení americké ekonomiky možné, že akcie se z něj tolik radovat nebudou a potvrdí v úvodu popsanou „neexistující“ vazbu. A pokud máte pocit, že z toho všeho lze jen těžko udělat nějaký lehce uchopitelný závěr, nezoufejte. Já ho mám také a určitě nejsme sami. Důkaz je jednoduchý – je jím prosté srovnání volatility celé ekonomiky a volatility akciového trhu. Trhy prostě hádají, přestřelují, korigují a znovu přestřelují snad od počátku jejich věků:

inve eko 2.png


*Pokud existují nějaké argumenty, proč se tolik nezabývat neustálým tokem nových dat, pak je musíme hledat jinde. První z nich lze opřít o efektivitu trhů – na nových datech vydělat nedovedeme, protože jsou v cenách odražena rychleji, než stihneme nějak smysluplně reagovat. A v tomto duchu se nese i druhá možnost – dlouhodobý investor by se měl slovy nejznámějšího investičního věštce chovat tak, „jako kdyby byl trh na několik let uzavřen“. Podle mne je pak nejlepší vyhnout se oběma extrémům (fascinací každým novým číslem a ignorováním všeho) a mít prostě přehled o celkovém dění.


Čtěte více:

Eurodolar koriguje včerejšek, japonský jen potvrzuje svou odolnost
22.06.2016 10:45
Úterý trhům nepřineslo silné impulsy a při pohledu do kalendáře to vyp...
Elon Musk kupuje firmu Elona Muska – Tesla nabízí 2,9 mld. USD za SolarCity
22.06.2016 11:15
Ačkoliv už je Elon Musk největším vlastníkem SolarCity (má podíl 23 %)...
Brexit nebo ne, končí zlatá horečka?
22.06.2016 12:59
Minulý týden zlato těžilo z nejistoty před referendem o Brexitu a sou...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)