Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo má největší radost z Brexitu? Čína!

Kdo má největší radost z Brexitu? Čína!

01.07.2016 11:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlasování pro odchod Velké Británie z EU vytvořilo hodně poražených. Mezi ně patří londýnské finanční instituce, britský premiér David Cameron, libra či argumenty pro další evropskou integraci. Ze všeho chaosu na trzích a nejistoty ale také vyjde jeden velký vítěz. Je jím Čína. V krátkém období může kvůli chaosu v EU trpět i její ekonomika, protože Unie je jejím druhým největším obchodním partnerem. Menší a méně stabilní evropský trh neznamená pro čínské exportéry dobrou zprávu. V delším období je ale Brexit bezesporu v čínském zájmu, a to jak v politické, tak v ekonomické oblasti.

I kdyby Evropa zůstala pohromadě, její vysoké dluhy a výrobní náklady spolu s nesmírnou byrokracií by významně poškozovaly její konkurenceschopnost. Rozdělená Evropa je pak ještě méně schopná soupeřit s Čínou na světové úrovni. Nezapomínejme také, proč EU vlastně vznikla. Obvykle bývá zmiňováno zajištění míru a demokracie. Na praktičtější úrovni byla ale cílem Unie právě větší konkurenceschopnost. Jednotlivé evropské národy chápaly, že jejich ekonomika bude silnější, jestliže bude těžit ze společného trhu a společných institucí a dokonce i eura. Z kontinentu, kde jsou sice bohaté země, ale neustále spolu bojují, se měla Evropa stát gigantickým ekonomickým blokem, který se vyrovná Spojeným státům a Číně.

Realita je ale rozdílná a Evropa má kvůli přetrvávajícímu nacionalismu problémy s jednotou jak v oblasti obchodu, tak v oblasti geopolitické. Nejvíce je to patrné právě na vztazích s Čínou. EU jako celek by teoreticky měla mít velkou sílu při prosazování toho, aby Peking otevřel své trhy a choval se podle všeobecně uznávaných obchodních pravidel. Evropské země ale namísto toho tuto výhodu zahazují, když mezi sebou soupeří, aby se dostaly do přízně čínské vlády. Čína tak může „rozdělit a panovat“, což jí umožňuje dosahovat lepších dohod a zároveň ignorovat stížnosti na její chování, které je v rozporu s principem volného obchodu. Nyní, když druhá největší ekonomika v Evropě chce jít vlastní cestou, bude tento trend ještě patrnější.

Evropské firmy by na tom byly jistě lépe, kdyby EU byla schopná vytvořit vůči Číně nějakou jednotnou politiku. Čínské společnosti nyní v Evropě provádějí řadu akvizic. Když ale Angela Merkelová před nedávnem navštívila Peking, zůstalo jen u jejích řečí o tom, že zahraniční firmy by měly mít v Číně stejné podmínky jako firmy domácí. Pokud by se to ale spolu s ní snažili vážně prosadit i další přední představitelé evropských zemí, jejich šance na úspěch by byly mnohem vyšší. A Brexit hraje Číně do karet i na politické rovině. EU mohla představovat protipól zvyšující se čínské asertivitě a útokům na západní instituce a hodnoty. S Brexitem tak nezaniká jen partnerství mezi Velkou Británií a EU. Ztrácí se také možnost mít v současném světě nějakou váhu.

Autorem je Michael Schuman.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Čínská průmyslová data nenadchla, služby i nadále rostou
01.07.2016 10:03
V Číně vyšla dnes ráno bedlivě sledovaná data o vývoji indexu nákupníc...
Libra spadla s výhledem nižších sazeb, dluhopisy jsou na koni
01.07.2016 10:38
To, o čem se spekulovalo už před referendem a ještě daleko víc po něm,...
Britský index nákupních manažerů se zvýšil - před Brexitem...
01.07.2016 10:41
Index nákupních manažerů se v Británii za červen zvedl na 52,1 z 50,4 ...

Váš názor
  • nevěřím v Brexit
    01.07.2016 12:36

    věřím v sílu medii akorporací, kteří vyvolaj takový chaos a hysterii, že opakování referenda bude jediným možným řešením. samozřejmě už se "správným" výsledkem
    kolonada
  • To jsem zde zmiňovala
    01.07.2016 12:07

    již v den Brexitu. A co se týká Madam Merkel, poslední rok zřejmě více mluví než jedná.Měla by se zamyslet nad jejich přislovim Erst denken, dann handeln. 
    AMN
  • Omyl pánové z redakce
    01.07.2016 11:44

    Největší radost z jakéokoliv poškozování mezinárodní spolupráce a tedy i Brexitu má Putin. To vidí i slepý. Ruské problemy se nejeví potom tak veliké, když to drhne i jinde.
    ..
    • Re: Omyl pánové z redakce
      01.07.2016 11:51

      Pánové z redakce si nevidí ani našpičku nosu. Proč tady psali, pčed několika dny na téma "Je Brexit vítězstvím Putina?" Ale za všechno může USA a CIA. Mají to jednoduché jako jejich myšlení.
      PTP
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data