Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.07.2016 11:49:43

Americké banky zažívají těžké časy. Může za to ale nejen brexit


Americké banky zažívají těžké časy. Tedy, co se týče jejich akcií. A přitom za to nemohou. Za vším je totiž ono, investory stále více nenáviděné slovo, „brexit“. Burzovní statistiky ukazují, že jen několik dnů po osudovém hlasování britských voličů o setrvání Velké Británie v EU, které skončilo rozhodnutím o opuštění evropského spolku, ztratily akcie například Bank of America a Morgan Stanley 13 % procent, akcie Goldman Sachs dokonce v letošním roce, právě díky posledním propadům, odepsaly 22 %. A taková výkonnost řadí elitní americké investiční banky do pozice nejhorších akcií v indexu Dow Jones v roce 2016.

Výkonnost akcií finančních institucí tak zatím příznivá není. Podle zpravodajského serveru CNN.com, KBW Bank Index, který sleduje výkonnost 24 bankovních akcií, zaznamenal těsně po oznámení brexitu největší dvoudenní pokles od srpna 2011. Pravdou je, že americké banky čelí v těchto dnech doslova velkým výzvám, které ženou investory k prodejním pokynům a brexit je jen jednou z těchto výzev.

Úrokové sazby v USA mohou prodloužit dobu nízkých zisků

A co tedy způsobuje nepříznivé hodnocení akcií amerických bank, že zažívají těžké časy? Prvním důvodem je podle CNN.com nastavení úrokových sazeb v USA. Na jedné straně ekonomové a investoři volají po navýšení úrokových sazeb, na straně druhé není jisté, že i po nečekaném výsledku hlasování Britů o vystoupení z EU, ke změnám výše úroků v Americe dojde. Jde o vážný problém, neboť banky žijí z rozdílu mezi výší úroků, které musí zaplatit vkladatelům za jejich úložky a tím, co mohou naúčtovat dlužníkům za bankovní úvěry. A „anemické“ sazby nechávají jen omezený prostor pro zisk. Bankovní zisky tak mohou být podle analytiků nižší mnohem déle, než se na počátku roku 2016 mohlo zdát.

Podle některých názorů totiž není vyloučeno, že by FED mohl nastavení úroků dokonce snížit. Takový scénář je nicméně podle analytika Patria Finance Jana Šumbery spíše nepravděpodobný: „Výsledek britského referenda komplikuje FEDu situaci, neboť představuje dodatečné externí riziko, se kterým musí měnová autorita počítat. Na druhou stranu – zlepšení na trhu práce, růst mezd a aktivita spotřebitelů může vytvořit dostatečně příznivé podmínky pro pokračování cyklu navyšování sazeb. Klíčovým nástrojem měnové politiky centrální banky je navíc její vlastní důvěryhodnost. Ta by snížením sazeb namísto jejich byť pomalejšího zvyšování výrazně utrpěla.“

Dalším důvodem nepřízně investorů vůči akciím amerických bank je dopad poklesů evropských cenných papírů. V globalizované době neuteče před nepříznivým vývojem nikdo. A banky jsou toho důkazem. Jen několik dní po vyhlášení brexitu ztratily akcie britské Barclays více než jednu třetinu své hodnoty, akcie Royal Bank of Scotland a dalších evropských bank, byly rovněž pod silným prodejním tlakem, a to i přes pozdější oživení trhů. Analytici proto říkají, že odezva akcií amerických bank nemusí být tak bolestná, jak v Evropě. „Americké banky jsou velmi dobře kapitalizované a vydrží mnohem větší ataky, než zažily v roce 2011. Nákaza z evropských bankovních akcií se ale nyní stává mnohem reálnější," citoval zpravodajský server CNN.com Troye Gayeskiho, partnera a hlavního portfolio manažera SkyBridge Capital.

Proklatá tržní turbulence snižuje zájem investorů

Třetím důvodem, proč je nyní dobré nebýt v kůži amerických bank, je tržní turbulence. Brexit způsobil vážné otřesy na trzích, a v globálním měřítku zavinil ztráty na akciích ve výši více než 3 biliony dolarů. Některé odhady dokonce uvádějí až 4 biliony amerických dolarů. Vyšší volatilita často nejvíce „bolí“ právě banky, neboť znamená nižší obchodní objemy a příjmy. Důvodem navíc je to, že brexit může snížit objem investic do Velké Británie a možná i do Evropy.

A méně kapitálových výdajů může přinést nižší aktivitu při úpisu akcií a tím pádem nižší objem upisovacích poplatků a nabídku akcií. A totéž platí pro výnosy z aktivit na fúzích a akvizicích. Ztráta důvěry podnikatelské sféry, je podle CNN.com, vážným důvodem pro to, aby se snížila chuť investorů do velkých transakcí a najímání si služeb investičních bank. Příklad? Miliardář Richard Branson zrušil kvůli brexitu významnou akvizici, kterou zvažoval. Své sehrává i bankovní regulace. Podle mínění CNN.com jsou ale regulační opatření, nastavená kvůli zabránění opakování finanční krize, nyní spíše příčinou poklesu ziskovosti amerických bank a zvýšení jejich nákladů.

Přesto – investoři se mohou dívat na vývoj cen akcií amerických bank jako na nákupní příležitost. „Americké banky jsou dobře kapitalizované, přísná regulace a osekávání rizikových aktivit snížily jejich riziko. Ačkoliv cyklus utahování měnové politiky může probíhat pozvolněji, než se očekávalo, měl by se postupně příznivě promítnout do čistých úrokových marží a celkové profitability. Banky bez přílišné závislosti na tržbách z aktivit na finančních trzích by tak ve střednědobém horizontu měly přihlížet zlepšení provozního prostředí,“ uvádí Jan Šumbera. Vždyť i podle zátěžových testů 33 amerických bank, které uskutečnil FED minulý týden, by všechny testované instituce prošly i hlubokou recesí.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688