České domácnosti a rychlovarné konvice: recyklací k reinkarnaci

Rychlovarná konvice je běžnou součástí českých domácností. Co se s ní ale stane, když doslouží? Nejjednodušší a nejekologičtější řešení je vyhodit ji do červených kontejnerů společnosti ASEKOL. Proč? Protože životní cyklus malých domácích spotřebičů nemusí a hlavně by neměl skončit na skládce.

3 roky slouží, poté patří do červeného kontejneru

Pamatujete si na boom rychlovarných konvic v devadesátých letech? Možná máte před očima ještě tu svou úplně první. Češi si tohoto pomocníka zamilovali a dnes téměř nenajdete domácnost, kde by chyběla. V průměru nám slouží 3 roky, a pokud si denně dopřejeme 3 šálky čaje nebo kávy, za dobu své služby nám konvice uvaří průměrně 3 285 šálků! Pak je z důvodu poruchy nebo nefunkčnosti vyměněna za novou. Rychlovarná konvice patří společně se zářivkami a mobilními telefony ke skupině nejčastěji obměňovaných spotřebičů. Zároveň ji najdeme i mezi nejčastěji recyklovanými spotřebiči, i když se lidé bohužel často mylně domnívají, že patří jako odpad mezi plasty. Správným řešením je ale její odložení do červených kontejnerů na elektroodpad.

Cyklus výrobku: od nákupu k ekologické likvidaci

Kovy i plast budou žít dál

Z konvice lze kromě plastu znovu využít i suroviny, jako je železo a měď. Zároveň obsahuje i nebezpečné složky polyvinylchloridu (PVC), který je třetí nejpoužívanější umělou hmotou na zemi, a proto je její správné zpracování důležité.

Život po životě

Z červených kontejnerů putuje konvice do recyklační linky. Tam se rozebere na jednotlivé díly, šroubky a plasty. Třídění probíhá nejprve ručně, kdy se nejprve manuálně odstraní nebezpečné komponenty a nevhodné věci. Potom přichází na řadu automatizovaný drtič, který zařízení rozmělní na drobnější části. Z drtiče pak směs materiálů zamíří do soustavy třídicích zařízení. Železo se odděluje elektromagneticky, nekovy pomocí separátorů s vířivými proudy. Vysloužilý elektrospotřebič putuje linkou od vstupního dopravníku až k poslednímu stanovišti zhruba patnáct minut. Čistota vytříděných kovů dosahuje 98–99 % a je v nich jen minimální příměs plastů. Další mechanické zpracování takového produktu už není možné, nastoupit musí metalurgie.

Z kuchyně do světa

Využitelnost materiálů ze starého elektra závisí na řadě faktorů. Z naší konvice jsou zužitkovány kovy i plasty, a tak se s ní pak můžeme znovu setkat na různých místech. Z plastů vzniknou vlákna, která se mohou použít pro výrobu bund a spacáků, nebo se z půl kilogramu plastů stane pláštěnka. Používají se také pro výrobu odpadkových košů, zahradního nábytku nebo jako protihlukové stěny u dálnic.

Už víte, kam odevzdáte svou konvici, až doslouží? Přesnou lokalizaci červených kontejnerů v ČR najdou zájemci na webové stránce www.cervenekontejnery.cz.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy