Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropní “břidlicáři” vstávají z mrtvých, těžba v USA ale bude ještě klesat

Ropní “břidlicáři” vstávají z mrtvých, těžba v USA ale bude ještě klesat

01.07.2016 15:42
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Přebytek na trhu s ropou byl v prvním pololetí nakonec menší, než se původně zdálo, takže tlak na nižší cenu ropy byl logicky nižší. Vzhledem k tomu, že korekci na straně nabídky obstarává především propad produkce v USA, tak se s návratem cen ropy nad 50 USD za barel pochopitelně objevuje otázka, zdali se američtí těžaři nevrátí ke svým břidlicovým vrtům a produkce ropy nezačne opět růst. Hrozí tedy ropě návrat pohrobků americké „břidlicové revoluce“ a pokud ano, tak při jakých cenách a v jakém horizontu?

Přebytek na trhu s ropou byl menší, než se čekalo

V červnové měsíční zprávě z trhu s ropou Mezinárodní energetická agentura (IEA) konstatovala, že vývoj v první polovině roku byl nakonec docela jiný nejen oproti původním odhadům, ale i než naznačovaly údaje dostupné v “reálném čase”. Namísto očekávaného druhého čtvrtletí totiž přebytek (pravděpodobně) dosáhl svého maxima pro letošní rok již ve čtvrtletí prvním. Data sice mohou být znovu revidována a odhady zpřesněny, nicméně výše uvedenému odpovídá i dosavadní letošní vývoj cen ropy.

Podle našich analýz stála za lednovým propadem cen na třináctiletá minima hlavně slabší globální ekonomická aktivita na konci loňského roku. Neočekávaný rychlý růst cen ve druhém čtvrtletí naopak připisujeme spíše nabídkovým faktorům. Pro toho, kdo alespoň po očku sleduje trh s ropou, není uvedené konstatování překvapivé. O zprávy o nečekaných výpadcích produkce v různých oblastech světa (Kanada, Libye, Nigérie) v poslední době vskutku není nouze. Zpětně vzato byl vývoj ve druhém čtvrtletí podobně překvapivý jako vývoj ve čtvrtletí prvním při pohledu z konce roku 2015.

Produkce ropy v USA dále klesá – stabilizuje se až v prvním čtvrtletí 2017

Výrazný růst cen (oproti lednovým minimům prakticky o 100 %) okamžitě probudil vzpomínky na loňské léto a obrátil pozornost k tomu, jak zareagují těžaři v USA (graf 1). Připomeňme, že jejich reakce na výkyvy cen ropy je jedním z hlavních zdrojů nejistoty, kterou je třeba při pokusech o prognózu vývoje trhu s ropou nějakým způsobem zohlednit. To uvádí i již zmiňovaná červnová zpráva IEA. Panuje všeobecný názor, že nabídková křivka se díky producentům “břidlicové ropy” (LTO) v USA stala mnohem více elastickou, než tomu bylo v minulosti. To je důsledek kombinace velmi dobré (geologické) znalosti nalezišť a nových těžebních technologií. Celkově vzato to znamená, že v případě růstu cen ropy by měli být těžaři schopni “vcelku rychle” reagovat a zvýšit svou aktivitu.

Graf 1: Aktivita amerických producentů (měřená počtem aktivních vrtných souprav) „břidlicové ropy“ se zpožděním následuje vývoj cen

Báča 

Zdroj: EIA, Bloomberg, ČSOB

V našem základním scénáři počítáme s tím, že ke stabilizaci produkce LTO v USA pravděpodobně dojde již během prvního čtvrtletí následujícího roku (graf 2). Analýza dat o produktivitě těžařů a přirozeném poklesu produkce totiž ukazuje, že v hlavních oblastech produkujících LTO by bylo v současnosti zapotřebí aktivovat zhruba dalších 160-170 vrtných souprav proto, aby produkce ropy neklesala. Na druhou stranu, setrvalý růst produktivity (graf 3) naznačuje, že na konci letošního roku by jich opět oproti současnému počtu bylo za potřebí již jen asi o 20 30 více (opět graf 2).

Graf 2: Rozdíl mezi skutečným počtem aktivních vrtných souprav v hlavních oblastech produkce LTO v USA a počtem, při kterém by byla produkce stabilní. Modré sloupce ukazují součet pro všechny uvedené oblasti. Výhled naznačuje stabilizaci produkce v prvním čtvrtletí 2017 (šedá oblast označuje předpověď)

Báča 

Zdroj: EIA, ČSOB  

Graf 3: Objem prvotní produkce z nových nalezišť neustále narůstá 

Báča 

Zdroj: EIA, ČSOB

Předpoklad vcelku brzké stabilizace americké produkce se zdá být poměrně robustní, neboť i v případě nepříznivého vývoje produktivity a rychlejšího poklesu produkce z nových ropných studní se horizont stabilizace posouvá pouze o několik měsíců (do léta 2017). Náš výhled je v tomto parametru velice podobný tomu, se kterým počítá například i americké ministerstvo energetiky či již dvakrát zmiňovaná IEA.

Vyšší cena ropy sice “břidlicáře” vybízí k vyšší aktivitě

Otázkou, která se v současnosti nabízí, ale je, zda současné vyšší ceny ropy, respektive jejich značně překvapivý růst v posledních měsících, zakládá důvod ke zvrácení trendu poklesu produkce ropy v USA? Jinými slovy, je Data o pozicích ve futures kontraktech i změna sklonu forwardové křivky naznačují, že producenti vyšších cen ropy v posledních měsících vskutku využívali k zajištění budoucí produkce. A jiná týdenní data ukazují, že překvapivý růst cen ropy (používáme 24 měsíční futures kontrakt na WTI, který z pohledu producenta lépe reflektuje možnost zajistit si cenu ropy) se opravdu projevuje růstem aktivity těžařů. Budeme-li konkrétnější, tak to vypadá, že pozitivní cenový šok o typické velikosti (v současnosti asi 1,3 USD/barel) “aktivuje” v horizontu 8 týdnů asi 2-8 vrtných souprav.

Zde je však dobré uvést, že růst cen ropy o 100 % od konce ledna rozhodně “není překvapivý” v tom slova smyslu, ve kterém jej nyní používáme. Překvapivým rozumíme jen takový vývoj, který jsme nebyli schopni naším modelem vysvětlit. Je tak sice pravda, že dvě třetiny května a začátek června sice byly (z našeho pohledu) ve znamení pozitivních cenových šoků, ale například ve srovnání s negativními šoky v lednu velmi výrazně menších. Pro pořádek ještě dodejme, že náš svět plný překvapení funguje symetricky, což znamená, že negativní šok má přesně opačný efekt než šok pozitivní.

 … ale pokles produkce v USA nezvrátí, jen jej přibrzdí

Vzhledem k výsledkům výše uvedených úvah očekáváme, že vývoj cen ropy v posledních týdnech pokles produkce v USA v blízké budoucnosti nezvrátí. Pozitivním rizikem uvedeného “pravidla” dvou až osmi souprav je nelineárnost vztahu, která může být relevantní právě v současné situaci. Těžaři mohou čekat na určité cenové úrovně mezi 50-60 USD/barel, což konec konců naznačují i některé agenturní zprávy. Na druhou stranu významným negativním rizikem, které patrně v součtu výše uvedeném pozitivní riziko převažuje, je, že producenti mohou vyčkávat na udržitelnější růst cen, než začnou na trh naskakovat zpět ve větší míře. Respektive mohou čekat na to, zda se ceny ropy pohybují nad jejich cílovými hranicemi po delší dobu.

Náš závěr pro produkci ropy v USA

Naším základním scénářem pro vývoj produkce ropy v USA tak stále zůstává její stabilizace v prvním čtvrtletí 2017. Výrazný růst cen ropy sice může tento proces urychlit, maximálně však o pár týdnů.


Čtěte více:

Ideální investiční kombinace: V Evropě je chaos, evropské akcie jsou levné
01.07.2016 14:00
Finančním zprávám stále dominuje téma Brexitu. Řada lidí je z něj zmat...
Svět aut bez řidiče má novou alianci - BMW, Intel a Mobileye
01.07.2016 14:46
Německá automobilka Bayerische Motoren Werke (BMW) uzavřela partnerstv...
Valná hromada Pivovarů Lobkowicz vytěsnila minoritní akcionáře
01.07.2016 13:10
Valná hromada společnosti Pivovary Lobkowicz Group rozhodla o vytěsněn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m