Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jeden smutný a jeden radostný odchod guvernéra centrální banky

Jeden smutný a jeden radostný odchod guvernéra centrální banky

01.07.2016 16:47

Právě probíhající změna na postu guvernéra ČNB v podstatě nikoho nezajímá. Trhy jsou klidné, natož aby někdo spekulovat o tom, že přijdou nějaké otřesy, či šoky. Tedy ideální stav, který bereme jako samozřejmost, ale který touto samozřejmostí z globálního hlediska není ani náhodou.

U významných centrálních bank dochází v podobném případě minimálně k tomu, že různí „watchers“ dlouze diskutují o tom, jak moc je který kandidát na nového šéfa banky hordličkou, či jestřábem. Tedy zda má spíše tendenci k uvolněnější monetární politice, či naopak k jejímu utažení. Pokud bychom měli dojem, že monetární politika musí být nastavena „objektivně“ podle daného vývoje v ekonomice, je to dojem mylný. V daný okamžik si totiž nikdy nejsme úplně jisti tím, jak na tom ekonomika je, o jejím dalším vývoji nemluvě a o různém dopadu různých monetárních kroků na další vývoj nemluvě dvakrát. A to je základem samotné existence oněch bankovních opeřenců.

Různá míra hrdličkovosti a jestřábovosti a následná diskuse o vhodnosti jednotlivých kandidátů na šéfa centrálních bank jsou stále standardním stavem. Tím ale výčet možností bohužel zdaleka nekončí. Posunout se totiž můžeme i do oblasti, v které jsou kandidáti hodnoceni i podle toho, jaká je vůbec jejich odbornost a ochota sledovat jiné cíle, než je blaho ekonomiky. Můžeme to nazvat zimbabwským typem centrálního bankéře, kterému bychom se samozřejmě měli na míle vyhýbat a dovolím si tvrdit, že ve vyspělých ekonomikách jej nenalezneme. To ovšem neznamená, že jde o neexistující problém.

Centrální superman

Před pár dny se objevila informace, že z čela indické centrální banky RBI odchází Raghuram Govind Rajan. Když tato ekonomická hvězda do čela RBI přišla, bylo to obecně hodnoceno velmi pozitivně. V podstatě se počítalo s tím, že do banky a celé ekonomiky přinese „řád a pořádek“, sníží nejistotu a posune ekonomiku požadovaným směrem. Podle aktuálních práv se ale zdá, že míra rozporů s některými vládnoucími politiky dosáhla takové intenzity, že byla i pro tohoto bankéřského supermana nepřijatelná.

Spory se přitom v podobných případech nemusí týkat jen tradiční oblasti – míry přijatelné inflace a nutnosti jejího snižování (tedy nutnosti brzdění ekonomiky). V Indii se nyní například řeší problém špatných dluhů korporátního sektoru a Rajan vůči těmto firemním zombie prosazovat radikálnější postup než se líbilo politikům. Když ohlásil svůj odchod, vyvolalo to až podivuhodně jednotnou negativní reakci ekonomů a analytiků z globálních bank počínaje Nomurou a GS konče. A z tohoto smutného odchodu se neradovaly ani trhy.

Během probíhající změny v čele ČNB se tak pochvalme za to, že podobné problémy řešit nemusíme (v tomto smyslu je to tak odchod radostný). A snažme se, abychom je nemuseli řešit ani v budoucnu. Těšme se na to, že výměna guvernéra bude u nás i nadále nezáživnou událostí, které nemá smysl věnovat větší pozornost. Protože jednoho zodpovědného a nezávislého ekonoma tam vystřídá jiný. Nepořádek do tohoto poklidu by nám mohla vnést jen naše hloupost a jeden obecný „detail“: Je stále méně jasné, kdo je to vlastně zodpovědný centrální bankéř.

Na světě je stále řada zemí, kde je namístě stará definice této zodpovědnosti. Můžeme hovořit o Rajanově typu, protože se týká neochoty podvolit se tlakům krátkodobého růstu chtivým politikům a naopak ochoty snižovat příliš silné inflační tendence. Jenže velká část světa čelí tlakům opačným – deflačním. V takovém případě je pak zřejmě nutné redefinovat i to, kdo je zodpovědným centrálním bankéřem. Pokud totiž někdo v takové situaci stále „bojuje“ proti inflaci, je to jako kdyby během velké vody kropil zatopený dům v domnění, že každou chvíli musí začít hořet.

 

Čtěte více:

Evropa na konci týdne hledá směr, daří se automobilkám
01.07.2016 11:37
Evropské akciové trhy se na konci týden pohybují nerozhodně v těsné bl...
Hershey řekla 23 miliardám USD od Mondelez jasné NE; Akcie +17 %
01.07.2016 12:43
Cukrovinkové impérium Mondelez International ve čtvrtek podalo nabídku...
Šok z Rakouska! Ústavní soud zrušil výsledky prezidentských voleb!
01.07.2016 12:48
Rakouský ústavní soud dnes zrušil výsledek květnového druhého kola pre...
Valná hromada Pivovarů Lobkowicz vytěsnila minoritní akcionáře
01.07.2016 13:10
Valná hromada společnosti Pivovary Lobkowicz Group rozhodla o vytěsněn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data