Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Nová britská premiérka uzavírá kauzu Brexit, na řadě jsou zisky firem…

Rozbřesk – Nová britská premiérka uzavírá kauzu Brexit, na řadě jsou zisky firem…

12.07.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

A je po Brexitu. Tedy ještě úplně ne - chce to ještě, aby libra smazala své ztráty, a pak opravdu můžeme konstatovat, že britské referendum již trhy opravdu nebere. Hitem bude zase něco jiného - třeba začínající výsledková sezóna firem.

Globální trhy včera kvitovaly to, že tečku za politickým zemětřesením, jež ve Velké Británii vyvolal Brexit, udělalo jmenování Theresy Mayové do čela konzervativní strany a tím i do čela vlády. Nová britská premiérka má být sice pod odstoupivším Davidu Cameronovi “vykonavatelkou” Brexitu, avšak už z faktu, že před lidovým hlasováním stála na straně těch, co vedli kampaň za setrvání Velké Británie v EU. Mayová se sice nechala slyšet, že nebude hledat cestu jak udržet Británii v EU, ale zároveň dodala, že letos nebude aktivovat tzv. článek 50, který by formálně spustil proceduru Brexitu. A do konce roku samozřejmě zbývá moře času a může se odehrát spousta jiných důležitých událostí, které téma Brexitu mohou zcela marginalizovat.

Momentálně to může být například začínající kvartální výsledková sezóna firem, jež úspěšně odstartovala včera v noci. Trh je přitom nastaven ve svých očekáváních poměrně konzervativně, když v případě klíčového akciového indexu S&P500 i ve druhém čtvrtletí očekává mírný meziroční propad zisků (o cca 2 %). Pokud se tato očekávání podaří v následujících dnech a týdnech překonat, tak včerejší dosažení historických maxim (u S&P500) nemuselo být letos posledním. Za této tržní konstelace, kdy averze k riziku klesá, by přitom bylo velmi podivné, kdyby výnosy (bezpečných) vládních dluhopisů a s nimi tržní úrokové sazby zůstaly stále tak absurdně nízko, jako jsou dnes.

Region

Forint navzdory pátečnímu rozhodnutí agentury Moody’s během dne vcelku slušně posiloval, zatímco zlotý naopak oslabil (koruna měla k mírnému oslabování rovněž tendence). Finální odhad polské inflace za červen nijak nepřekvapil a zůstal beze změny na -0,8 % meziročně.

Dnes bude míra inflace za červen zveřejněna v ČR. Po květnovém nečekaném propadu se tentokrát spotřebitelské ceny nejspíše mírně zvýšily. A to jak v meziměsíčním, tak meziročním vyjádření. Ve srovnání s květnem inflaci nahoru táhly patrně dražší pohonné hmoty, které do minulé inflace ještě příliš nezasáhly. Zvýšení cen bylo pravděpodobné i u dovolených. Ve srovnání s prognózou ČNB byla inflace tentokrát lehce vyšší, což ovšem neznamená, že dochází k nějaké dramatické změně ve vývoji cen na českém trhu. I nadále platí, že zatímco ceny služeb rostou, ceny spotřebního zboží mají stále ještě tendenci klesat. S viditelnějším nárůstem inflace počítáme i nadále až spíše ke konci letošního roku.

Dluhopisy

Výnosy vládních dluhopisů šly na počátku nového týdne vzhůru. To se týkalo jak těch amerických, tak i německých a například i italských. Šéf ministrů financí eurozóny Dijsselbloem se přitom nechal slyšet, že na rekapitalizaci italských bank by se měli podílet investoři. Finální odhad německé inflace za červen se dnes ráno obešel bez překvapení a tak ani výnosy bundů nemají důvod na něj nějak reagovat.

V následujících dnech bude zajímavé sledovat komentáře z vedení Fedu (mj. Bullard, který v poslední době dost významně otočil směrem k nižším sazbám), zejména ve světle pátečních dobrých čísel z trhu práce.

Komodity

Ropa zažila včera opět spíše klidnější obchodování a obchodovala se vesměs mezi 46 a 47 USD/barel. Kromě týdenních statistik z USA (první dávka - čísla od API - přijdou již dnes) trh sleduje po očku i čísla z Číny (HDP za druhé čtvrtletí bude zveřejněno v pátek).

Co se týče dat z USA, tak vzhledem k rostoucí aktivitě těžařů může kromě zásob ropy a benzínu pozornost poutat i odhad týdenní produkce. Celkově býčí nálada na trhu s ropou ochabuje, což dokumentuje i pokles dlouhých spekulativních pozic ve futures na Brent i WTI.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)