Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.08.2016 16:01:54

Čínská past

Ve svém předchozím příspěvku jsem se krátce vrátil k tématu, kterému říkám čínská past. Podívejme se dnes detailněji na její aktuální stav (respektive samotnou existenci). Pokud by čínská ekonomika měla projít tím, čemu se říká tvrdé přistání, projevilo by se to negativně na všech globálních trzích. Tomuto přistání se dá vzdálit dvěma způsoby: Posunem k nové rovnováze čínské ekonomiky, nebo přechodnou dluhově-investiční stimulací. Ta ale ono tvrdé přistání (či čínskou verzi rozvahové recese) skutečně jen oddálí a zároveň pravděpodobně zhorší. Definitivní odklon krize tak zajišťují jen hlubší změny.

Radovat bychom se tedy měli pouze ze známek jasného posun k nové rovnováze – od dluhů a investic směrem ke spotřebě. Což mimo jiné znamená posun od nižších sazeb k vyšším a od nižšího měnového kurzu k vyššímu – obojí ubírá korporátnímu sektoru a naopak prospívá domácnostem a spotřebitelům. Pokud namísto toho probíhá jen další stimulační ždímání starého modelu, je to ona známá rtěnka na vepři.

Hodnocení toho, co se v Číně vlastně děje není triviální záležitostí. Určitě se pohybujeme někde mezi nastíněnými extrémy a je jasné, že posun k novému spotřebnímu modelu nelze provádět skokově. Pokusme se s pomocí několika čerstvých grafů od Danske Bank odhadnout, jak se věci mají. První obrázek ukazuje tempo růstu čínské ekonomiky a červeně vyznačený meziměsíční vývoj jasně ukazuje, proč byla na počátku roku Čína považována za jedno z hlavních globálních rizik a pak se situace obrátila k téměř naprostému nezájmu o její ekonomiku (samozřejmě k tomu přispěl i přesun pozornosti k Brexitu), či dokonce k určitému nadšení:



Je zlepšení z QII udržitelné a jaký by měl být další cyklický vývoj? Podle DB bude situace v H2 2016 smíšenější – měl by pokračovat boom na stavebním a realitním trhu a částečně i na exportech, na druhou stranu se objevují známky útlumu na straně PMI a úvěrové expanze. Komoditní trhy by si ale podle banky měly vést dobře, protože do nich se bude promítat zejména pozitivní dopad onoho očekávaného stavebního boomu v zemi – viz následující graf s projekcemi pro rok 2017:



Ideální by bylo, pokud by tento relativně dobrý cyklický výhled byl doprovázen v úvodu popsaným a tolik potřebným posunem k nové rovnováze. Pak by cyklická rtěnka byla malována na čínského draka a ne vepře. Jinak řečeno, cyklické zlepšení by nebylo pastí, ale předzvěstí věcí příštích. Jak to posoudit?

Nechci předstírat, že odpověď lze najít jednoduše, ale můžeme se odrazit od toho, že nová rovnováha se točí čínského spotřebitele. Díky DB se můžeme podívat i na to, jak se mu vede. V prvním z následující dvojky grafů je vyznačen vývoj maloobchodních tržeb a prodej aut, v druhém vývoj reálných disponibilních příjmů:



Číňané sice nakupují nová auta, maloobchodní tržby ale trendově klesají a to samé už několik let platí o reálných příjmech. Což jistě není známka toho, že by v čínské ekonomice probíhal razantní posun směrem k ekonomice spotřebitele (o vývoji celkových dluhů nemluvě). Já tedy situaci vnímám tak, že do značné míry je stále ždímán starý ekonomický model a přes veškeré snahy o posun k nové rovnováze velkého pokroku dosaženo nebylo. Jak dlouho to ještě může jít tímto směrem? To je v případě Číny více společensko-politická, než ekonomická otázka. Dobrým indikátorem vznikajících tenzí je zde vývoj dluhů, který dobře vystihuje porovnání zadlužení čínského soukromého sektoru s mírou zadlužení zbytku EM od JPMorgan:

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688