Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.08.2016 12:57:50

Tesla dál pouze slibuje, činy chybí

Elon Musk před několika dny představil svůj další plán na rozvoj své společnosti Tesla Motors. Tento plán je stejný jako auta, které firma vyrábí: Je brilantní, inspirující, ale přichází se zpožděním a není dodělaný. Automobily od Tesly mají problémy s kvalitou, zároveň ale mají dlouhou řadu obdivovatelů, kteří jsou přesvědčení, že Tesla bude nakonec dominovat všem automobilkám. Realita je ovšem taková, že prodeje společnosti stagnují a pokud s tím chce Musk něco udělat, musí přijít s něčím jiným než s pouhým kázáním pro své věrné.

Musk už na začátku svého projevu řekl, že první velkolepý plán, který dal dohromady již před deseti lety, je nyní blízko svého naplnění. Jde o hodně odvážné prohlášení. Je pravdou, že se podařilo rozjet výrobu a prodej sportovního elektroauta, určitě ale nebyl vytvořen dostupný vůz, který by byl předmětem masových prodejů. Velký otazník pak najdeme i v oblasti využívání solární energie.

Právě nedokončený původní plán vysvětluje, proč Musk přišel s novým. Solární energie se na něm dostala na první místo a Musk chce nyní „vytvořit solární střechy, které budou integrovány s bateriemi“. Není pochyb o tom, že solární panely a baterie jsou komplementární produkty, ale Musk se příliš neobtěžuje s vysvětlováním detailů, jen obecně hovoří o přednostech společného prodeje těchto komponentů celého solárního systému. Zdá se, že je přesvědčen, že akcionáři Tesly a společnosti SolarCity (se kterou by Tesla měla podle plánu zfúzovat) více nepotřebují.

Revidován byl i cíl týkající se výroby a prodeje dostupného elektrovozu. Průměrná cena nového vozu v USA dosahuje 35 000 dolarů, takže Model 3 lze jen těžko považovat za dostupné auto. Vozy od Tesly už ale levnější nebudou a Musk tak mění svou strategii. Nyní chce vyrábět dva typy běžných vozů, dva typy SUV a jeden „nový pickup“.

Takový plán se zdá být obratem k pragmatismu, ale zároveň se Tesla nechce stát pouhým výrobcem luxusních vozů. Musk hovoří o tom, že automobily této společnosti budou vybaveny technologiemi, které majitelům umožní vydělávat s nimi peníze taxi službami. Budoucí „robotesla“ by se tak podle Muska mohla sama zaplatit. Podobné plány znějí příliš optimisticky. Už proto, že Tesla je jen jednou ze společností, které se hodlají zaměřit na nově vzniklý trh a které budou konkurovat společnostem, jako je Uber či Lyft. Peněz, které vaše Tesla tímto způsobem vydělá, tedy nebude zase tak moc.

Muskova vize se točí kolem solárních panelů, baterií a robotických taxíků. Jde o futuristický pohled, kterému je těžké odolat. Řada nápadů je zajímavých a investuje do nich už více společností. Není však radno zapomínat, že Tesla má problémy s tím, aby naplnila kvalitativní standardy u existujících vozů, o jejich ceně a nesplněných výrobních cílech nemluvě. Další ambiciózní cíle tak znějí spíše jako zajímavá intelektuální cvičení. Musk má vizi konglomerátu, jehož jedinou reálnou vazbou jsou ale pouze baterie. To je dost málo. Dokud se Tesle nepodaří naplnit svůj první cíl a ona nezačne vyrábět dostupné elektroauto, budou Muskovy nové nápady jen snahou uniknout realitě.

Autorem je Edward Niedermeyer.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   8:15  Koruna zpevnila a vyčkává na ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:13  Dolar zůstává naladěn na pozitivní vlnu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:09  Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   7:51  Ranní shrnutí (29.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688