Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mankiw: Proč lidé ohledně globalizace nevěří ekonomům

Mankiw: Proč lidé ohledně globalizace nevěří ekonomům

08.08.2016 14:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Politická debata v mnoha vyspělých zemích se točí kolem strachu z cizinců. Donald Trump tak brojí proti imigrantům i mezinárodním obchodním dohodám, Britové se rozhodli pro odchod z EU. Voliči přitom určitě nenaslouchají hlasu ekonomů. Například v případě Brexitu ekonomové jednoznačně varovali, že pokud Británie opustí EU, klesnou příjmy jak v této zemi, tak v Unii. V USA se zase přední ekonomové shodují na tom, že mezinárodní obchodní dohody americké ekonomice prospívají a platí to i o dohodách s Čínou. Podporu si ale přesto nezískali ani u Trumpa, ani u Clintonové.

Proč tolik lidí na obou stranách Atlantiku podporuje zeslabení mezinárodních ekonomických vazeb, když naprostá většina odborníků volá po úplně opačné politice? Sami ekonomové si v této otázce moc rady nevědí, možná mohou pomoci politologové. Konkrétně Edward Mansfield a Diana Mutz z University of Pennsylvania, kteří zkoumali postoje veřejnosti vůči volnému obchodu. Jejich práce nabízí určité odpovědi.

V učebnicích ekonomie najdeme, že otevřenost vůči mezinárodnímu obchodu zvyšuje celkovou prosperitu dané země. Zároveň ale víme, že někteří lidé díky ní získají, ovšem někteří ztratí. A i kdyby celkové zisky převýšily celkové ztráty, budou existovat lidé, kteří budou proti obchodu vystupovat, protože právě oni ztrácejí. Zmínění politologové ale takový čistě ekonomický pohled a vysvětlení odmítají. Zjistili totiž, že postoje lidí vůči mezinárodnímu obchodu nejsou ovlivněny tím, v jakém odvětví tito lidé pracují. Nezávisí tedy na tom, zda konkrétně jejich odvětví a firma těží z exportů a mezinárodního obchodu, či ne.

Politologové dále zjistili, že lidé se ohledně postojů k mezinárodnímu obchodu nerozhodují na základě svých vlastních zájmů, ale na základě širšího zájmu celé země. Důvodů může být několik. Lidé mohou být altruističtější, než se ekonomové obvykle domnívají. Je také možné, že kvůli vysoké nejistotě prostě předpokládají, že co je dobré pro celou ekonomiku, je dobré i pro ně.

Proč se ale vlastně lidé domnívají, že globalizace poškozuje celou ekonomiku? Jinak řečeno, proč lidé pochybují o tom, co ekonomové považují za samozřejmost? Analýza zmíněných politologů ukazuje, že tato skepse se odvíjí od víry v přínos větší izolace od zbytku světa, od nacionalismu a také od etnocentrismu (lidé věří, že právě jejich rasa a etnikum pracuje více než ostatní, je důvěryhodnější a spořivější). V celé věci tedy nehraje takovou roli ekonomie, ale spíše psychologie. Zajímavé pak je, že čím vzdělanější lidé jsou, tím pravděpodobněji pak odmítnou antiglobalizační politiku. A protože naše vzdělanost časem roste, můžeme být globalizačními optimisty.

Autorem je ekonom N. Gregory Mankiw.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Čínská data, maloobchodní tržby v USA a ČEZ… týdenní výhled
08.08.2016 11:00
Tento týden vyjdou americké maloobchodní tržby, které by měly pokroči...
Ropa: Rekordní sázky na pokles
08.08.2016 12:05
Produkce ropy ve Spojených státech stoupá, dovoz roste na nejvyšší úr...
Dlouhodobé investiční příležitosti - Technologický sektor: Valuace, E-commerce, Cloud, Internet, 5G
08.08.2016 13:55
IT sektor je stálicí našich investičních doporučení. Hlavním tahákem j...

Váš názor
  • Kde je zakopaný pes?
    08.08.2016 18:45

    Jestli ten zakopaný pes nebude úplně někde jinde. Lidé určitě nejsou altruističtí, ale také nejsou hlupáci. V USA si velmi dobře uvědomují, že globalizace nepřinesla za posledních 15 let střední třídě prakticky vůbec nic z pohledu růstu reálných příjmů, spíš právě naopak. Takže i když pro ekonomiku jako celek možná byla globalizace pozitivním přínosem, tak na ní ve skutečnosti opravdu vydělalo jen horních 10 tisíc. Takže to odmítání globalizace není možná namířeno ani tak proti globalizaci jako takové, ale proti velmi nerovnoměrné distribuci jejích efektů, kdy hrstka bohatých dále bohatne zatímco většina společnosti v lepším případě nechudne. Je zvláštní, že takovou docela evidentní věc může někdo i s poměrně vysokým vzděláním ignorovat. Asi holt vyšší vzdělanost nám samo o sobě nepomůže. Pokud nenajdeme klíč ke spravedlivějšímu rozdělení efektů globalizace, tak ji prostě většina voličů bude nesjpíš i právem odmítat.
    Skeptik
    • Re: Kde je zakopaný pes?
      08.08.2016 23:45

      Možná že by jistá část středních vrstev ve vyspělém světě už měla pochopit, že i bez globalizace by stejně došlo k tomu, že by rozvojové země dokázali snáze konkurovat jednodušším profesím. A to by se projevilo poklesem příjmu středních vrstev. Globálním trendům totiž nelze házet klacky pod nohy, aby v konečném důsledku na to nedoplatil právě ten, kdo se těmto změnám snaží bránit. Daleko lepší strategií je pochopit situaci a přizpůsobit se. A vyspělým zemím zbyla jen jedna možnost, jak si nadále zachovat ekonomickou pozici. Podstatně větší důraz na vzdělání, vědu a výzkum. To ale velká část společnosti nikdy nepochopí. A důvody bohatnutí těch nejbohatším až tak nesouvisejí se samotnou globalizací, jako se změnami ve způsobech řízení vyvolanými masovým nástupem výpočetní techniky a komunikačních technologií.
      QEntity
      •  
        09.08.2016 10:51

        Ale přece to, co popisujete je právě součást té globalizace. Takže je nesmysl říkat, že by k tomu došlo i bez globalizace. Navíc článek a diskuse není o tom, jestli šlo nebo nešlo globalizaci nějak zabránit nebo jí zbrzdit, ale o tom, jak a proč ji vnímají voliči. Můj argument byl, že voliči vnímají globalizaci jednoduše negativně proto, že jim z pohledu jejich ekonomické situace nic pozitivního nepřinesla. A mluvil jsem o střední třídě. Samozřejmě nižší sociální vrstvy jsou na tom ještě podstatně hůře, těm reálné příjmy významně klesly. Výsledkem je samozřejmě rostoucí sociální nerovnost a tím i napětí ve společnosti a logicky se hledá snadný cíl, na který je možné ukázat prstem a globalizace se přímo nabízí.
        Skeptik
        •  
          09.08.2016 11:01

          A ještě k tomu důrazu na vzdělání, vědu a výzkum. Vzdělání je v USA stále dražší (a tím stále méně dostupné) a přitom stále méně efektivní z hlediska reálného přínosu (dlouhodobého zvýšení příjmů daného jedince). Má to řadu různých příčin, ale výsledný efekt je zjevný - vzdělání je stále méně tím zázračným klíčem k vymanění se z pasti chudoby. To je samozřejmě pro střední vrstvy velmi frustrující - pokud chtějí svým dětem dopřát kvalitní vzdělání, musí obětovat stále více a přitom vlastně očekávat stále horší výsledek. Věda a výzkum - je velká otázka, nakolik skutečně tato položka může v globalizovaném světě společnost ekonomicky posunout dopředu jako celek. Vznikne pár míst pro pár špičkových expertů, ale masová výroba se potom odehraje v jihovýchodní Asii. A v horším případě ještě její výsledky seberou v USA práci dalším méně kvalifikovaným lidem a sociální nůžky se dále rozevřou. Tím neříkám, že se nemá podporovat výzkum, ale nějaké zázračné výsledky z hlediska sociální soudržnosti bych od toho neočekával.
          Skeptik
      • QEntity
        09.08.2016 6:07

        Důvodem bohatnutí těch nejbohatších je lidská hamižnost.
        kakadu
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)