Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  24.08.2016 11:22:39

Degraduje guvernérka Yellenová Fed?

Co můžeme očekávat od pátečního symposia Fedu v Jackson Hole

Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank

 

Dlouhodobá snaha médií odhadnout pravděpodobnost a načasování dalšího zvýšení sazeb ze strany Fedu už nikoho nebaví, protože se změnila v pouhou otázku, zda Fed v nejbližší době zvýší sazby alespoň jednou, nebo vůbec. Pouze výsledek brexitu a následné oslabení libry ukazuje, že hlavní směnný kurz stále žije.

 

Tento pátek vystoupí guvernérka Fedu Janet Yellenová na výročním symposiu Fedu v Jackson Hole. Půjde o jedinečnou příležitost vyslechnout si názory nejdůležitějších centrálních bankéřů světa na současnou měnovou politiku z dlouhodobého hlediska a nebavit se jen o krátkodobém kdy a zda zvýšit sazby. Napětí z tohoto projevu zvyšuje nejen neshoda mezi představiteli Fedu o nutnosti dalšího zvyšování, ale také náznaky, že někteří jeho představitelé nejsou spokojeni s nástroji současné monetární politiky a jejich vhodností pro dlouhodobou podporu americké ekonomiky.

 

Nejprve zveřejnil své stanovisko předseda sanfranciského Fedu John Williams který byl klíčovým podřízeným Janet Yellenové v době, kdy sanfranciský Fed vedla ona ve kterém uvedl, že přirozená úroková sazba je nyní mnohem nižší než v minulosti, což zvyšuje nebezpečí, že politická úroková sazba se bude pohybovat kolem nuly nebo i pod ní a že se tím prodlouží doba recese, protože monetární politika nemá takový dopad, jako měla v minulosti. Pokud se takové situaci máme vyhnout, tvrdí Williams, je třeba využít fiskální politiku a další politiky (např. nominální cílení na HDP tedy v podstatě vytištění takového množství peněz, které zajistí alespoň nominální růst, když už ne ten skutečný). K tomu se přidal místopředseda Fedu Stanley Fischer, který tento víkend zpochybnil, zda je monetární politika tím pravým nástrojem, který americké ekonomice pomůže od dlouhodobých problémů, tedy např. zpomalení růstu. Naopak poukázal na účinná fiskální a regulační opatření, která nabízejí lepší řešení.

 

To vše představuje provokativní obrázek, protože Fischer má ve Fedu silné slovo a Williams je dlouhodobý spolupracovník Yellenové z dob sanfranciského Fedu. Další zmatek do situace vnesl nedávný jestřábí projev vlivného newyorského prezidenta Fedu Williama Dudleyho o nutnosti dalších zvýšení sazeb, ke kterému se přidal i Williams ze San Franciska.

 

Dočkáme se tedy v pátek od Yellenové něčeho? Od roku 2014, kdy se postavila do čela Fedu, byla vždy velmi opatrná. A jak bude trh vnímat změnu dlouhodobé politiky Fedu jako holubičí, nebo jestřábí? Na jedné straně je přiznání, že se Fed nachází v novém světě, kde je růst ohrožen, holubičí, protože naznačuje, že Fed nebude sazby příliš zvyšovat vzhledem k tomu, že neočekává návrat inflace, dokud se silně neprojeví fiskální stimuly a strukturální reformy. Tím by se také zrušila část citlivosti trhu na vstupní údaje. Na druhou stranu bude jakékoli brzké zvýšení sazeb vnímáno jako jestřábí, protože trh předpokládá, že zvýšení sazeb více než jednou v příštích 12 měsících je nepravděpodobné. Ale co kdyby Fed místo toho provedl dvě rychlá zvýšení sazeb a potom sdělil brzy obměněnému Kongresu a prezidentovi, že teď je to na vás?

 

Je také možné, že Fed vedený Yellenovou prostě hodlá degradovat sám sebe poté, co si Greenspan a Bernanke více než 25 let hráli na pány všehomíra. Yellenová možná schválně poukazuje na neschopnost Fedu řešit dlouhodobé ekonomické potřeby. Pokud Fed skutečně provede tento obrat v dlouhodobé politice, protože jej unavilo být zahnán do kouta, budou sázky skutečně vysoké. V pátek můžeme očekávat, že všechny výroky budou pečlivě zaobaleny do opatrných frází. Pokud se dozvíme něco zajímavého, i kdyby jen nepřímo, dopad na měnové trhy zoufale vyhlížející nový vývoj bude poměrně značný.

 

O autorovi

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

 

 

 

Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688