Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Překvapivý nejslabší bod globálního finančního systému

Překvapivý nejslabší bod globálního finančního systému

30.08.2016 12:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Kde se nachází nejslabší část globálního finančního systému? Mohli bychom tvrdit, že jím je čínský bankovní systém s jeho hrou špatných úvěrů. Nebo by jím mohla být společná evropská měna, kterou používá devatenáct zemí, z nichž má každá své dluhy a zranitelný finanční sektor. Pokud by však naším měřítkem byla pouhá velikost problému, nejlepším kandidátem by byl americký trh s bydlením.

Americký trh s bydlením má hodnotu 26 bilionů dolarů. Tím tedy převyšuje kapitalizaci akciového trhu. Když v roce 2006 začaly ceny nemovitostí klesat, vyvolalo to řetězovou reakci a nakonec globální finanční krizi. Deset let poté se domníváme, že hypotéční monstrum už bylo zkroceno. Ve skutečnosti je ale stále obrovské, do značné míry znárodněné, neziskové a podkapitalizované. A zůstává hrozbou pro celou světovou ekonomiku.

Důvodem, proč si toho téměř nikdo nevšímá, jsou rostoucí ceny bydlení. Ceny se tam pohybují směrem k předchozím maximům a klesá tak podíl domácností, jejichž hypotéka má vyšší hodnotu než jejich majetek. Spojené státy také na rozdíl od Evropy vyčistily své banky, které mají nyní ve srovnání s rokem 2007 dvojnásobnou výši kapitálu, omezily svá rizika a náklady. Regulátoři a vedení bank se chlubí, že problém „příliš velké na to, aby padly“ už byl vyřešen a daňoví poplatníci už jsou podle nich v bezpečí.

Tohle ovšem platí jen ve snu. Banky sice mají dost rezerv, jenže riziko se nachází někde jinde. Většina hypotéčních dluhů je koncentrována na dluhopisovém trhu a ne u bank. Hypotéky jsou zabaleny do obligací, jsou jim poskytnuty garance a následně se tyto obligace prodávají po celém světě. Investoři od Wall Street až po Peking jich mají na 7 bilionů dolarů. Když v roce 2008 začali panikařit, vstoupila na scénu vláda a poskytla garance. Bylo to považováno za přechodný nástroj, jenže nyní má garanci americké vlády 65 – 80 % nově poskytovaných hypoték. Taková je situace v zemi svobodného podnikání.

Tyto garance významně snižují pravděpodobnost opakování globální paniky, ke které došlo v letech 2008 a 2009. Jen šílenec v Bílém domě by se totiž mohl domnívat, že Spojené státy by něco získaly tím, že by jejich vláda nedostála svých slibů a garancí. I tento znárodněný systém má ovšem svá rizika, která ale nejsou na první pohled tak patrná. Stát za garance nevyžaduje mnoho a daňoví poplatníci tak v podstatě dotují dlužníky částkou dosahující asi 150 miliard ročně. To odpovídá 1 % HDP. Vládní hypotéční stroj nemusí generovat zisky a rezervy a tudíž mu nemohou konkurovat dobře spravované soukromé společnosti. Řada bank se tak z trhu stáhla. Jestliže ale přijde další krize, účty bude opět platit daňový poplatník. Jejich hodnota by dosáhla 2 – 4 % HDP, což není daleko od nákladů spojených se záchranou bank v roce 2008 a 2009.

Politici a regulátoři nad tím vším jen krčí rameny. Tvrdí, že systém může být šílený, ale přísná regulace zabrání tomu, aby se opět začaly kupit nesplácené půjčky. Domácnosti navíc snížily své dluhy a ty stávající jsou schopny lépe splácet. Takový pohled je ale příliš optimistický. Investice do bydlení je u méně zámožných Američanů stále vnímána jako hlavní způsob zbohatnutí. Existuje tak implicitní politický tlak na to, aby úvěrové standardy byly uvolňovány. To znamená, že krize v této oblasti je v USA opakujícím se jevem. Když pak podíl domácností, které mají vlastní dům, klesne z 69 % na 63 %, lidé jako Donald Trump to neuvidí jako vítaný vývoj, ale jako chybu. Globální investoři pak stále vnímají americké dluhopisy jako bezpečná aktiva a to je další motivací pro pokračující tvorbu hypoték.

Řešení by mělo být stejné jako u bank. Hypotéční společnosti, které poskytují garance, by měly být donuceny k navýšení kapitálu a měly by zvýšit poplatky tak, aby generovaly zisky. Tyto náklady by nesla veřejnost, ale došlo by k eliminaci neustále pokračujících skrytých dotací. Na hřišti by platila stejná pravidla pro všechny a soukromé společnosti by mohly poskytovat více hypoték. V celém systému ale najdeme řadu skupin se svými vlastními zájmy. Dlužníci chtějí nízké hypotéční sazby, vláda ukazuje zisky, které jí systém přináší, ale o skrytých nákladech nehovoří. Pokud ovšem toto hypotéční monstrum nebude zkroceno, finanční systém bezpečný nebude.

Zdroj: The Economist


Čtěte více:

Proč jsou valuace evropských akcií stále tak nízko?
30.08.2016 11:00
Pokud vezmeme do úvahy výši dlouhodobých sazeb a nominální tempo růst...
Summers o makroekonomické výzvě naší generace
29.08.2016 14:00
John Williams napsal jednu z nejlepších analýz monetární politiky, kte...
Proč nikdo nevěří čínskému trhu
30.08.2016 11:20
Když čínský regulátor před několika dny sdělil, že stáhne z trhu akcie...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data