Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nechybujte s Buffettem

Nechybujte s Buffettem

06.09.2016 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Warren Buffett je už dlouho aktivní v oblasti politiky. V polovině sedmdesátých let se mu zalíbily slavnostní večeře ve Washingtonu, v osmdesátých letech strávil víkend na golfu s Ronaldem Reaganem. Arnoldu Schwarzeneggerovi pomáhal do křesla guvernéra Kalifornie, v roce 2008 hovořili John McCain i Barack Obama o tom, že by Buffetta měli rádi za svého ministra financí. Letos se Buffett k politice opět hlasitě vyjadřoval. Ve svém posledním výročním dopise investorům, kde se obvykle zaměřuje jen na lidové vtipy a výši rezerv pojišťoven, napsal i následující: „Po 240 let bylo velkou chybou sázet proti Americe.“ Na počátku srpna pak Buffett stál vedle Hillary Clintonové a kritizoval povahu a podnikání Donalda Trumpa.

Intenzita Buffettových politických intervencí v čase roste a to samé platí o tom, jak vážně je veřejnost bere. Částečně je to dáno tím, jakých finančních úspěchů dosahuje Berkshire Hathaway, jejíž hodnota nyní dosahuje 363 miliard dolarů a která je šestou nejhodnotnější firmou na světě. Buffett je minimálně dvacetkrát bohatší než Trump a letošní valné hromady společnosti se zúčastnilo 40 000 lidí (před 20 lety to bylo 5 000 lidí). Po smrti Steva Jobse se Buffett stal korporátním hrdinou USA a je považován za ikonu spravedlivějšího a vstřícnějšího kapitalismu.

Buffetovy zájmy

Buffett ale není tak svatý, jak by se zdálo. Má své vlastní zájmy a podle toho jedná. Činí tak v rámci zákona, ale pokud by se tak chovaly všechny společnosti, ekonomika by na tom byla hůř. Příkladem je jeho tak často skloňovaný vztah k zaměstnancům. Realita je ale trochu jiná. Například v roce 2013 se Berkshire spojila se společností 3G, která je známá restrukturalizacemi nakupovaných firem. Měla na starost i fúzi Kraftu s Heinzem a počet zaměstnanců zde od té doby klesl o desetinu. Investor Daniel Loeb zase poukazuje na to, že Buffett hovoří o placení vyšších daní, ale sám se jim snaží vyhnout, jak jen může. A je pravda, že Berkshire platí stále méně daní relativně k tomu, jaké zisky vydělává. Minulý rok její daně, které byly skutečně zaplacené v hotovosti, dosáhly výše odpovídající 13 % zisku před zdaněním a tím se společnost zařadila mezi firmy s nejnižší daňovou zátěží.

Buffett hlasitě kritizuje Wall Street, během krize roku 2008 se však podílel na záchraně Goldman Sachs. Berkshire také byla klíčovým akcionářem v agentuře Moody’s, která hrála významnou roli při vzniku hypoteční krize. Samotná Berkshire je také aktivní v oblasti financí a zejména v pojišťovnictví, vlastní 10 % Wells Fargo, která je největší americkou bankou podle tržní hodnoty. Celé toto investiční portfolio Buffettovy společnosti přitom nebylo regulátorem klasifikováno jako systematicky důležité.

Buffett se často vyjadřuje k tomu, jak mají být společnosti spravovány. Minulý měsíc spolu s dalšími významnými podnikateli volal po zlepšení managementu společností a jedním z jejich požadavků bylo přijetí účetních zásad GAAP. Berkshire ale ve svých firmách prosazuje vlastní systém sledování výsledků, který je založen na „vnitřní hodnotě“. Buffettova první žena působila v dozorčí radě Berkshire až do svojí smrti v roce 2004 a jeho syn se možná stane dalším předsedou společnosti.

Investice do oligopolů

Podobným nesrovnalostem se během dlouhého podnikatelského života vyhne jen málokdo - u Buffetta je ale důležitá ještě jedna věc: Jeho zájem o oligopoly. Poté, co nedosáhl dobrých investičních výsledků v textilním odvětví, u aerolinek a výrobců obuvi, dospěl k názoru, že by měl investovat hlavně do společností, které mají silné frančízy a které jsou dobře chráněny před konkurencí. V osmdesátých a devadesátých letech tak sázel na známá jména jako Gillette a Coca-Cola. Dnes Berkshire vlastní řadu mikromonopolů od výrobce oblečení pro vězeňskou stráž až po velké oligopolistické společnosti.

Pokračující buffettizace americké ekonomiky znamená, že stále více investorů se zaměřuje na stabilní byznys s jasným zaměřením, vysokou návratností a podílem na trhu. Pro firmy se stalo prioritou snižování nákladů a zvyšování marží, klesají reinvestice. Buffett je podobně jako Jobs schopen vytvořit kolem sebe pole, které mění realitu. Berkshire dokázala od roku 1965 vydělat akcionářům v průměru 21 %, což je dvojnásobek návratnosti indexu S&P 500. Buffettův přístup může společnosti zčásti prospět v případě, že jej budou kopírovat i jiní. Jako návod na změnu kapitalismu by ale sloužit neměl. Opatrné shromažďování kapitálu v tradičních odvětvích a firmách s oligopolistickou pozicí není univerzálním receptem a ekonomika potřebuje spíše nižší ceny, více chuti pro rizikovější projekty, více investic a konkurence.

Zdroj: The Economist


Čtěte více:

Tento způsob klidu zdá se mi poněkud nešťastným
02.09.2016 17:40
V podstatě si nyní užíváme klidu. Ekonomika Spojených států nabírá na ...
Americkému průmyslu začínají přibývat objednávky
02.09.2016 16:13
Průmyslové objednávky v USA se za červenec zvedly o 1,9 procenta, což...
Wall Street uzavřela týden růstem navzdory slabším makrodatům
02.09.2016 22:00
Americké trhy v závěru týdne uzavřely s mírnými zisky, když investoři ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)