Firmy vyrábějící cukr platily v šedesátých letech vědcům, aby bagatelizovali negativní vliv cukru na lidské zdraví a namísto toho se zaměřovali na kritiku tuků. Ukazují na to nově zveřejněné dokumenty, které objevili vědci z University of California. Podle nich byl padesátiletý výzkum v oblasti výživy a nemocí srdce do značné míry ovlivněn právě odvětvím výroby cukru. To bylo podle vědců schopno po celá desetiletí oddalovat diskusi o vlivu cukru na naše zdraví.
Organizace Sugar Research Foundation konkrétně zaplatila třem vědcům z Harvardu částku odpovídající dnešním 50 000 dolarům za zveřejnění článku o cukru, tucích a chorobách srdce. Článek pracoval ovšem pouze s předem vybranými studiemi a bagatelizoval vliv cukru. Namísto toho se zaměřoval na negativní dopady tuků. Jde sice o událost, ke které došlo před padesáti lety, ovšem podle některých zpráv ovlivňují potravinářské společnosti výzkum v této oblasti nadále.
New York Times minulý rok přinesly informace o společnosti Cola, která je největším výrobcem slazených nápojů na světě. Ta poskytla miliony dolarů na výzkum, který měl za cíl rozporovat vazbu mezi slazenými nápoji a obezitou. Podobně se chovají například výrobci sladkých tyčinek. Ti zase financovali výzkum tvrdící, že děti, které tyto tyčinky jedí, obvykle váží méně než ty, které je nejedí.
Diskuse o negativním vlivu cukrů a tuků na naše zdraví pokračuje dodnes. Akademický výzkum je obvykle základem dietních doporučení a ta se dnes zaměřují zejména na boj s nasycenými tuky. Sílí ovšem názory, že stejně škodlivé jsou uměle slazené potraviny. Walter Willett z Harvard T. H. Chan School of Public Health tvrdí, že konflikt zájmů v akademické sféře je dnes mnohem více sledován a pravidla se ve srovnání s šedesátými lety změnila. I tak ale uvedené jasně ukazuje, že akademický výzkum by měl být financován spíše z veřejných zdrojů a neměl by záviset na korporátním sektoru. Willett také tvrdí, že máme k dispozici jen omezená data týkající se dopadu tuků a cukru na naše zdraví. I tak lze ale konstatovat, že zejména slazené nápoje představují z hlediska onemocnění kardiovaskulárními chorobami riziko.
Autorem je Anahad O’Connor.
Zdroj: NYTimes