Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co nový normál skutečně znamená pro monetární politiku

Co nový normál skutečně znamená pro monetární politiku

22.09.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro současnou monetární politiku, která operuje v prostředí nového normálu, je rozhodující několik faktorů. Prvním z nich je inflace, která se soustavně pohybuje pod cílem centrálních bank, a s ní související zploštělá Phillipsova křivka. Během posledních desetiletí se centrální bankéři spoléhali na empirický vztah mezi inflací a nezaměstnaností, který odráží právě Phillipsova křivka. To ukazuje, že s klesajícími rezervami na trhu práce rostou inflační tlaky. Po roce 2012 se ale inflace v USA příliš nemění i přesto, že nezaměstnanost výrazně klesla. V době, kdy klesla z 8,2 % na 4,9 %, se inflace stále drží pod cílem ve výši 2 %. Jinak řečeno, Phillipsova křivka je nyní podle všeho výrazně plošší než dříve.

Zdá se tedy, že bychom se spíše než přestřelení inflace měli obávat dlouhodobějšího podstřelování inflačního cíle. Podle některých průzkumů jsou sice inflační očekávání stále pevně ukotvena na 2 %, ovšem průzkumy mezi spotřebiteli naznačují, že očekávání se snižují. I to ukazuje, že další utahování podmínek na trhu práce sebou pravděpodobně ponese jen omezený dopad na růst inflace a důvody pro utahování monetární politiky jsou tak méně přesvědčivé.

Dalším významným rysem nového normálu je vývoj na samotném trhu práce. Ukazuje se totiž, že má větší rezervy, než se původně zdálo. Měli bychom tedy být otevřeni možnosti, že na trhu práce může dojít ještě k dalšímu výraznému zlepšení. Mohli bychom čekat, že když je měsíčně vytvořeno v průměru 180 000 nových pracovních míst, míra nezaměstnanosti bude znatelně klesat, ale ona namísto toho stagnuje.

Současná míra nezaměstnanosti ve výši 4,9 % se sice pohybuje velmi blízko odhadům přirozené míry nezaměstnanosti, tyto odhady jsou ale velmi nejisté, postupně klesají a nemůžeme vyloučit, že uvedená míra nezaměstnanosti nyní leží výrazně níž, než se domníváme. Rezervy na trhu práce také nelze posuzovat pouze podle míry nezaměstnanosti. Důvodem jsou například lidé pracující na částečný pracovní úvazek. Právě jejich počet se stále pohybuje výrazně nad předkrizovým standardem.

Jmenovat bychom také měli vývoj v zahraničí. Dezinflační tlaky v Evropě a některých dalších ekonomikách se budou projevovat také v USA. Velkým výzvám čelí rovněž Japonsko a je zarážející, že inflace v této zemi i v Evropě zůstává pod cílem navzdory aktivní a kreativní monetární politice. Tento vývoj ukazuje na past nízkého růstu, očekávání a inflace, kterým bychom se měli snažit vyhnout. Nebezpečí mohou představovat i rozvíjející se ekonomiky. Čína prochází hlubokými změnami a tempo růstu její ekonomiky bude pravděpodobně nadále klesat.

Globální finanční trhy jsou úzce propojeny, a Spojené státy tak musí vývoji v zahraničí věnovat pozornost. Výzkum naznačuje, že zejména pohyby měnových kurzů jsou dnes mnohem více než dříve závislé na kombinaci americké ekonomické politiky na straně jedné a vývoje v zahraničí na straně druhé. Americký dolar je považován za bezpečné útočiště a na jeho kurz tak mají mimořádně silný dopad zejména negativní poptávkové šoky v jiných ekonomikách. Kurz dolaru se pak obratem promítá do ekonomické aktivity v USA. Ukazuje se dokonce, že tento efekt je znatelný zejména u korporátních investic a ve výrobním sektoru.

Posledním faktorem je pravděpodobný dlouhodobý pokles neutrálních sazeb. Před deseti lety by bylo nemyslitelné, aby byla ekonomická aktivita a inflace tak nízko při sazbách nastavených k nule. Dnes je ale situace přesně taková, a tudíž je logické se domnívat, že skutečně dochází k poklesu neutrálních sazeb. Vše uvedené by nás tedy mělo vést k závěru, že monetární politika bude i nadále čelit asymetrickým rizikům. Z hlediska managementu rizika by podle mého názoru měla být monetární politika nastavena tak, abychom se zajistili proti nízké inflaci a utlumenému růstu namísto toho, abychom se snažili o preventivní zvyšování sazeb.

Autorkou je guvernérka Fedu Lael Brainardová.

Zdroj: Fed



Čtěte více:

El-Erian: Situace na trhu se mění, likvidita už nepomůže
22.09.2016 11:00
V pátek devátého září si americké akcie prošly nejhorším obchodním dne...
Čemu by se Clintonová mohla přiučit od Borise Jelcina
21.09.2016 14:00
Hillary Clintonová neinformovala o tom, že trpí zápalem plic. V této s...
Fed neriskoval a úroky nezvýšil, akce do konce roku ale je ve hře
21.09.2016 22:06
Americká centrální banka nezariskovala a raději vyšla vstříc očekávání...
Nečinnost Fedu pomohla ropě i zlatu, žlutý kov nejvýše za dva týdny
22.09.2016 12:10
Ropa dnes pokračuje v solidním růstu a zlato se vyšplhalo až na nejvy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách