Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mytické mzdové minimum

Mytické mzdové minimum

05.10.2016 16:39
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Možná až trochu radikální se může zdát rozhodnutí o navýšení minimální mzdy v ČR, které má vstoupit v platnost na začátku příštího roku. Minimální mzda má totiž vzrůst o více než 11 %, respektive o 1 100 korun, na rovných 11 000 . Někoho tento krok rozhořčí, protože v krajním případě považuje minimální mzdu za přežitek deformující nabídku a poptávku na trhu práce, někoho tento krok potěší, protože pamatuje na ty nejslabší, avšak většiny se naprosto nijak nedotkne. Zkusme se podívat bez emocí, co vlastně tento krok znamená.

Asi není žádným překvapením, že minimální mzda se dotýká jen velmi malého okruhu zaměstnanců. Navíc v řadě případů se tento institut nepoužívá jako ochrana před „bídou“ zaměstnance, ale jako nástroj pro vyhnutí se placení sociálního a zdravotního pojištění. Oficiálně takto pracující lidé dostávají minimum a bokem v obálce zbytek. Pro tento způsob odměňování zaměstnanců tedy hraje minimální mzda poněkud jinou roli, než ve skutečnosti má a navíc snižuje příjem sociálního a zdravotního systému. Při troše dobré vůle si asi každý dokáže představit nějaký ten příklad z reality běžného života. A tyto případy tedy nemá smysl používat jako argument, proč minimum nezvyšovat.

Tam, kde minimální mzda hraje opravdu svoji roli, může skutečně její zvýšení (a s ním spojený růst nákladů v podobě pojistného placeného zaměstnavatelem) zájmy firem či živnostníků negativně ovlivnit. Zřejmě uslyšíme argumenty o snížené konkurenceschopnosti apod. V tomto směru bychom si však měli vzpomenout na fakt, že do roku 2013 se minimální mzda šest let neměnila, a tak její následné rychlejší zvyšování nevypadá až tak dramaticky. Zvlášť ne, když minimální mzdu srovnáme s průměrem či mediánem mezd v podnikatelském sektoru. Je to třeba pro někoho nepříjemné, ale rozhodně naše ekonomika nemůže primárně stát pouze na super levné pracovní síle. Nakonec minimální mzda by měla plnit i motivační funkci pro ty, kteří doposud preferovali sociální síť, takže její zvyšování působí v tomto směru logicky.

Pokud se nám zdá zvýšení minima o 1 100 korun jako přece jen radikální, tak si vzpomeňme na to, co se děje na trhu práce v posledním roce. V ekonomice je už nyní 140 tisíc volných pracovních míst (samotný průmysl rovněž hovoří o potřebě dalších 140 tisíc), tak je zřejmé, že firmy trápí spíše něco jiného, než zvyšování mezd okrajové části zaměstnanců. A nejde zdaleka jen o poptávku po vysoce kvalifikovaných zaměstnancích, neboť jednou z nejvíce vyhledávaných profesí je manipulační či pomocný dělník a to i v regionech s nadprůměrnou nezaměstnaností. Podniky jsou tak pod stále větším tlakem, jak nové zaměstnance vůbec získat a s nabídkou jedenáctitisícové mzdy je rozhodně neokouzlí. Ostatně stávající nabídka se pohybuje v průměru těsně pod 15 tisíci a tato místa jsou už nyní takříkajíc ležákem. Firmy jsou tak už nyní tlačeny ke zvyšování mezd bez ohledu na zákonem stanovené minimum.

Jestli se někoho zvýšení minimální mzdy skutečně dotkne negativně, tak to budou lidé v invalidním důchodu, na něž se vztahovala zvláštní – nižší – sazba minimální mzdy. Jsou to lidé, kteří v důsledku svého handicapu obvykle už tak mnohem hůře sháněli práci a nižší mzdy je do jisté míry na trhu práce zvýhodňovaly. Od příštího roku však budou postaveni na roveň zdravých výkonných zaměstnanců a veškerá motivace zaměstnavatelů tím mizí. Jestli to vykompenzuje nějaká speciální dávka podporující zaměstnávání handicapovaných je velkou neznámou. Zvlášť, když vezmeme v úvahu, jak „jednoduché“ je takovou podporu získat.

PS:
A nakonec, aby to nebylo až tak jednoduché, je tu ještě jeden „dílčí“ aspekt mzdového minima. Sice se všichni soustředíme na oněch 9.800 či 11.000 korun, tak stále ještě existuje dalších 7 „minimálních mezd“ či přesněji nejnižších úrovní zaručené mzdy. A ty se už dotýkají většího počtu zaměstnanců a mohou mít mnohem citelnější dopad, protože ty mohou růst o 1300-2200 podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávané práce.

Petr Dufek

Pozice: makroekonomický analytik

Petr Dufek vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě. Od roku 1997 pracuje jako analytik v ČSOB. Nejprve v rámci strategie, následně v útvaru hlavního ekonoma a nyní na finančních trzích. Vedle působení v ČSOB pracuje jako externí učitel na Vysoké škole ekonomické.

Témata: Zaměřuje se na českou a slovenskou ekonomiku, bankovní sektor a na dění na finančních trzích.


Čtěte více:

Nová doba: Největší hodnotu mají firmy, které nic nevlastní
05.10.2016 11:00
Amazon má jen několik málo kamenných obchodů, Uber nedisponuje vlastní...
Interbrand: Nejcennější značkou světa zůstává Apple
05.10.2016 10:36
Nejcennější značkou světa zůstává Apple. Hodnota této značky letos sto...
V ČR se zvýší minimální mzda na 11 000 korun měsíčně. Rozhodla vláda
05.10.2016 12:18
Minimální mzda stoupne od 1. ledna 2017 na 11 000 korun měsíčně. O n...
Americké zásoby hýbou ropou, Brent se přiblížil k 52 dolarům
05.10.2016 15:12
Ropa po mírném úterním zaváhání míří vzhůru. Severomořský Brent se do...

Váš názor
  • Jak nedotkne?
    06.10.2016 9:15

    Minimální mzda zdražuje všechno v ekonomice.Je to skrytá daň.
    mc
    • Re: Jak nedotkne?
      06.10.2016 9:56

      Každá mzda zdražue vše v ekonomice. Dokážeš si představit, jak by mohlo být vše levné, kdyby lidi makali úplně zadarmo?
      ..
      • Tomuhle nejde o to, aby lidé makali zadara
        06.10.2016 10:05

        ale aby se co největší část mzdy dala vyplácet mimo účty - protislužbami, naturáliemi, prachama na ruku apod., ale aby tihle lidé mohli parazitovat na sociálním státu - měli zubaře zadara, děti mohly studovat zadara apod.. Je celkem jasné, že pro něj jde o zvýšení daní, ale ve skutečnosti jde alespoň o částečné narovnání daní.
        mamon
  • Parii a p. Dufkovi palec nahoru
    06.10.2016 8:26

    Tenhle příspěvek má rysy vyváženosti a reálného pohledu na věc. Zvlášť oceňuji druhý odstavec, protože tohle české podnikatelské optimalizování daní je opravdu velmi nespravedlivé k poctivým zaměstnavatelům, taková ódeessesácká cesta po modré. Snad už konečně odzvoní té topolánkovské zlodějské bandě. V Rráglu si se svým horolezcem užili své.
    mamon
  • Nedělejte z lidí blbce
    05.10.2016 20:46

    alespon tady ne. O min. mzdu vůbec nejde. Je to normální resp.nenormální skryté zvýšení daní. Každý kdo není nějak zaškatulkovaný zaplatí na odvodech více a agentovi to hodí 1 mld napřímo a přes posun mezd v celém pásmu pár dalších mld na odvodech na soc. a zdrav. poj. i na daních. Alespon tolik bych čekal od ekon.webu.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Pokud dovolíš, jen Ti opravím druhou větu
      06.10.2016 8:30

      Je to normální resp. spravedlivé narovnání daní.
      mamon
      • Mamon
        06.10.2016 9:47

        cha nenech se oblbovat, co je normálního na tom, že chudák na kterého má zaměstnavatel 14 tisíc dostane do ruky jen 9 a stát sebere 5 tisíc, co je správně na tom, že kdo začne podnikat tak má hned posílat státu min. 5 tis, za katastrofální státní služby a buzeraci, stát je největší zloděj, ale ovčané to nechtějí vidět, protože vlastní odpovědnost, včetně společenské podpory potřebným třeba přes charitu vyžaduje námahu aktivitu a o tu nikdo nestojí zvláště ne současní soudruzi ve vládě :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: Mamon
          06.10.2016 10:02

          Tak zdravotnictví, školství, výplata dávek a důchodů. policie i stavba silnic něco stojí. Někdo to platit musí. Ideálně když se podílejí všichni.
          ..
          •  
            06.10.2016 10:16

            o tom žádná, ale proč se zvyšování daní prodává před volbama jako pomoc politiků chudákům občanům to je stejné jako se náhodou zveřejní stav státní pokladny o měsíc dříve než normálně a náhodou pár dní před volb.do krajů, jo a jsem rád že jsi zdráv tak jen pro tvé info zdravotnictví fakt zdarma nemáme a vyplácení dávek ve výši i několika desítek tisíc na rodinu je výsměch pracujícím
            Mike -Green D. is killing Europe
            •  
              06.10.2016 10:52

              Já snad tvrdil, že zdravotnictví je zadarmo? A dávky desítky tisíc?? Kdybych přišel o práci taky budeme jako rodina pobírat 30 tis. nebo i víc. Přijde mi to fér vzhledem k tomu kolik aktuálně platím.
              ..
              •  
                06.10.2016 11:05

                zapomeň to je jen pro vyvolené, kteří nikdy nehrábli a vše se jim počítá z průměru, Tvůj ukol je platit, pokud budeš bez práce tak Ty jako normální dostaneš kulové
                Mike -Green D. is killing Europe
                •  
                  06.10.2016 11:14

                  Manželka na mateřské má nějakých 16 moje podpora v nezaměstnanosti by byla strop, Což je tuším obdobné číslo. Možná by byly i přídavky na děti...
                  ..
            •  
              06.10.2016 10:43

              ... přínosná debata. Jeden poznamená, že zdravotnictví něco stoií a Mike na to reaguje, že ho musí informovat, že zdravotnictví fakt zdarma nemáme.
              Donald rulezzz
    • Re: Nedělejte z lidí blbce
      05.10.2016 22:00

      ... bez rychlejšího zvyšování mezd bude tahle země pořád ekonomicky chcípat. Jistě, nékteří podnikatelští ňoumové to neustojí, schopnějśí holt budou muset více máknout a ne pouze podŕimovat. Více peněz mezi lidmi, vetší spotŕeba a hle, je tu boom.
      Donald rulezzz
      •  
        05.10.2016 23:54

        Presne. Meli to zvysit aspon na 50k, aby ten boom byl sky high. Tvl.
        Hruškovec přelahodný
        •  
          06.10.2016 10:30

          ... já Ti Tvůj názor neberu, i když mi přijde extrémní a sám mám jiný. Mám názor, že mzdy v ČR jsou ubohé a důvodem je, že zaměstnanci jsou ovećky.
          Donald rulezzz
          •  
            06.10.2016 11:09

            Mame podobny nazor. Mzdy v CR jsou ubohe a odpovidaji ubohe proktivite prace.
            Hruškovec přelahodný
            •  
              06.10.2016 11:16

              ... může to tak do jisté míry být. Nicméně mzdový tlak je tlak i na produktivitu. Ovšem čistě intuitivně si nemyslím, že kupř. produktivita v Boleslavi nějak fatálně zaostává za německou. Mzdy jsou odvislé nejen od produktivity, ale i od obecného trhu práce.
              Donald rulezzz
              •  
                06.10.2016 11:27

                V ramci celku to tak do znacne miry je. Lze take konstatovat, ze zvysena produktivita podporuje rust mezd... Boleslav je jiste peknym prikladem a lze si jen prat, aby takovych bylo v nasi zemi prehrsel.
                Hruškovec přelahodný
                •  
                  06.10.2016 11:33

                  ... pokud je v Boleslavi německá produktivita¨a nejsou tam německé mzdy, znamená to, že mzdy produktivitu reflektují pouze zčásti.
                  Donald rulezzz
                  •  
                    06.10.2016 11:45

                    Je dobre, ze v Boleslavi zustavaji konkurenceschopni a region bohatne. Nicmene, budu se drzet celku. Nemecke mzdy rovnez neodpovidaji produktivite. Jejich uroven je dana extremni silou odboru, coz plati v cele socialisticke EU. Tedy same netrzni sily, ktere pokrivuji co pokrivit lze.
                    Hruškovec přelahodný
                    •  
                      06.10.2016 12:23

                      Německo má i těmi svými mzdami vyrovnaný rozpočet
                      mamon
                    •  
                      06.10.2016 12:21

                      ... ano to je dobré, ovšem v Německu také zůstávají konkurenceschopní, a to při významně vyšších mzdách. K věci, v Německu je socialismus a vysoké mzdy, v ČR je socialismus a nízké mzdy. Ano, vysvětluji si to stejně jako Ty, čeští zaměstnanci sebou nechají orat. A s tím by něco měli dělat, mzdy se samy nezvýší, mezi lidmi bude stále zbytečně málo peněz, spotřeba zůstane zbytečně nízká, a ekonomika tudíž nebude vzkvétat. Jistě bude v souvislosti s rychlejším růstem mezd vhodné poskytnout čas na adaptaci.
                      Donald rulezzz
          • 37-38 tis
            06.10.2016 10:43

            je průměrný mzdový náklad v ČR to Ti příjde málo ? (já vím průměr, ale je to slušné číslo ne ?) že z toho stát sebere každému polovinu a přerozdělí resp. prošustruje je už jiná :o)
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: 37-38 tis
              06.10.2016 10:50

              ... mzdy na třetině německých jsou prostě nízké. Ale dobrovolně se samy nezvýší. A tak jsme kde jsme. ... o efektivitě použití vybranych daní si jistě iluze nedělám, ale to je další subject matter.
              Donald rulezzz
    • Re: Nedělejte z lidí blbce
      05.10.2016 21:01

      Myslím, že článek je velice dobře napsanej a celkem polopatě vysvětluje pozitiva i negativa. Vzhledem k tomu, že se týká opravdu malého množství zaměstnanců, výběr na daních (z příjmu, sociální, zdravotní) zas tak moc zvýšenej nebude. Polepší si zaměstnanci, kteří mají minimální mzdu a k tomu peníze na ruku. Koho se to ale dotkne více jsou podnikatelé, kteří většinou nevykazují moc zisku a platí minimální sociální a zdravotní daň. Ta se jim od příštího roku zváší. Když k tomu připočítám EET, asi to pár lidí zabalí a nechají se zaměstnat...
      qwer
      •  
        06.10.2016 11:04

        ... ať to klidně ti nékteří zabalí. Nemusí každý podnikat, i zaměstnance potřebujeme.
        Donald rulezzz
      • Opravil bych
        06.10.2016 10:04

        .. Tvoji větu "Polepší si zaměstnanci, kteří mají minimální mzdu a k tomu peníze na ruku." - nepolepší, protože o co více dostanou ofiko a to méně pak na ruku :-(
        Bentley
    • Re: Nedělejte z lidí blbce
      05.10.2016 20:56

      Miku a komu platil předtím ? NEagentovi...a komu budeš platit "potom"...stát je AGENT?
      el mrcoch
      • El
        05.10.2016 21:39

        ahoj, vadí mi jak se čím dál více navenek tvrdí my jsme Mirkové Dušínové a z druhé strany se hrabe a kupují hlasy za naše daně násobně více než tomu bylo kdy dřív, stát je hydra nenažraná a bohužel už jsme zřejmě za bodem zlomu, teď už většina stojí o to být oblbována a hlavně at mi něco od státu přiteče a budeme se tvářit že to nejní letadlo :o) vůbec nejde o tu mzdu, vždyť očekávaná 1mld extra příjmu přiznaná z fin.min je takže se vybere min. o 2-3 mld navíc, musím uznat že vybrat pár mld navíc a "prodat" to ovcím jako já lidumil vám zvyšují plat je dobrý mktg :o(
        Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data