Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.10.2016 09:14:05

Rozbřesk – Němci mají strach z čínských investic

Německo se chce začít aktivněji bránit čínským investicím, nebo lépe řečeno akvizicím - převzetím zaběhlých dobře fungujících podniků. Čínské investice v Německu sice vzhledem k HDP zatím nejsou nijak omračující (podobně jako v Česku činí méně než 1 % HDP), ale zaznamenávají v posledním roce nebezpečně rychlý růst (oproti roku 2015 narostly na osminásobek). Přísnější kontrolu přílivu čínských investic chce prosadit německý vicekancléř Sigmar Gabriel, který chce hledat celoevropské řešení. Čeho se Berlín bojí?

Především nerovných podmínek. Vadí mu, že evropský trh je vůči akvizicím klíčových a technologicky vyspělých podniků relativně otevřený, zatímco čínský připomíná nedobytnou pevnost. Akviziční souboje podniků tak neprobíhají na stejných hřištích. Čínské státní i soukromé firmy navíc častokrát skupují zahraniční aktiva za vydatné podpory vlády. Takový luxus evropské podniky nemají, naopak evropská legislativa jim pomoc vlády přímo zakazuje. Neférová globální soutěž o strategická aktiva leží řadě politiků z vyspělých zemí v žaludku. Čína se sice snaží propojenost byznysu a vlády omezovat, ale je teprve na začátku této cesty. Navíc se zdá, že rostoucí vnitřní problémy čínského hospodářství reformní úsilí viditelně brzdí.

Čínské investory proto nevítají politici vždy s otevřenou náručí. Naopak, jejich aktivita vedla již americkou a australskou administrativu v minulosti k zpřísnění zákonů omezujících příliv zahraničních investic. Evropu něco podobného může brzy čekat. Nebo se minimálně může zpřísňovat interpretace stávajících pravidel. V tomto roce již Evropská komise zabránila akvizici CGNP (čínského jaderného koncernu), kvůli jeho přímým vazbám na čínský stát.

FOREX

Region

Zatímco forint v pátek ztrácel asi půl procenta, tak zlotý a koruna zůstaly víceméně stabilní.

Korunu může zajímat dnešní rozhovor s guvernérem ČNB Rusnokem (E15). Ten sice nepřinesl žádné zásadně nové informace (bankovní rada bude mít novou prognózu až na zasedání v listopadu), nicméně zaznělo například to, že v případě “dramatického oslabení” koruny by ČNB patrně zasáhla (a prodala nějaká nakoupená eura).

V nadcházejícím týdnu je hlavní událostí v regionu zasedání Maďarské centrální banky (úterý), které patrně opět přinese snahu o uvolnění měnových podmínek (v poslední době je utahoval zejména silnější forint). Kromě toho budou region zajímat i data z eurozóny v podobě podnikatelských nálad (dnes PMI, zítra Ifo).

EUR/USD/GBP

Eurodolar otvírá týden bezpečně pod hranicí 1,10, což odráží fakt, že trh nepřestává sázet na zvýšení úroků ze strany Fedu - tím spíše, že komunikace ze strany amerických centrálních bankéřů zůstává jestřábí. V pátek to byl například J. Williams, který uvedl, že je čas se vrátit k pozvolnému zvyšování úroků a to raději dříve než později.

Na začátku týdne bude trh sledovat, kam se pohnuly indexy podnikatelských nálad v eurozóně (dnes PMI, zítra německé Ifo). Pro euro může být příznivou zprávou jednak to, že agentura DBRS ponechala v pátek portugalský rating beze změny (přičemž snížení by ohrozilo možnost ECB nakupovat dluhopisy Portugalska) a jednak to, že španělští lidovci budou moci ve Španělsku regulérně vládnout poté, co jim to umožní opoziční socialisté.

Co se pak týká týdenního výhledu, tak vrcholem pro trhy mohou být výsledky HDP za třetí kvartál a to jak v USA, tak ve Velké Británii, což může velmi zajímat libru.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688