Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.10.2016 06:00:41

Ženy ve státním topmanagementu? Jen 2,7%!

Stát zaměstnává 89 manažerů s průměrným platem přesahujícím 150 tisíc korun měsíčně. I přes proklamace premiéra a dalších politiků o tom, že je potřeba zaměstnávat více žen, jsou mezi touto elitní skupinou státních úředníků jen tři ženy, což je pouze 2,7%.

Ministerstvo financí letos poprvé předkládá do vlády „Informaci o stavu plnění Zásad,“, která informuje ministry o stavu odměňování manažerů ve státních společnostech, státních podnicích a některých organizačních složkách státu. Týká se to však jen těch osob, jejichž průměrný plat překročí v kalendářním roce 1,8 milionu korun, což je cca 150 tisíc měsíčně a to včetně odměn. Naplňuje tak loňské vládní usnesení, v němž ministři Sobotkova kabinetu změnili a sjednotili pravidla pro odměňování manažerů, kteří působí ve firmách, s minimálně 40% podílem státu. Termín pro předložení materiálu je do konce října. Podle předkládací zprávy Ministerstva financi ČR se členům vlády doporučuje materiál vzít na vědomí.

Podle schválených „Zásad“ byly sjednoceny podmínky odměňování a také pravidla pro odstupné. „Změna spočívá v tom, že dosud povinnou střednědobou variabilní složku je možné stanovit fakultativně a je to na uvážení konkrétního ministra s ohledem na strategické cíle a charakter jednotlivé společnosti. Střednědobá variabilní složku odměn je pak navržena na období tří i více let s vyhodnocením po ukončení daného období,“ vysvětluje se v materiálu pro ministry.  „V případě odvolání z důvodu manažerského selhání nebo odstoupení z vlastní vůle nevznikne nárok na vyplacení nebo k plnění konkurenční doložky. Cílem je, aby nemohlo docházet k výplatě tzv. zlatých padáků po opuštění manažerské funkce,“ uvádí vládní materiál k problematice odstupného. Výjimku z tohoto vládního nařízení mají Česká exportní banka, a Českomoravská záruční a rozvojová banka.

„Cílem je, aby byly všechny složky příjmu uvedeny v pracovních smlouvách nebo ve smlouvách o výkonu funkce a byly stanoveny podmínky, při nichž má kontrolní orgán nebo ministerstvo právo omezit či pozastavit výplatu variabilních složek příjmů,“ uvádí materiál ministerstva financí. Podle aktuálních údajů tak nejvíce takových manažerů působí v organizacích řízených ministerstvem financí a to 36, nejméně pod ministerstvem obrany – pět.

Firma, která má nejvíce manažerů o nichž pojednávají Zásady mají ČEZ, Explosia a Česká pošta a to po sedmi. Pět jich působí například v ČEPRO, a.s., ČEPS a u národního dopravce České dráhy.

Přehled o počtu organizací a sledovaných pozic z pohledu postupu podle Zásad:

 Ministerstvo financí – celkem 8 společností (36 pozic)

ČEPRO, a.s. (5 pozic), MERO, a.s. (3 pozice), ČEZ, a.s. (7 pozic), Český Aeroholding, a.s. (3 pozice a dalších 9 pozic v dceřiných společnostech), EGAP, a.s. (5 pozic), Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. (1 pozice), STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, s.p. (1 pozice) a Kongresové centrum Praha, a.s. (2 pozice).

  1. Ministerstvo průmyslu a obchodu – celkem 4 společnosti (18 pozic)

ČEPS, a.s. (5 pozic), OTE, a.s. (3 pozice), Explosia a.s. (7 pozic) a ČEPS Invest, a.s. (3 pozice).

  1. Ministerstvo dopravy – celkem 4 společnosti (12 pozic)

České dráhy, a.s. (5 pozic), Správa železniční dopravní cesty, s.o. (3 pozice), Řízení letového provozu, s.p. (1 pozice) a  ČD Cargo, a.s. (3 pozice).

  1. Ministerstvo zemědělství – celkem 8 společností (9 pozic)

Lesy České republiky, s. p. (1 pozice), Povodí Labe, s.p. (1 pozice), Povodí Vltavy, s.p.  (1 pozice), Povodí Ohře, s.p. (1 pozice), Povodí Odry, s.p.  (1 pozice), Povodí Moravy, s.p. (1 pozice), Budějovický Budvar, n.p. (1 pozice) a  Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. (2 pozice).

  1. Ministerstvo obrany – celkem 5 společností (5 pozic)

VOP CZ, s.p. (1 pozice), LOM PRAHA, s.p. (1 pozice), Vojenský technický ústav,     s.p. (1 pozice), Vojenský výzkumný ústav, s. p. (1 pozice)  a Vojenské lesy a statky ČR, s.p. (1 pozice).

  1. Ministerstvo vnitra – celkem 2 společnosti (9 pozic)

Česká pošta, s.p. (7 pozic) a Národní agentura pro komunikační a informační technologie, s.p. (2 pozice).

 

 

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688