Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.10.2016 09:13:54

Rozbřesk – Zpráva o stavu konjuktury: po brexitu a předvolební nejistotě ani památky


Týden do zasedání Fedu a dva týdny před americkými volbami to nevypadá s konjunkturou na obou stranách Atlantiku špatně. Alespoň touto řečí hovoří poslední údaje o podnikatelských náladách zveřejněné v posledních dnech v USA a eurozóně.

Začněme nejprve na starém kontinentě, kde podnikatelská nálada v eurozóně zdolala letošní maxima. Indexy PMI vystoupaly v říjnu na letošní maxima (53,7 bodu). Zlepšila se přitom jak nálada v sektoru služeb, tak především v průmyslu. To je dobré znamení, protože průmysl v třetím kvartále lehce šlápl na brzdu. Potěšitelné je, že se zdravě vyvíjí jak nové zakázky, tak aktuální výroba i zaměstnanost. Dnes bude sice ještě zveřejněn německý index Ifo, ale my i tak na základě zatím dostupných čísel věříme, že ekonomika eurozóny by měla ve druhém kvartále růst nadále tempem 0,3 % mezikvartálně. To není vůbec špatný výsledek, vezmeme-li v úvahu, že eurozóna rostla v první polovině roku (na její poměry) celkem slušně.

Rovněž ve Spojených státech se podnikatelské nálady v průmyslu po několikaměsíčním útlumu vydávají výše. Naznačil to jak minulý týden zveřejnění index od philadelphského Fedu, tak třeba včerejší index PMI pro Spojené státy. To jsou dobré signály od měkkých dat před zveřejněním hlavního tvrdého čísla - růstu amerického HDP za 3. kvartál, který by měl být konečně viditelně nadprůměrný (náš běžící odhad ukazuje dokonce na tříprocentní růst).

Sečteno a podtrženo: čas od času zmiňovaná nejistota před prezidentskými volbami v USA či naopak plošně vyhlížený postbrexitový negativní šok nemají zatím v datech prakticky žádnou oporu a americká i západoevropská ekonomika se mimo jiné i díky bezprecedentní podpoře centrálních bank pohybují uspokojivým tempem vpřed.

FOREX

Region

Zatímco forint včera vcelku v klidu vyhlížel dnešní zasedání centrální banky, tak zlotý posiloval. Koruna zůstává přilepena k hranici kurzového závazku ČNB (vývoj likvidity v bankovním sektoru v posledních týdnech naznačuje vcelku významnou intervenční aktivitu ČNB).

Dnes je hlavní událostí v regionu právě zasedání maďarské centrální banky. Ta sice nijak svoji politiku měnit nebude, neboť nová data jen těžko změnila její inflační prognózu, která vidí plnění inflačního cíle až v polovině roku 2018. MNB nicméně i tak tlačí svými nestandardními opatřeními (limit na objem v 3M depo operacích) tržní úrokové sazby níže (Bubory), což vede k dalšímu uvolňování měnových podmínek v Maďarsku. Zároveň uvidíme, zda MNB trápí silnější forint. Kromě toho bude region sledovat i to, jak dopadne index podnikatelské nálady v Německu (Ifo).

EUR/USD/GBP

Velmi dobré výsledky podnikatelských nálad v eurozóně zanechaly včera na kurzu eurodolaru jen zanedbatelné stopy a euro jen nepatrně oslabilo. Zdá se, že trh se již plně koncentruje na nadcházející zasedání Fedu (příští středu), které by mimo jiné podle komentátorů z Wall Street Journal mělo vyslat jasný signál o prosincovém zvýšení úroků ze strany FOMC.

Dnes to však budou události z eurozóny, které by mohly pohnout trhem - jednak je na pořadu dne zveřejnění německého Ifa a jednak vystoupí prezident ECB Draghi.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688