Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.10.2016 17:54:16

Summary - Orange, Fiat Chrysler, Visa, Caterpillar, GM, Procter & Gamble

Evropa:

Orange SA (DIP)


Francouzský mobilní operátor Orange SA vygeneroval tržby ve výši 10,3 mld. EUR (+0,4 % YoY) v souladu s tržním konsensem. Ukazatel EBITDA také odpovídal tržním odhadům, když rostl o 1,1 % na 3,6 mld. EUR (EBITDA marže 35 %, +20 bps YoY). Z geografického hlediska rostlo nejrychleji Španělsko, které zvýšilo tržby o 6 % na 1,3 mld. EUR. Zaujala ale také Francie. Meziroční pokles tržeb v tomto čtvrtletí zde činil 0,8 %, zatímco v minulém čtvrtletí to bylo až 1,7 %. Ve Francii se zlepšil také ukazatel APRU, který přepočítává tržby na jednotlivé zákazníky a který dosáhl 33,2 EUR (+0,1 EUR). Jelikož tato země generuje téměř 50 % tržeb, každá zpráva o možném zlepšení je vítaná. Potěšil také údaj o 1,2 mil. nových zákazníků skupiny Orange. Dobré výsledky zapůsobily a akcie Orange posílily o více než 4 % nad 14,5 EUR. Akcie zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).  

Fiat Chrysler Automobiles NV (DIP)

Výrobce automobilů Fiat Chrysler přistoupil tento rok již k druhému zvýšení výhledu zisků pro rok 2016. Management odhaduje ukazatel EBIT ve výši 5,8 mld. EUR, zatímco poslední revize z července udávala predikci 5,5 mld. EUR. Změna přišla v návaznosti na dobré výsledky tohoto čtvrtletí. Tržby sice mírně poklesly na 26,8 mld. EUR (-2 % YoY) z důvodu opoždění některých dodávek, ale ukazatel EBIT se vyhoupl o solidních 15 % YoY výše na 1,5 mld. EUR při tržních odhadech 1,4 mld. EUR. Dodávky meziročně mírně sklouzly z 1,138 mil. kusů na 1,123 mil. kusů. Region NAFTA, který generuje téměř dvě třetiny tržeb, zvýšil marži EBIT z 6,7 % na 7,6 %, což v absolutních číslech činí 1,3 mld. EUR. Fiat Chrysler postupně přesouvá výrobu z menších modelů na luxusnější značky s vyšší marží. Levante, nový model SUV značky Maserati, hlásí silnou poptávku na všech trzích a především v Číně, na kterou připadá 32 % dodávek. Divize jako taková meziročně posílila ukazatel EBIT o 758 % na 103 mil. EUR (EBIT marže 11,8 %, +950 bps YoY). V návaznosti na dobré zprávy akcie Chrysleru zprvu posílily o 3 % na 6 EUR, růst ale nevydržel a akcie se v současnosti nacházejí na hladině 5,9 EUR (+0,5 %). Akcie zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).  


USA:

Visa Inc.


Po úspěšné akvizici Visa Europe koncem června má za sebou Visa Inc první čtvrtletí jako jedna integrovaná společnost. Celkový objem vypořádaných plateb díky tomu vzrostl o 47 % YoY na 1,86 bil. USD při mírně vyšším tržním odhadu 1,9 bil. USD. Nepočítaje efekt integrace s Visa Europe, pozorovaný růst činil 10 % YoY na 1,4 bil. USD. Poměr plateb prostřednictvím kreditních a debetních karet byl přibližně 60:40, konkrétně 1,07 bil. USD (kredit) a 0,8 bil. USD (debet). Čistý zisk, tzn. hrubý zisk po odečtení pobídek pro klienty, zaznamenal 19% meziroční přírůstek a dosáhl na 4,3 mld. USD v souladu s tržním konsensem. Očekávání splnila také provozní marže, která popolezla na 64,2 % (+30 bps YoY), což značí provozní zisk v absolutní hodně 2,7 mld. USD. Největší podíl na nákladech měly opět výdaje na zaměstnance v celkové výši 580 mil. USD. Upravený čistý zisk na akcii činil 0,78 USD (+26,7 % YoY), čímž s přehledem překonal tržní očekávání stanovené na 0,73 USD. Management navíc představil nový výhled na rok 2017. Předpokládaný růst tržeb se nachází mezi 16 % až 18 % (tržní očekávání přibližně +20 %) a růst čistého zisku na akcii v intervalu 14 % - 16 % (tržní očekávání přibližně +19 %). Akcie Visa prošly mírnou korekcí +1 % již včera a dnes oscilují kolem hladiny 37 USD.  

Caterpillar Inc

Největší výrobce strojní techniky na světě, Caterpillar, hospodařil s čistým ziskem na akcii 48c (-23 % YoY) a tedy pod tržním odhadem 55c. Nepočítaje náklady na restrukturalizaci, dosažený čistý zisk byl 85c. Tržby za toto čtvrtletí se propadly o 16,5 % na 9,2 mld. USD (tržní konsensus 9,9 mld. USD). Výhled tržeb na tento rok dostál snížení na 39 mld. USD, při předešlém odhadu 40 mld. USD – 40,5 mld. USD. Výrobce bojuje s klesajícími tržbami od roku 2012 a důvod je víceméně jednoznačný – nízké ceny komodit. Těžařské společnosti snižují kapitálové výdaje a to se projevuje na poptávce po zařízeních výrobce Caterpillar. I když ceny začaly od června růst, toto zlepšení se na prodejích strojů ještě neprojevilo. Další období neuspokojivých výsledků dnes ubralo akciím Caterpillar 1 % (85 USD).         

General Motors Company

Americký výrobce aut General Motors překvapil rekordně dobrými výsledky za 3Q16. Tržby rostly meziročně více než 10% tempem na 42,9 mld. USD při trhem predikovaných 39,8 mld. USD. Ukazatel EBIT se vyšplhal na 3,5 mld. USD (+15 % YoY) s tržními očekáváními položenými o 500 mil. USD níže. Čistý zisk na akcii dosáhl rekordních 1,76 USD (+110 % YoY). Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) připsala 460 bps YoY na 30,6 %. 

Počet prodaných kusů automobilů se zvýšil o 4 % na 2,4 mil. kusů. Přibližně 900 tis. prodaných automobilů na čínském trhu vyvážilo horší výsledky všech ostatních regionů. Jelikož v Číně roste apetit po luxusnějších značkách (v tomto případě Cadillac a Buick), které jsou charakteristické vyšší přidanou hodnotou, tak silná poptávka působí příznivě rovněž na vývoj EBIT marže. Co se týče jednotlivých modelů, tak nejvíc táhly již zmiňovaný Cadillac (celkem 83 tis. kusů, +22,4 % YoY), Buick (celkem 363 tis. kusů, +20,8 % YoY) a Baojun vyráběný ve spolupráci s SAIC Motor pro čínský trh (celkem 158 tis. kusů, +42 % YoY). Největší objem prodaných vozů (919 tis. kusů) vykázala samozřejmě GM North America s menším meziročním poklesem -1,2 %. Tato divize také zaznamenala historicky nejvyšší EBIT marži 11,2 %.

Dobré výsledky posunuly současný výhled čistého zisku na akcii ke konci roku k horní hranici 5,5 USD - 6 USD. Navzdory dobrým výsledkům akcie General Motors odepisují 4 % na 31,5 USD

Procter & Gamble Co 

Dnešní dobré výsledky uzavírá výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble. Tržby zůstaly meziročně beze změny na 16,5 mld. USD a v souladu s tržním konsensem. Příjemně překvapil ukazatel EBIT, který mírně stoupl o 0,5 % (3,85 mld. USD proti konsensu 3,75 mld. USD) a také čistý zisk na akcii (1,03 USD proti konsensu 0,98 USD). Důvodem jsou hlavně divestice neprofitabilních značek a úsporná opatření. Akcie Procter & Gamble skokově posilují o téměř 4,5 % na 88 USD.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688