Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.10.2016 23:21:18

25. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy po mírné úvodní ztrátě krátce zamířily do plusu, ale ve zbytku úterní seance ztrácely do půl procenta. Lepší náladě bránily hospodářské výsledky některých firem, levnější ropa a slabá spotřebitelská důvěra.

Index Dow odepsal 0,30 % na 18 169,27 bodu, S&P 500 ztratil 0,38 % na 2 143,16 bodu a Nasdaq Composite klesl o 0,50 % na 5 283,40 bodu. Ztrácela většina hlavních sektorů v čele s cyklickým spotřebním zboží a energetikou, v mírném plusu se udržely základní materiály, necyklické spotřební zboží a veřejné služby. Index volatility VIX stoupl o 3,38 % na 13,46 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelý bazický bod na 1,7577 %.

S&P 500 (25. října 2016)
S&P 500 (25. října 2016)

"Nižší ceny ropy a sílící dolar jsou na akciovém trhu cítit. Americkým firmám jako celku takové prostředí nevyhovuje," uvedla Kim Forrestová, analytička z Fort Pitt Capital.

Americký dolar v úterý posílil až na několikaměsíční maxima vůči euru i jenu, později však v rámci korekce své zisky smazal a držel se zhruba na pondělní úrovni. Americká měna těží z rostoucího očekávání, že centrální banka USA do konce letošního roku zvýší úrokové sazby.

Poslední komentáře představitelů Fedu posílily očekávání, že úroky v USA znovu vzrostou v prosinci. Obchodníci vidí z více než 78 % šanci, že Fed úroky zvýší. Naopak centrální banky v Japonsku, eurozóně a Británii zřejmě budou muset podle analytiků přistoupit k dalším stimulačním opatřením, napsala agentura Reuters.

Podle analytiků k posílení dolaru přispívají i nejnovější předvolební průzkumy v USA, které dávají větší šanci na zvolení demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

Ceny ropy odpoledne smazaly předchozí zisky. Investoři tak reagovali na řady komentářů představitelů ropného kartelu OPEC o možném snížení těžby. Trhy také čekaly na údaje o zásobách ropy ve Spojených státech.

Ropa posiluje od konce září, kdy se Organizace zemí vyvážejících ropu předběžně dohodla na prvním snížení těžby za osm let. Podrobnosti dohody chce kartel dojednat na svém listopadovém zasedání. Trhy pozorně sledují komentáře různých představitelů členských zemí k případnému snížení. Jako možný odpůrce snížení těžby se nově objevil Irák. Naopak Rusko, které není členem kartelu, je ochotné se k OPEC připojit a těžbu také omezit. Trhy nyní čekají na údaje o zásobách ve Spojených státech, které vyjdou v úterý večer a ve středu.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • V úterý zveřejněná makrodata byla v USA celkově spíše negativní. Za to mohla překvapivě nižší spotřebitelská důvěra. Tu nevyvážila ani data z realitního trhu, ani zlepšení indexu aktivity richmondského Fedu.
Americké makroekonomické údaje zveřejněné v úterý 25. října 2016
Americké makroekonomické údaje zveřejněné v úterý 25. října 2016Zdroj: dailyfx.com
  • Americký federální soudce Charles Breyer schválil dohodu o urovnání Volkswagenu s americkými úřady a 475 000 majiteli naftových vozů automobilky kvůli skandálu s obcházením emisních testů v rekordní výši 14,7 miliardy USD.Volkswagen zahájí odkup svých vozů v polovině listopadu, uvedla agentura Reuters.
  • Obnovitelné zdroje energie dosáhly loni významného milníku. Z hlediska instalovaného výkonu překonaly uhlí a staly se největším zdrojem energie na světě, uvedla Mezinárodní agentura pro energii. Nově instalovaná kapacita obnovitelných zdrojů loni poprvé překonala nově instalovanou kapacitu elektráren na fosilní paliva. Ve skutečné výrobě elektřiny však zatím obnovitelné zdroje stále zaostávají.

Výsledková sezóna


Kdepak bublina, akcie jsou levné! Zajímá vás zdůvodnění?

Kdepak bublina, akcie jsou levné! Zajímá vás zdůvodnění?

O tom, zda jsou dnes akcie drahé, nebo levné, spekulují býci a medvědi již dlouho. Přežívající býčí trh k tomu motivuje, a obě skupiny tak čas od času přicházejí s argumenty, které mají podpořit jejich náhled na trhy. Podívejme se tentokrát do býčího tábora.

John Hussman: Z trhu může brzy zmizet deset bilionů dolarů, zažíváme ticho před bouří

John Hussman: Z trhu může brzy zmizet deset bilionů dolarů, zažíváme ticho před bouří

Americký akciový trh (měřeno širokým indexem NYSE Composite) se od poloviny roku 2014 prakticky nikam neposunul, byť technicky americké akcie nadále pokračují v býčím trendu. Před několika týdny ale došlo k zásadní změně, neutrální výhled v USA přešel v silně negativní nastavení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688