Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  14.11.2016 14:52:47

Trumpovo vítězství je pro diamantový i šperkařský průmysl pozitivním signálem

Diamantový i šperkařský průmysl bude z nových poměrů, které přinese vítězství Donalda Trumpa, profitovat. Na jednu stranu bychom se měli díky snižování daní a zvýšení domácí zaměstnanosti dočkat růstu disponibilního příjmu střední třídy i zvýšení počtu bohatších spotřebitelů, na straně druhé bude globální nejistota zvyšovat poptávku po investičních diamantech jako uchovateli hodnoty.

Po sečtení hlasů z prezidentských voleb mnoho ekonomů publikovalo své vize trhů po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu. Jedním z nich byl i Martin Rapaport, prezident Rapaport Group, která se věnuje mezinárodnímu diamantovému trhu. Níže jsou jeho hlavní myšlenky a predikce trhu s diamanty a šperky v USA. Tento trh je natolik významný, že v mnohém ovlivňuje celosvětový trh a zvláště trhy, které jsou na americký přímo navázány, tedy hlavně Evropu.

Hlavní myšlenkou Martina Rapaporta je, že USA bezesporu čekají velké změny a že vykročily vstříc jiným hodnotám a prioritám, než prosazoval demokrat Barak Obama. Tato nová orientace bude mít vliv nejen na politická rozhodnutí, ale též na sociální a ekonomické podmínky. Trumpovo vítězství znamená hlas “angry majority” toužící po změně. Očekává se, že americký obchod a zahraniční politika začne více upřednostňovat domácí hráče před globálními partnery. Trump zamýšlí vytvořit nové pracovní  příležitosti pro Američany tím, že sníží daně, zvýší domácí zaměstnanost a přivede nové investice do lokálního podnikání. To vše by mělo nastartovat růst domácího produktu.

Co to znamená pro trh s diamanty, šperky a luxusním zbožím v USA? Jaké to s sebou nese příležitosti a jaká ohrožení? V první řadě budeme svědky velké bouře a výkyvů trhů v důsledku bezprecedentní ekonomické nejistoty. Tento fakt je však pro diamantový průmysl jednoznačně příznivý. Ihned po oznámení Trumpova vítězství poklesly dramaticky akciové trhy, cena zlata a bitcoinu, tedy alternativních investičních nástrojů, šla výrazně nahoru a dá se očekávat i pozitivní vývoj veškerého těžební průmyslu a obchodu s komoditami, které mají strategický dopad. Od začátku roku 2015 díky různým prvkům nestability cena zlata překročila dokonce hodnotu 1300 USD/oz a vždy na takovýto nárůst reaguje i cena a zájem o diamanty. Jsem tedy přesvědčený, že globální ekonomická nejistota, která nyní ovládne investiční trhy, zvýší zájem o investiční diamanty jako uchovatele hodnoty.

Pokud se opravdu podaří zvýšit disponibilní příjem obyvatel USA a nové příležitosti v ekonomice vytvoří větší a ekonomicky silnější střední třídu, pak tyto politické změny trhu s diamanty a šperky jednoznačně hrají do karet. Shrneme-li, pak současná situace by pro obě oblasti diamantového průmyslu (investice i šperky) měla vyznít jednoznačně pozitivně, ale v dnešním turbulentním prostředí s velkou dávkou nejistoty není nikdy nic jisté. Naštěstí z historie víme, že mnoho turbulentních období lidstvo přestálo a s nimi i diamanty bez ztráty své hodnoty.  


Luboš Říha, prezident a zakladatel společnosti DIC

Luboš Říha vystudoval medicínu, ale praxi nikdy nevykonával. V době, kdy lidé v České republice neměli vztah ani důvěru k investičním diamantům, založil s pouhými 5 000 USD firmu právě na prodej této komodity. Z původně malé firmy vybudoval světoznámou společnost, která prodává na světových trzích investiční diamanty a vyrábí vlastní luxusní řemeslné šperky. Zastává názor, že diamanty jsou důvěryhodným produktem, v podobě šperků budí emoce a jako investice dokáží uchovávat nabyté bohatství. V roce 2016 zahájil s DIC stavbu velkého developerského projektu DIC RESORT, luxusního hotelového komplexu nedaleko Dubaje, v hodnotě 3 miliard korun.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   9:00  Nový impuls pro zlato: Dubnová inflace v USA Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
St 15:13  Pohonné hmoty dále zlevní. Kolik budeme tankovat v létě? Petr Lajsek (Purple Trading)
St 12:51  Průlomové partnerství: Microsoft a Stockholm Exergi budou dekarbonizovat Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
13.05.2024  Spotřebitelská inflace (duben 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
13.05.2024  Inflace atakuje horní hranici tolerančního pásma Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688