Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Co bude nyní s NATO

Víkendář - Co bude nyní s NATO

27.11.2016 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Donald Trump snil v srpnu o tom, jak by bylo krásné, kdyby „Spojené státy začaly vycházet s Ruskem a s celým NATO a s dalšími zeměmi v regionu by se dohodly na zničení ISIS“. Poté ale zase hovořil o tom, že Evropa se v oblasti bezpečnosti veze zadarmo a měla by do rozpočtu NATO přispívat mnohem více než nyní. Na první pohled se tyto dva názory nevylučují a Trump se možná bude snažit dosáhnout obou cílů. Jenže pak brzy zjistí, že obojí mít nemůže a je velmi pravděpodobné, že sblížení s Putinem by vedlo k oslabení NATO.

Představme si, že by se Trump spojil s Putinem a oba v Sýrii by podporovali Assadův diktátorský režim, protože jak Trump dříve řekl: „Sýrie bojuje proti ISIS a ISIS se musíme zbavit.“ Když tito dva přední vůdci ohlásí společný postup v Sýrii, zároveň ohlásí společné zájmy ve východní Evropě, kde v poslední době také výrazně vzrostly tenze. Po ruské invazi na Ukrajinu provedly ruské letecké a námořní síly několik nepřátelských operací u evropských hranic. NATO následně reagovalo posílením sil v potenciálně problematických oblastech. Pokud by Putin s Trumpem sledovali společný postup na Blízkém Východě, bylo by logické, kdyby se snažili i o zklidnění situace v Evropě. Jenže kdyby se Putin v takové situaci nakonec rozhodl, že přece jen pošle do baltských zemí své vojáky, protože je tam utlačována ruská menšina, možná by mu Trump a jiní lidé radši uvěřili a nijak by nereagovali.

Znechutí Evropa Trumpa?

Trump správně poukazuje na to, že sami Evropané slíbili, že výdaje na obranu budou představovat 2 % jejich HDP. Většina z významných evropských zemí se ale tomuto cíli ani neblíží a například Německo dává na obranu jen 1,2 % HDP. Nicméně Evropa nyní čelí masivní fiskální krizi. Pokud tedy bude Trump požadovat zvýšení výdajů na obranu, pravděpodobně bude docházet k trpkým konfliktům. Pokud by transatlantická jednota takto trpěla, Putinova motivace pro zopakování ukrajinského scénáře někde jinde by rostla. Mohly by se objevit nové „spontánní protesty proti utlačování ruských menšin“ a Trump by čelil těžké volbě: Ukončí spojenectví na Blízkém východě a podpoří spojence z Evropy? Nebo bude už natolik znechucen evropskými problémy, že zavře oči před zabráním baltských zemí Ruskem a zničí důvěryhodnost NATO a slibu vzájemné podpory?

Psychoanalýza na dálku není mým koníčkem, ale dovedu si představit, že Trump by v popsané situaci mohl Evropě říci, ať si trhne nohou. Něco podobného už naznačoval Japonsku v souvislosti s možným konfliktem se Severní Koreou: „Hodně štěstí a užijte si to.“ Rozpad NATO by Rusku umožnil obnovit svou sféru vlivu ve východní Evropě, západní Evropa by mezitím zoufale zvyšovala výdaje na obranu. Celý tento scénář pak jasně ukazuje, že Trump nemůže oddalovat volbu mezi Putinem a NATO. Měl by odmítnout Rusko a podporu Assadova režimu a namísto toho by se měl zaměřit na změnu politiky NATO a snížení tíhy, kterou v alianci na svých bedrech nesou Američané.

Zásadní význam Merkelové

Významnou roli v dalším vývoji sehraje v této oblasti Angela Merkelová. Německo je evropskou ekonomickou velmocí a bude muset nést větší podíl na celkových výdajích obrany zemí NATO. Zároveň je v jeho zájmu udržet východní hranici Evropy co nejdále od svého území. Své výdaje bude muset zvýšit mnohem více, než si Trump přeje. Pak by také výrazně klesla pravděpodobnost další ruské agrese. Putin panuje v zemi stárnoucí populace, zemi, která těžce závisí na cenách ropy, a jeho armáda budí strach jen na první pohled. Pokud Trump potvrdí jednotu NATO, jen blázen by se v takové situaci vydal na dobrodružství do baltských zemí.

Merkelové se bude domácí podpora pro rozumnou dohodu s Trumpem získávat jen těžko. Příští rok ji čeká významný volební test a je možné, že výsledky voleb ji budou tlačit spíše k omezení výdajů na obranu. Podobné dynamice budou čelit i vlády jiných evropských zemí. Otázkou pak je, zda se jim podaří přesvědčit voliče, že posílení NATO za vyšší výdaje na obranu požadované Washingtonem za to stojí. Trump se ale každopádně mýlí, pokud se domnívá, že svého cíle pozvednutí Spojených států dosáhne s pomocí Putina.

Autorem je Bruce Ackerman.

Zdroj: The Atlantic



Čtěte více:

Víkendář: Putinovy cíle a faktor Trump
06.08.2016 6:00
Podle mého osobního názoru nyní Vladimir Putin vyčkává: Rusko upustilo...
Víkendář - S Ruskem je to už řadu století stále stejné
13.11.2016 17:00
Je to už téměř deset let, co jsme se věnovali neustále se opakujícímu ...
Víkendář - Pokud Trump zavře dveře, svět mu je spálí
20.11.2016 17:00
Americký politický cirkus už to naštěstí balí. Nově zvolený prezident ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Palo Alto Networks Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Ryanair Holdings PLC (03/24 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - PPI, y/y