Chybí až 180 miliónů uncí zlata ročně…

Autor: Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)
01.12.2016 15:47:23

Mining Weekly, přední jihoafrická publikace ze surovinového sektoru přinesla zajímavé informace z rozhovoru se šéfem jihoafrické mincovny Randgold Markem Bristowem o trendech globální produkce zlata.
,,Jenom k pokrytí průmyslové potřeby po zlatě by muselo podle Bristowových odhadů být otevřena nová naleziště v objemu 90 miliónů uncí zlata ročně. Aby se podařilo kompenzovat kvalitativní zhoršování horniny (=stále se snižující obsah zlata na 1 tunu vytěžené horniny), musela by být každoročně otevřena nová naleziště v objemu 180 miliónů uncí. Současný stav nových nalezišť však představuje jen zlomek potřebného objemu, asi 10 až 15 milionů uncí ročně.“

…a cena zlata přesto razantně klesla.
Co může stát za aktuálními propady ceny zlata a jak koresponduje Bristowova informace s aktuálním děním?
Pro laika, který není obeznámen s fungováním termínových trhů (tzv. futures), není pochopení této zdánlivé nelogičnosti snadné. Termínové trhy, tedy trhy s tzv. papírovým zlatem, představují až 99% objemů celkových obchodů. Tyto futures umožňují prodat velkým institucionálním investorům třeba jen jediným pokynem množství zlata, která mnohonásobně převyšují skutečnou fyzickou disponibilitu, aniž by vůbec vlastnili jednu jedinou fyzickou unci zlata. Předpokládá se totiž, že toto fyzické zlato ani nebude protistranou termínového obchodu požadováno, ale bude pouze finančně vyrovnán zisk nebo ztráta z tohoto obchodu. Takovými obchody lze velmi intenzívně ovlivňovat cenu zlata – v tomto případě směrem dolů. Tak například ve středu 16. října 2016 dostalo zlato „ránu kladivem“, poté co před otevřením amerického trhu někdo vrhnul na trh 120.000 kontraktů. To odpovídá protihodnotě 13,8 miliard USD nebo 375 tun zlata. Jediným pokynem někdo prodal ekvivalent ca 10% celosvětové roční produkce fyzického zlata. A následují středu 23. října 2016 dalších „jen“ 156 tun.
Z jakých pohnutek je takto činěno nelze na tomto místě říci. Jisté je jen jedno – kdo takto operuje, tomu nejde o docílení nejvyšší prodejní ceny pro své zboží, nýbrž o způsobení pokud možno co největšího propadu ceny.

Motivací spekulantů není nabytí fyzického materiálu, ale dosažení krátkodobého spekulativního zisku, který je vyrovnán v USD. Kdyby však jen nepatrná část těchto hráčů trvala na fyzickém dodání místo finančního vyrovnání (lhostejno z jakého důvodu), ukázalo by se v plné nahotě, že se zde obchodují astronomická množství, která nejsou vůbec k dispozici a tato poptávka po fyzickém zlatě by způsobila nepředstavitelnou cenovou explozi.

Graf: Vývoj ceny zlata po zvolení Donalda Trumpa

„Reforma“ hotovostních peněz v Indii

Ač to možná mnohým nepřijde, Indie je demokratickou zemí se silnými prvky britské tradice. Tím více šokovala informace, že indická vláda provedla překvapivě bez jakékoliv diskuse reformu hotovostních peněz a ze dne na den prostě zrušila platnost bankovek s nejvyšším nominálem 1000 a 500 Rupií. Tímto krokem zneplatnila 86% objemu hotovostní měny. Premiér Modi zdůvodnil tento krok pochopitelně obvyklým „bojem proti špinavým penězům.“
Jenže, odhadem 70-85% platebního styku v Indii probíhá v hotovosti. Zejména na venkově je hotovostní platba bezalternativní, neboť bankovní síť je velmi řídká a většina obyvatelstva nedisponuje žádným bankovním kontem. Pokud tedy bylo opatření namířeno jen proti úzké skupině kriminálních živlů, pak to bylo provedeno neuvěřitelně diletantsky a pro ekonomiku velmi riskantně. Neboť co může ohrozit měnu více, než ztráta důvěry lidí po dobře utajeném a lstivě provedeném politickém aktu. Ne že by historie nebyla plná příkladů kombinace moci a diletantismu, nevylučujme však ani jiné motivace indické vlády.

Jak známo, jsou ti, kteří žijí z daní jiných lidí motivováni na jejich maximálním výběru. Tedy zejména politikové. V Indii odevzdává své daňové přiznání méně než 5% obyvatelstva a většina druhého nejlidnatějšího národa nemá ani bankovní konto. Zrušené bankovky lze vyměnit pouze přes zůstatek na kontě a to ještě za předpokladu, že majitel prokáže legální původ peněz (jak dohledat zpětně za celý život příslušné doklady a to ze dne den by bylo problémem i pro velmi pořádkumilovného občana předozorované západní civilizace). Lze tedy očekávat, že v dohledné době budou také Indové „obšťastněni právem“ na bankovní konto.
Poslední úkolem indické vlády zůstane správné nasměrování nenávisti okradených občanů proti svým bohatým spoluobčanům.
Na tomto místě přichází na scénu zlato. Afinita Indů k těmto věčným penězům je jedna z nejvyšších na světě. Zbavením Indů právě bankovek s nejvyšším nominálem jim brání k masívním nákupům, což se promítá do aktuální bilance poptávky po fyzickém zlatě v Indii. Avšak právě tento politicky nepřátelský akt proti široké vrstvě společnosti bezpochyby příklon Indů ke zlatu ještě zvýší. Globální válka proti hotovostním penězům otevřela svou další frontu, tentokráte v Indii.

Švédové jsou na opačném pólu pomyslné škály…

Ačkoliv hrají hotovostní peníze ve Švédsku po frontálních útocích minulosti již bezvýznamnou roli, přesto i zde pokračuje postupná likvidace hotovosti a s ní boj za „e-Krone“, tedy virtuální švédskou korunu. Tato kampaň je zde vedena pod pozoruhodným sloganem „Hotovost potřebuje jen tvá babička- a bankovní lupič:“
Ten, kdo jde s dobou a není žádný kriminálník, ten hotovost nepotřebuje?
Anebo je to tak, že v den, kdy přestanou existovat hotovostní peníze, přestanou být naše peníze našim majetkem?
Položme si otázku, jakou ochranu by měl v tomto scénáři občan před zavedením například „solidárního poplatku“ ve výši -5% ročně na našem kontě, když nebude možné vybrat hotovost z konta a třeba i přechodně ji uschovat na bezpečnějším místě?

Ing. Zdeněk Ďuriš

Ing. Zdeněk Ďuriš

Vystudoval systémové inženýrství v ekonomii a je spoluzakladatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o, která je provozovatelem důchodového projektu spoření ve zlatě AuRENTA®. Více než 20 let působí na kapitálových trzích jako investor a technický analytik trhů. Je současně registrovanou pobočkou německého obchodníka s cennými papíry Catus AG Vermögensverwaltung.



Logo EKKA-Gold s.r.o.

EKKA-Gold s.r.o.

Společnost již od roku 2009 působí společně s německým společníkem pro aurum KG na českém trhu. Cílem společnosti se stala renesance zlata v roli investičního média pro dlouhodobé úspory nejširší veřejnosti.
Pilotním projektem společnosti je důchodový projekt spoření ve zlatě AuRENTA®, který představuje technologicky špičkové řešení, jak si zcela svobodným způsobem vybudovat důchodovou rezervu z certifikovaných zlatých slitků. Letošní novinkou AuRENTy je „Výplata měsíční renty“. Jedná se o možnost plně automatizovaného zpětného odprodeje naspořeného zlata. Více na: www.aurenta.cz.
02.12. 12:59  tolar vs zlato a komodity (Georgios Maniacos)
02.12. 12:59  tolar vs zlato a komodity (Georgios Maniacos)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 19:16 1 unce 2 221,47 USD
28.03.2024 19:06 1 unce 2 221,61 USD
28.03.2024 19:00 1 unce 2 221,90 USD
28.03.2024 18:56 1 unce 2 221,19 USD
28.03.2024 18:48 1 unce 2 220,83 USD
28.03.2024 18:40 1 unce 2 218,82 USD
28.03.2024 18:34 1 unce 2 219,30 USD
28.03.2024 18:26 1 unce 2 218,20 USD
28.03.2024 18:20 1 unce 2 218,64 USD
28.03.2024 18:12 1 unce 2 222,42 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.