Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  11.12.2016 09:00:43

Moneta: Cíl 93 Kč, Akumulovat - štědrá dividenda přebíjí tlak na tržby


Erste Group v pátek zahájila analytické pokrytí Monety s doporučením Akumulovat a cílovou cenou 93 . Poměr ceny k účetní hodnotě (P/B) je u Monety se 1,6 násobkem jedním z nejvyšších ve srovnání s ostatními bankami v regionu. Domníváme se však, že tento poměr je odůvodněný nadprůměrnou návratnosti kapitálu (ROE). Prémie vůči sektoru je způsobena i dividendovým výnosem, který je podle našich odhadů pro rok 2016 nejvyšší ze srovnávací skupiny. Domníváme se proto, že Moneta poskytuje solidní investiční příležitost.

I když jsou analytici Erste ve srovnání s tržním konsensem více konzervativní ohledně výhledu hospodaření banky, domnívají se, že vyplácené dividendy zůstanou velmi atraktivní. I v příštích dvou letech, kdy očekávají pokles zisku, by měla zůstat štědrá dividenda (6% dividendový výnos). K tomu je možné přičíst silnou kapitalizaci Monety, která představuje příležitost dodatečných dividendových výnosů pro investory, kterou v modelu neuvažuje.

Problémem pro Monetu je tržní tlak na prakticky celém spektru produktů Monety, zejména spotřebitelské úvěry, z kterých Moneta generuje značnou část zisku. Moneta má však v této oblasti dobrou pozici a domníváme se, že i při poklesu výnosů bude společnost schopná vykazovat díky dobré kontrole nákladů solidní profitabilitu.

Investiční příběh

Moneta Money Bank operuje výhradně na území České republiky skrze své dvě divize, retailovou a korporátní. Úvěrové portfolio je rozděleno téměř rovnoměrně mezi tyto dvě divize díky akvizici VB Leasing, čímž se společnosti podařilo zlepšit svou pozici v korporátním bankovnictví. Silná stránka zůstává nicméně v retailu, kde se jí podařilo vybudovat si pozici vedoucího hráče v oblasti spotřebitelských úvěrů. V korporátním bankovnictví se koncentruje na segment malých a středních podniků s cílem zlepšit svou pozici.

Moneta provozuje 230 poboček (4. největší počet), což umožňuje dosah do menších měst, kde je konkurence obecně menší. Počet zaměstnanců k září 2016 byl 3 081.

Před úspěšným IPO v květnu 2016 byla moneta (dříve GE Money Bank) vlastněna z 100% US General Electric Company. V několika krocích se GE zbavila svého podílu, až tzv. free float dosáhnul 100%. Po uvedení na burzu zahájila Moneta proces oddělení od GE a jeho dokončení je očekáváno v roce 2017.


Akcie Monety si od svého vstupu na pražskou burzu vedly dobře a nedávno se staly součástí i indexu MSCI Czech Republic. Erste nadále vidí investiční potenciál a zahajuje analytické pokrytí společnosti s cílovou cenou 93 a doporučením akumulovat.

 

Z pohledu analytiků Erste je trh v České republice jedním z nejpřívětivějších pro banky v rámci regionu především díky historickému a prognózovanému růstu úvěrů. Navíc se domnívají, že s ohledem na očekáváný růst sazeb v USA i Evropě se zvýší investorský zájem o finanční tituly. Na první pohled je Moneta atraktivní pro investory pro svůj dividendový výnos. I Erste se navzdory konzervativním odhadům se domnívá, že dividenda Monety nadále zůstává atraktivní. V příštích dvou letech, kdy očekává pokles zisku, by měla zůstat štědrá dividenda (6% dividendový výnos). K tomu je možné přičíst silnou kapitalizaci Monety, která představuje příležitost dodatečných dividendových výnosů pro investory a kterou Erste v modelu neuvažuje.

 

Očekáváme, že tržní tlak budou nadále tlačit na výnosy ze spotřebitelských úvěrů, z kterých Moneta generuje podstatnou část zisku.

 

Silné stránky/Příležitosti

- Jednoduchá struktura rozvahy, téměř celá financována depozity klientů
- Silná kapitalizace, s přehledem nad požadavky ECB
- Nízké náklady financování
- Silná pozice ve spotřebitelských úvěrech, které nesou vyšší výnos
- Přítomnost výhradně v ČR, jakožto zemi s atraktivním bankovním prostředím s optimistickou prognózou
- Velmi atraktivní dividenda, přebytek kapitálu umožňuje mimořádné výplaty
- Nízká rizikovost úvěrového portfolia
- Dobrá profitabilita s poměrem nákladů/zisku pod 50%


Slabé stránky/Hrozby

- Vysoce konkurenční prostředí a tlak na snižování cen napříč celým spektrem produktů
- Požadavky na kapitálovou přiměřenost by mohly vzrůst a snížit tak přebytek kapitálu Monety
- Slabý růst spotřebitelských úvěrů v posledních letech
- Náklady rizik s velkou pravděpodobností na svém minimu, mohlo by dojít k jejich nárůstu zejména v segmentu korporátního bankovnictví
- Zavedení bankovní daně či obecně regulatorní rizika
- Implementace IFRS 9 může mít nepříznivý efekt, může absorbovat kapitál
- Právní spor ohledně akvizice podnikání Agrobanky v roce 1998


Dividendová politika a její výhled

Moneta stanovila dividendovou politiku s cílem výplaty alespoň 70% čistého zisku. Výplatní poměr může růst podle toho, kolik kapitálu bude zapotřebí pro růst úvěrů. Přebytek kapitálu bude primárně použit k podpoře růstu, a pokud nebude využit, platí záměr vyplatit ho akcionářům. Moneta na základě konzultací s ČNB a vlastního rozhodnutí stanovila svůj potřebný kapitálový poměr na 15,5%, čímž se jakýkoliv kapitál nad touto hranicí stává přebytečným. Výše tohoto přebytečného kapitálu činila na konci 3Q16 asi 3,4 mld. . Část tohoto kapitálu (asi 90 b.p.) bude požito na implementaci IFRS 9. Pokud by došlo k potřebě zvýšit kapitálovou vybavenost, tak by to pochopitelně negativně ovlivnilo množství přebytečného kapitálu.

S ohledem na kapitalizaci společnosti je hlavním cílem Monety snížit poměr rizikově vážených aktiv k celkovým aktivům. To by zvýšilo kapitálové poměry a v důsledku zvýšilo i výplatu dividend. Na konci třetího čtvrtletí se poměr rizikově vážených aktiv k celkovým aktivům nacházel na 83%, přičemž nejbližší konkurenti na trhu mají tento poměr kolem 50% (údaje ke konci roku 2015). Výjimkou je UniCredit Bank (62%). Snížení poměru již bylo zahájeno a probíhá ve třech krocích, přičemž cílem je ho snížit k 75%.





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688