Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.12.2016 09:13:59

Rozbřesk – Italové řekli Renzimu jasné “NE”, co bude pro trhy klíčové?

Italský premiér Matteo Renzi zažil o víkendu tvrdý pád - v ústavním referendu prohrál na plné čáře. Při vysoké účasti (přes 70 %) voliči řekli jeho návrhu na oslabené postavení senátu jasné “NE” (zhruba z 60 %). Renzi dodržel vlastní slib - rezignoval a otevřel tak dveře k návratu politické nestability do třetí největší ekonomiky eurozóny. Co budou trhy v nové situaci sledovat? Za prvé další politický vývoj směřující k volbám a za druhé schopnost italských bank v těžším klimatu pokračovat ve vlastní očistě.

Co se týká dalšího politického vývoje, zásadní otázkou je, kdo povede novou (pravděpodobně přechodnou) vládu, jak rychle volby budou a zda se do té doby podaří změnit volební systém pro dolní komoru. Ve stručnosti jde o to, zda šance na silné vítězství opozičního populistického hnutí “pěti hvězd” volajícího po vystoupení z eurozóny porostou nebo ne. Z tohoto pohledu by pro trhy bylo nejlepším řešením, kdyby nové volby byly co nejpozději (ideálně v řádném termínu na jaře 2018), přechodnou vládu by vedl znovu Mateo Renzi a ten by v mezičase dojednal oslabení většinových prvků ve volebním systému pro dolní komoru. Po silné prohře Matea Renziho je ale takový scénář tak trochu ve hvězdách. Nové volby pravděpodobně budou dříve, Mateo Renzi nepovede přechodnou vládu a je otázka, zda některý z jeho nástupců (například stávající ministr financí) dokáže dobře v mezičase vyjednat s opozicí změnu volebního zákona. Při jeho stávající podobě je riziko vzniku silné populistické vlády po nových volbách příliš vysoké.

Politická jednání pravděpodobně nastartují již dnes - míč je na straně prezidenta Matterella. Řada z politických hádanek (předčasné volby, volební zákon) ale zůstane i tak delší dobu nezodpovězena. Pro trhy tedy bude bezprostředně klíčové především to, zda nová politická nejistota výrazně neohrozí restrukturalizační plány italských bank. Důležité bude sledovat, jak si povede především Monte dei Paschi di Siena, která na trzích shání kapitál v celkovém objemu 5 mld. euro. Uvidí se také, jak v eventuální politické nejistotě trhy přijmou restrukturalizační plán největší italské banky Unicredit (13.12.). A olej do ohně může přilít ratingová agentura DBRS, pokud by se rozhodla srazit kvůli politické nejistotě rating do “béčkových” vod - to by zesláblým italským bankám mohlo zdražit financování. Především kvůli strachu z bank by tedy měla být prvotní reakce trhů negativní. Na druhé straně tu je ale ECB, která na svém zasedání (8.12.) může brzy novými opatřeními jakékoliv eskalující napětí na italském trhu mírnit.

FOREX

Region

Slabší páteční payrolls se regionálním měnám líbily. Forint lehce posiloval (stejně jako koruna) a ani zlotý neatakoval hranici EURPLN 4,50.

Začátek nového týdne bude rozhodně zajímavý, a to hlavně díky výsledkům italského ústavního referenda. Zlotému může pomoci, že agentura S&P v pátek zvedla výhled na polský rating na stabilní (sám rating zůstává na BBB+), ale výrazné posílení dolaru asi pozitivní efekt neutralizuje.

Nadcházející týden je jinak tradičně nabitý regionálními událostmi, jimž dominují údaje o české inflaci za listopad (pátek). Zajímavá ale budou i data z reálné ekonomiky a zasedání polské centrální banky (bude mít šanci zhodnotit slabá ekonomická čísla z poslední doby).

EUR/USD/GBP

Eurodolar se po italském referendu a pádu premiéra sesunul zpět hluboko pod hranici 1,06, ačkoliv lehce smíšený výsledek pátečních statistik z amerického trhu práce měl měnový pár tendenci tlačit spíš vzhůru.

I dnes jsou na řadě další důležitá americká data (ISM ve službách), ale trh bude věnovat primárně pozornost italské politice a tomu, jak na ní reagují italské vládní dluhopisy a banky. Oči trhu nyní budou upřeny na čtvrteční zasedání ECB, přičemž v myšlenkách části trhu je pochopitelně to, jak a zdali banka oznámí prodloužení nákupů vládních dluhopisů. Pokud tato očekávání budou narůstat, tak eurodolar možná tento týden otestuje několikaleté minimum pod úrovní 1,05.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688