Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy zmizí přebytek ropy na trhu? OPEC a IEA to vidí různě

Kdy zmizí přebytek ropy na trhu? OPEC a IEA to vidí různě

14.12.2016 17:04
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Kdy po historických dohodách o koordinovaném omezení těžby vlastně zmizí přebytek ropy na trhu? Dvě z nejvlivnějších světových energetických uskupení to vidí různě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vznikne deficit na straně nabídky už prvním pololetí příštího roku. Ropný kartel OPEC je pesimističtější. Poptávka po ropě nepřevýší nabídku dřív než v jeho druhé polovině.

Třináctičlenný ropný klub se na snížení společné produkce dohodl v listopadu poprvé po osmi letech. O víkendu byla ropná dohoda rozšířena o 11 nečlenských států v čele s Ruskem, které se zavázaly k témuž kroku, byť v téměř polovičním rozsahu. Celkově by se tedy globální produkce ropy měla od ledna na šest měsíců snížit denně až o 1,8 milionu barelů s možností prodloužení v případě potřeby.

OPEC: Do druhé půlky roku nic nebude

OPEC se domnívá, že ropná dohoda „urychlí“ snižování světových zásob. Dřív než v druhé polovině příštího roku ale rovnováhu na dlouhodobě přezásobeném trhu ale čekat nemusíme, uvedl kartel v pravidelné měsíční zprávě.

Převis nabídka nad poptávkou trvá již zhruba tři roky a vytváří tlak na ceny ropy. Ty od listopadové dohody stouply o zhruba 16 procent. Je pochopitelně otázkou, jak budou smluvní strany svoje závazky dodržovat, když historicky mívaly s plněním takovýchto slibů problémy.

Rozdíly v odhadech hlavních agentur podle analytika ČSOB Petra Báči ukazují, že statistiky o spotřebě a produkci ropy jsou značně nespolehlivé. Odhadovat načasování případného „překlopení“ globálního trhu z přebytku do deficitu je tudíž obtížné.

„Ve světle posledních událostí se však zdá, že v příštím roce bude důležitější vývoj na nabídkové straně trhu. To, zda a kdy se trh dostane do deficitu, závisí do velké míry na dodržování dohod na omezení produkce ze strany OPECu a dalších hlavních producentů. Pokud by OPEC a Rusko a spol. své závazky skutečně dodržely, tak by se trh mohl dostat do deficitu již během prvního pololetí," tvrdí Báča. Historie však ukazuje, že tendence producentů podvádět jsou velké.

Saúdové vrtat nepřestanou

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Chalíd Fálih dnes ujistil, že členové kartelu i velcí těžaři mimo něj jsou odhodláni svoje závazky „do velké míry dodržovat“ a převis nabídky na trhu v příštích měsících zmizí.

Státní saúdskoarabský producent ropy Saudi Arabian Oil zatím podepsal smlouvy s americkými firmami Nabors a Rowan na výstavbu desítek vrtných souprav během příštích deseti let. Království sice mělo na koordinovaném omezení produkce důležitý podíl, z dlouhodobého hlediska ale na svoje zřejmě nejcennější odvětví podle všeho nepřestává sázet.

Cena ropy dnes klesá. Pozornost se obrátila na rostoucí americké zásoby suroviny, které se podle soukromé organizace API zvýšily minulý týden o 4,68 milionu barelů a, pokud jde o toto období, jsou na nejvyššího hodnotách za posledních 30 let. Dnešní vládní data by měla ukázat pokles.

Fokus na forwardovou křivku

Podle Báči bude dobrým indikátorem vývoje na trhu s fyzickou ropou hlavně sklon forwardové křivky. „Pokud bude ropa skutečně ubývat (tzn. trh se dostane do deficitu a bude docházet k čerpání zásob), tak by se měla forwardová křivka na krátkém konci narovnávat, případně by sklon mohl být i negativní. Stále totiž platí, že krátký konec křivky je i přes rychlý růst cen ropy po zasedání OPECu významně pozitivně skloněný".

Vývoj cen ropy za tento rok - včetně patrného skoku vzhůru z konce listopadu - je zachycen v následujícím grafu, cena severomořského Brentu (kontrakt na únorové vyrovnání obchodovaný na burze ICE v Londýně) je vyznačena bíle.  

oil
 

Zdroje: BBG


Čtěte více:

Rozbřesk – Rusko & spol. posvětili dohodu OPECu, budou ji ale dodržovat?
12.12.2016 9:15
Sobotní schůzka OPECu a ostatních producentů ropy se odehrála bez výra...
OPEC pomohl hlavně rublu, dolaru se daří zejména na páru s jenem
12.12.2016 10:46
Víkendová dohoda OPECu s dalšími těžaři na omezení produkce poslala pr...
V Trumpově vládě bude hrát obří roli ropa
14.12.2016 13:41
Od chvíle, kdy americká justice rozbila v roce 1911 Rockefellerův obří...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y