Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dá se vůbec vydělat na růstu úrokových sazeb?

Dá se vůbec vydělat na růstu úrokových sazeb?

19.12.2016 14:06
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Úrokové sazby se po výrazném poklesu v posledních měsících odrazily ode dna. Výnosy globálně vzrostly nejen díky dobrým ekonomickým datům, ale především po smířlivém vítězném projevu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v něm zdůraznil, že se hodlá soustředit na nižší daně a vyšší fiskální stimuly.

Navzdory současnému růstu se však úrokové sazby – z dlouhodobého hlediska – stále nacházejí poměrně blízko historických minim. Desetiletá americká sazba se aktuálně pohybuje na úrovních kolem 2,5 % po dosažení červencového minima na úrovni přibližně 1,30 % a v Evropě jsou sazby ještě nižší. Pohledem na historický vývoj sazeb zjišťujeme, že americké sazby tento rok dokonce dosáhly nižších úrovní, než tomu bylo za druhé světové války (1,7 %).

Graf 1: Historický vývoj výnosu na 10letém americkém dluhopisu
csob_am
Zdroj: Goldman Sachs

Co tedy stojí za propadem sazeb?

Hlavním důvodem poklesu sazeb byla stimulace ekonomiky v období po finanční krizi a nízká inflace. Výnosy tak táhly směrem dolů snížené referenční sazby centrálních bank a kvantitativní uvolňování – nákupy dluhopisů centrálními bankami za účelem dalšího snížení úrokových sazeb. Americká centrální banka ukončila program nákupu dluhopisů v říjnu 2014 a aktuálně učinila další krok směrem k normalizaci sazeb, když 14. prosince referenční sazbu znovu zvýšila.

V Evropě je situace odlišná. ECB stále neukončila program nákupů dluhopisů a v nedávno jej opět prodloužila, byť v o něco nižším objemu. Zvyšování krátkodobých referenčních sazeb je stále v nedohlednu. Delší sazby by však měly reflektovat dlouhodobé, inflační očekávaní investorů, což se aktuálně neděje. ECB má inflační cíl nastavený na úrovni 2 % a výnos na desetiletých německých dluhopisech je 0,31 %. Historicky nejnižší výnos desetileté dluhopisy dosáhly v červenci 2016, když se ocitly na úrovni -0,20 %. Z grafu číslo 2 je patrné, že se historicky jedná o nejnižší úroveň výnosů na německých dluhopisech od roku 1815. Přesné historické srovnávání výnosů je však omezeno skutečností, že před rokem 1980 nebyly tyto dluhopisy zcela standardizované. Data z let 1922–1923 jsou data navíc úmyslně odstraněná z důvodu hyperinflace ve Výmarské republice, která tehdejší dluhopisy výrazně znehodnotila.

Graf 2: Historický vývoj výnosu na 10letém německém dluhopisu
csob_am
Zdroj: Global Financial Data

Jaká je tedy vlastně valuace dluhopisů?

Z výše uvedeného vyplývá, že se dluhopisy jako aktivum jeví historicky nadhodnocené. Hlavně na vyspělých evropských trzích jsou sazby výrazně nízko v porovnání s historickým průměrem. Vyvstává nám tak otázka, zda je možné profitovat na růstu úrokových sazeb v případě, že úrokové sazby znovu začnou růst. Dluhopisoví investoři se snaží svoje úrokové riziko snižovat přesouváním do hotovosti nebo do instrumentů s kratší durací. Řešením může být i přímá sázka na růst sazeb (pokles ceny dluhopisů) využitím derivátových instrumentů, hlavně typu futures nebo úrokových swapů. Právě těchto postupů využívá fond ČSOB Úrokové strategie, který ČSOB v současné době nabízí. Jeho cílem je generovat potencionální výnos nejen v období pro dluhopisy příznivém, ale i ve chvíli, kdy úrokové sazby rostou a běžným dluhopisovým fondům se nedaří. Jedná se o algoritmicky řízený fond, pravidelně vyhodnocující řadu parametrů na trhu. Mezi nimi jsou klíčové zejména následující dva signály:

- Výše rizikové prémie (rozdíl mezi dlouhodobou a krátkodobou sazbou): čím vyšší je tato prémie, tím je výhodnější držet dlouhodobé dluhopisy.
- Trend na trhu s úrokovými sazbami: vychází z předpokladu, že úrokové sazby jsou určovány dlouhodobými ekonomickými trendy a jejich pohyb jedním či druhým směrem má trvalejší charakter.

Zjednodušeně řečeno, v případě růstového trendu fond sází na další růst sazeb a v případě poklesu naopak.

Graf 3: Vývoj krátkodobých a dlouhodobých úrokových sazeb od roku 2014
csob_am
Zdroj: Bloomberg

Výsledkem je rozhodnutí, zda fond zaujme dlouhou pozici (a bude tak profitovat na poklesu sazeb), nebo naopak pozici krátkou (a bude profitovat na růstu sazeb). Volba správných parametrů u podobných produktů je vždy zásadní – parametry jsou zvoleny tak, aby fond dokázal na změny trendů dostatečně pružně zareagovat, ale zároveň se minimalizovaly transakční náklady. Pro stanovení těchto parametrů se proto využívají komplexní simulace a složité kvantitativní modely.

Jak je vidět z grafu č. 4 zaměřeného na výkonnost, fond dokázal na začátku listopadu včas zareagovat na růst sazeb a zaujal krátkou pozici. Aktuálně fond tuto krátkou pozici stále drží, a je tedy nastaven na další růst sazeb.

Graf 4: Výkonnost fondu ČSOB Úrokové strategie od jeho založení
csob_am
Zdroj: csob.cz

Fond svým zařazením patří do kategorie alternatívních dluhopisových investic s algoritmickou strategií, která se zaměřuje na tzv. momentum úrokových sazeb s využitím kvantitativního modelu, který dokáže eliminovat investorovy emoce. Osobně zastávám názor, že portfolio klienta by mělo z větší části obsahovat tzv. plain vanilla akciové a dluhopisové instrumenty. Vzhledem k současným historicky nízkým výnosům však můžeme tento fond považovat za vhodný doplněk, který investorům pomůže jejich portfolia lépe diverzifikovat.

Ing. Michal Žofaj

Pozice: Portfolio manager ČSOB Asset Management

Michal Žofaj má více než 9 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí jako portfolio manažer od roku 2013. Předtím pracoval jako portfolio manažer ve skupině Allianz, kde měl na starosti správu investic pro pojišťovnu a penzijní fond. V současnosti má na starosti správu dluhopisových fondů, smíšených fondů pro slovenskou klientelu a portfolií ČSOB poisťovne. Je držitelem titulu inženýra ekonomie z Vysoké školy ekonomické v Praze a držitelem titulu CFA. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Zvednou se zisky, nebo firmy sníží výplaty hotovosti?
09.09.2016 15:30
V poslední době dochází na americkém akciovém trhu k zajímavé, ale nik...
Zdraží nám politika ECB pojistky?
27.09.2016 18:40
Evropská centrální banka má svým přístupem v oblasti úrokových sazeb...
Ohlédni se zpět aneb proč si vybrat fond se strukturou Lookback
12.10.2016 17:00
Přestože akcie dlouhodobě přinášejí vysoký výnos, občas přijde obdob...
Analýza dopadu amerických prezidentských voleb na ekonomiku USA a finanční trhy
26.10.2016 14:00
Americké prezidentské volby už budou brzy znát vítěze klání. Máme za ...
Jak se v portfoliu připravit na posílení české koruny
02.12.2016 11:08
Česká národní banka (ČNB) komunikuje trvání tzv. tvrdého měnového záva...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.